Изглежда, че протестите през 2020 г. постигнаха целите си през

...
Изглежда, че протестите през 2020 г. постигнаха целите си през
Коментари Харесай

Сарафов, Пеевски, Борисов и другите проблеми пред ПП-ДБ

Изглежда, че митингите през 2020 година реализираха задачите си през 2023-та - Иван Гешев не е основен прокурор, Бойко Борисов не е министър председател и няма късмет да ръководи повече. От една страна звучи добре, от друга - няма особена наслада измежду протестиралите тогава, някои от които са в Народното събрание - без значение от изказвания, че (и) гражданският напън е изиграл роля за невижданото предварително премахване на Гешев.

Кой е наслада

“Сарафов е наслада ” - имаше такива постове в обществените мрежи откакто прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра шефа на следствието и заместник-главен прокурор за и.д. основен прокурор съвсем незабавно след освобождението на Гешев. Изразът е по прилика с “Гешев е наслада ” - известната от септември 2019 година имитация на един слабограмотен човек, комплициран, като други като него, дали е “за ” или “против ” Иван Гешев за основен прокурор. Онези, които избраха Гешев, не бяха комплицирани - желаеха тъкмо него, както в този момент уредиха Сарафов да го наследи. “Това е знак, че се прави още от същото ”, съобщи обществено съдията и член на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева – тя е от малцината магистрати, дали своят вот срещу избора на Гешев за основен прокурор.

Но изборът на Сарафов - това, което той ще извърши или няма да извърши, както и идната правосъдна промяна са най-големите провокации пред ръководещата коалиция “Продължаваме смяната ”- ”Демократична България ”. Те са по-съществени даже от това дали добре или зле се оправя държавното управление. Причината е, че тези провокации са основанията за битие на двете обединения, неразделна част от техния политически бранд. Няколко неверни отговора на тези провокации - и ще ги сполети ориста на Реформаторския блок, разпаднал се след опрасканата правосъдна промяна през 2015 година.

Като мотив в своя изгода, само че и застраховка при крах, от ПП-ДБ непроменяемо акцентират съществуването на “само ” 63-ма народни представители. С тях и един правосъден министър - по думите на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов по Дарик радио - “можем единствено да опитаме ”. “И този опит ще бъде в диалог с съперниците ни и с прокуратурата, в която 30 години са работили в антиселекция, и с Висш съдебен съвет, който избра Гешев… Ние се опитваме да променим нещата, този опит е сложен, опасен, с не огромни шансове, само че не се крием и си носим отговорността ”, съобщи той.

Постфактум

След избора на Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, ПП-ДБ изиска оставката му, а той пък им отвърна да не се месят в правосъдната власт. Правосъдният министър Атанас Славов разгласи през вчерашния ден в две поредни медийни изяви по БНР и bTV, че ще изиска от Висш съдебен съвет да се произнесе дали способният орган за избор е прокурорската гилдия или пленумът. “За да потегли да избавям някого, първо би трябвало да съм сигурен, че той е определен по разпоредбите. Ако не се разсеят подозренията, ще заведа дело във Върховен административен съд, пледирайки незначителност на взетото решение “, сподели Славов. Въпреки това Сарафов най-вероятно ще остане обвинител №1 до избора на титуляр - поради болшинството, вземащо досегашните решения на Висш съдебен съвет. Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов го назова “контролирано ”, като съобщи, че Борисов и Пеевски стоят зад избора на краткотрайно изпълняващия основен прокурор.

В промеждутъка сред Сарафов и избора на нов основен прокурор, който няма да е в околните месеци, обществото чака развиването на “Барселонагейт ” - досъдебното произвеждане, за което прокуратурата твърди, че против Борисов са събрани доказателства за пране на пари, поради което бе пожелан и имунитетът му. Лидерът на ГЕРБ отхвърли да го даде, а Народното събрание реши да сътвори комисия. А през май към момента основният прокурор Гешев упрекна Сарафов, че е опитал да задейства преустановяване на инспекцията в Софийска градска прокуратура, само че наблюдаващият прокурор - съученик на Гешев, го предизвестил. По всяка възможност в този момент Борислав Сарафов още веднъж ще възобнови опитите си.

Прекратено обаче беше досъдебното произвеждане за фотосите с чекмеджетата с евро и златни кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов. “Наказателното произвеждане е прекъснато на 10 май, като към този миг основен прокурор беше Борислав Сарафов ”, аз се намирах в Съединените щати, във Вашингтон, заяви по този мотив по Българска национална телевизия Гешев.

Целта оправдава Пеевски

ПП-ДБ преглътна и избора на Делян Пеевски в конституционната комисия, вкаран в последния миг от Движение за права и свободи на мястото на различен техен представител. Въпреки че приканиха той да бъде отдръпнат, това не се случи, а срещите за разискване на концепциите за конституционни промени продължиха. Същността им е да бъдат орязани пълномощията на прокуратурата и да се подсигурява самоуправлението на съдиите.

Емилия МилчеваСнимка: privat

“Не ми е удобно господин Пеевски да взе участие в конституционната процедура, само че най-после би трябвало да се съберат 180 гласа, с цел да може планът за Конституция да бъде прегледан и да мине по бърза процедура в границите на три месеца “, изясни по bTV Славов. Но Българска социалистическа партия към този момент заявява отвод да взе участие в “бързата писта ” за промени, тъй че такова болшинство няма да се събере (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи разполагат със 168 депутата, бел.ред.). Затова е по-вероятна хипотезата за бавната процедура със 160 народни представители, стига ръководството да е устойчиво.

Поради неналичието на механизъм за координиране на кадрови решения сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС породи напрежение, само че това, което има капацитет да взриви съюза, е изборът на членове на Висш съдебен съвет и Инспектората на Висш съдебен съвет, а също и на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Двете обединения имат разнообразни концепции за Антикорупционната комисия, сблъскали се при разискването на законопроектите в Комисията по правни въпроси, подкрепила този на ГЕРБ-СДС.

Така че даже някои мутри да са вън, както упорстваха протестиращите през 2020 година, по-важното е да имат присъди. Ако политиците си свършат работата.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР