Изглежда, че има нови опити да се застраши сигурността на

...
Изглежда, че има нови опити да се застраши сигурността на
Коментари Харесай

Сглобката вкара България в газова война

Изглежда, че има нови опити да се заплаши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно съдействие, в това число превозването на природен газ... За държава-членка на Европейския съюз, да заплаши доставките на газ за различен член на Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и това е недопустимо.
С тези думи унгарският външен министър Петер Сиярто разяснява дейностите на българското държавно управление, до момента в който взе участие в Москва във форума " Руска енергийна седмица ".
Повод за коментара стана оповестените в края на предходната седмица в " Държавен вестник " промени Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Без доста звук и полемики българската страна вкара изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лева./мВтч и при сегашните борсови цени на газа съставлява към 20% оскъпяване, което е повече от доста при започване на отоплителния сезон.

Ябълката на раздора

Заради неналичието на информация по тематиката обаче не може да се каже какво тъкмо цели България с въвеждането на тази такса. Най-логично наподобява това да са спомагателни доходи. При опазване на сегашните размери на преноса на съветски газ през страната това би генерирало към 3 милиарда лева приходи в бюджета на година. А това е много сериозна сума, която може да се употребява за решение на енергийните проблеми в страната или инвестиция в обекти като ПАВЕЦ " Чаира ", да вземем за пример.     Новата такса директно визира Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония тъй като действително ще получават по-скъп газ, тъй като " Газпром " ще ги начисли в крайната цена.
Реакциите, най-много от Сърбия и Унгария, към този момент са налице. Затова изобщо не е несъмнено, че упоменатите милиарди ще могат да се съберат елементарно. Което пък води до втората допустима цел - да се ограничи в допълнение потреблението на съветски газ. Което наподобява изцяло допустимо. Така преди всичко ще бъдат наранени Сърбия и Унгария, които не престават да са подвластни от импорт на това гориво от Русия, изключително управляващите в Будапеща, сключващи нови многогодишни контракти с Москва.

Гаранции

Според Сиярто и Унгария, и Сърбия към този момент подхващат стъпки, с цел да подсигуряват България да не може да ползва законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан наскоро назова гостуващия на конгрес в Будапеща президент Румен Радев поръчител за енергийните ползи на Унгария.
" Всъщност таксата, която ние въведохме, основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа, който идва от Русия ", разяснява тематиката министър председателят Николай Денков. Експертите обаче са на радикално противоположно мнение.
" Имам съмнения, че с въвеждането на тази такса се цели да се усилят приходите в бюджета, тъй като както се оказа, следва тегленето на нов дълг и има проблем със събираемостта на  някои налози. Тези дейности на българското държавно управление могат да влошат връзките със Сърбия и Унгария ", разяснява доцент Васил Петков началник кадетра " Международни стопански връзки и бизнес " в УНСС.
Според Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията сходно решение е доста противоречиво и носи съществени опасности. " Това е самобитно мито, което не е в съгласие с останалите членки на Европейски Съюз. Възможно е да се стигне до арбитражно дело и то да бъде извоювано от " Газпром ", тъй като България няма право да вкарва сходни такси. ", разяснява Владимиров.

Проблем

" Благодарение на устрема на парламентарното болшинство в българския парламент да събере доходи от 1,2 милиарда евро посредством въвеждане на нова такса и по този метод да заплати за построяването на газопровода " Балкански поток " единствено за една година, потребителите в Сърбия може да се сблъскат с спомагателни и доста по-високи цени на газа ", написа сръбският вестник " Данас ".
" Особен проблем е, че новото нарастване на цените би натоварило активността на стопанската система, която употребява тази сила в индустриалния си развой, което безспорно ще докара до повишение на цените на нейните артикули ", прибавя вестникът.
Сръбското издание " Политика ", написа, че президентът Александър Вучич е декларирал, че ще беседва с Радев поради нарастването на таксите за преноса на съветски природен газ. По думите му " това е огромен проблем за нас, цената на газа ще се вдигне фрапантно, с спомагателни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не би трябвало да се отнася за Сърбия. "
Позициите на Сиярто и Вучич бяха публикувани и от съветските организации като ТАСС и неразрешената в Европейски Съюз държавна медийна група RT. В обявата на ТАСС се напомня, че унгарското държавно управление се е оплакало от нарастването на цените за пренос на нефт от Украйна и Хърватия, които оправдавали тези стъпки с " по-високи опасности, свързани с въоръжения спор ".
Сърбия внася - и придвижва до Унгария - съветски природен газ от България по газопровода " Турски поток ", построен бързо в самото навечерие на съветското нахлуване против Украйна. През 2022 година е Унгария получила по това трасе 4,8 милиарда куб. м. газ, което е близо половината размер, внасян в страната.
След взривяването на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море доставките минават през Украйна и България, само че Киев от дълго време съобщи, че няма да възобнови контракта за транспорт към Централна Европа, изтичащ в края на 2024 г.По оценки на " Блумбърг " към половината от природния газ, към момента влизащ по тръби в Европейски Съюз, минава по " Турски поток " и България. Сиярто сподели още във видеообръщение на страницата си във " Facebook ":    " Българският парламент одобри закон с неразбираема предистория и към момента много мъчно за схващане наличие, съгласно който цената за преноса на природен газ от Русия през България би трябвало да бъде внезапно увеличена " По думите му унгарското държавно управление се е свързало с сътрудниците си от България и Сърбия по този въпрос, с цел да се предотврати обстановка, при която приемането на съветски нефт да стане невероятно.

Прекратяване

От своя страна, в случай че " Бугартнасгаз " не получава нарасналата такса, тя може да приключи преноса, добави той. България изнася за Сърбия, Гърция, Северна Македония, Унагрия и Австрия природен газ за над 2 милиарда лева на година. Все още не са ясни приходите от съветски природен газ през държавния газов хъб " Балкан ".
Междувременно на срещи с български политици посланикът на Сърбия в София Желко Йович е подчертал безпокойството си, че спомагателната финансова тежест върху цената на газа ще повлияе върху социално-икономическата среда от позиция на общата енергийна неустановеност в Сърбия и района, твърди Euroactiv.bg. " За прелюдия спомагателен финансов товар върху цената на природния газ, приближаващ от Русия, не са извършени диалози със сръбската страна ", твърди Желко Йович.
Преди въвеждането на новата такса, България обаче не е водила съответните диалози, с които да уведоми и останалите страни по пътя на газовия пренос през България. В незнание по въпроса остават, с изключение на Сърбия, само че и Гърция, С Македония, Унгария и Австрия.  
Управляващите на процедура вкараха данък върху количествата транзитиран съветски газ през България. Сумата е 20 лева на мегават час и забавното е, че този газ отива единствено за Сърбия и Унгария. Там има крайни клиенти на " Газпром ", които ще получат ненадейно покачване на цената. Не е ясна до дъно законността на този спомагателен данък и това е проблем, който в последна сметка може да повлече след себе си и правосъдни каузи, разясниха енергийни специалисти.
Според тях политическата логичност в дейностите на държавното управление на сглобката е да бъде осъдена Русия и да се спре използването на съветския газ.  Понеже не могат да разрушат " Турски поток " по дъното на Черно море,  както стана със " Северен поток ", по тази причина очевидно са избрали различен метод да създадат по този начин, че да се използва по-малко съветски газ.

Договори

Това може да докара обаче до проблеми на интернационално ниво, тъй като държавните управления на Унгария и Сърбия имат годни контракти с " Газпром " на избрани ценови нива и си купуват газ по този водопровод. България сега се намесва нелегално в двустранни връзки на други страни.  
Другият проблем, е, че в решението на Народното събрание е записано, че това е " данък за съветския газ, който минава през България ". Как ще се дефинира " съветския газ "? Депутатите са го дефинирали като всичкия газ, който постъпва на помпена станция " Странджа 2 " - връзката сред " Турски поток " и българската национална мрежа. Ако на тази точка се появи различен газ, а не съветски? Как тъкмо ще се разграничи кой газ е съветски и кой не е съветски, чудят се специалистите. Според тях на тази точка може да се появи и азербайджански газ.
С измененията в закона настрана ще има натрапен данък и на рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ", която работи с съветски природен газ и употребява годишно към 400 млн. куб. м., което значи 4 млн. мегаватчаса. Това значи, че рафинерията ще заплати към 80 млн. лева в допълнение.
С измененията в закона в действие влезе възбраната на импорт на недопечен съветски нефт от 1 октомври 2024 година и условието на постепенната му подмяна до тогава, както и назначението на необикновен държавен шеф в " Лукойл Нефтохим ", в случай че е застрашена сигурността на доставките.  През април 2022 година Русия едностранно спря преноса на съветски газ за България в нарушаване на договорите за доставка. България обаче не спря преноса на съветски газ към прилежащите страни, макар нарушаването на договорите от съветската страна.
Преди налагането на новите такси приходите от  преноса по " Балкански поток " за България бяха в размер на 100-110 млн. $ годишно.Цената за построяването на " Балкански поток " доближи към 3 милиарда лв., а потенциалът му е 17 милиарда куб. метра годишно, който е напълно за прилежащите на България страни.

Ефект

 Косвен резултат от тази политика на българското държавно управление обаче ще има в цяла Източна Европа, защото пренасочването на търговците към други възможности на съветския газ може да разбърка пазара, а оттова и цените.Има и изказвания, че София може в действителност да употребява новата такса като лост за стартирането й в Шенген.
Според финансовия министър Асен Василев обаче е малко по-различна.
" Новата такса се начислява освен върху преноса, само че и върху потреблението на съветски природен газ в България. Той е в цялостно сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветски изкопаеми горива. Тъй като при множеството контракти с " Газпром " ценообразуването става на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Тя единствено ще понижи облагите на " Газпром ", твърди Василев.
При всички случаи може да се каже, че това е най-значимата антируска икономическа мярка, въвеждана от България, и тя може да има съществени последици. Въпросът е подготвена ли е София да ги посрещне. Много е допустимо в идващите няколко дни всички страни от оста - Сърбия, Унгария и Австрия, да излязат с твърди позиции и да употребяват Европейски Съюз като лост за въздействие против наложената мярка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР