Изглежда, че камилите са родени да живеят на горещи места,

...
Изглежда, че камилите са родени да живеят на горещи места,
Коментари Харесай

Камилите са еволюирали от прародител, който се е придвижвал в студено време

" Изглежда, че камилите са родени да живеят на горещи места, нали? " " Грешка! " " Камилата в действителност е от Канада! "

Вкаменелостите в този момент демонстрират, че в продължение на 40 милиона години по този начин наречените " кораби на пустинята " са се придвижвали по боброви язовири, препускали са през бореални гори и са избягвали мечките в Северна Америка, до момента в който преди към 17 000 години по Беринговия мост на запад не се появява група дромедари. Някъде по генетичната линия. Някъде по генетичната линия предците на камилите откриват, че огромната гърбица от мазнини, употребена за превъзмогване на студените зими, може да помогне и за прекосяване през огромни, горещи пустини.

Камилската четина се оказва порядъчен слънцезащитен крем, който оказва помощ за терморегулацията, тези стъпала на снегоходки се оправят добре с пясъка, а тройните клепачи, развили се в безбройни виелици, работят и в суданските хабуби.

Но тези инцидентни преимущества са единствено началото. Камилите се усъвършенстваха в затварянето на носовете си, с цел да се предпазят от пясъка и да задържат влагата. Те са се научили да пият солена вода, да ядат токсични растения и да слагат телата си под допустимо най-хладния ъгъл по отношение на слънцето.

Камилите трансформираха всичко - анатомия, физиология и държание - с цел да се приспособят към новия си парещ климат.

Но до момента в който те са имали епохи, с цел да се приспособят, едно по едно поколенията са се променяли, рекордно високите температури изпращат милиони типове растения и животни в търсене на по-удобни географски ширини и надморски височини, някои от които с задоволително висока скорост, с цел да оспорят определението " инвазивен тип ".

Части от тази история са оповестени в " Животът, какъвто го познаваме (може да бъде) " - новата книга на награждавания публицист и основен сътрудник на CNN по въпросите на климата Бил Уиър, който се опира на антична мъдрост, авангардни технологии и колоси в логиката на психиката, с цел да осмисли изменящата се планета и да даде на децата си инструментите, от които се нуждаят, с цел да изградят мощни и устойчиви общности, без значение от всичко.

Източник: CNN
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР