Издадените в чужбина шофьорски книжки ще се заменят с български

...
Издадените в чужбина шофьорски книжки ще се заменят с български
Коментари Харесай

Улесняват смяната на шофьорска книжка от чужбина с българска


Издадените в чужбина шофьорски книжки ще се заменят с български по-лесно. Това излиза наяве от промени в Закона за българските документи за идентичност, показани за публично разискване.

Новите текстове плануват издадената в чужбина шофьорска брошура да бъде сменяна с българска, без да се желае копие на документ за приключено обучение. В момента за книжките, издадени отвън Европейски Съюз, се изисква да дават Удостоверение от Регионалния инспекторат на МОН за приключена степен на обучение. Причината е, че съгласно българското законодателство водачите би трябвало да имат приключен 10-ти клас.

Сред другите промени в закона е опцията актът за раждане да е равностоен на документ за идентичност в някои случаи. Сред тях са изгубена, унищожена или открадната персонална карта, осведоми БНР.

В този смисъл документът за раждане ще се признава като персонална карта единствено при подаване на заявление за издаване на нов документ за идентичност. Други промени плануват опция шофьорската брошура да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възвръщаме дееспособност след нарушавания.

Българските законодатели пазят тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявки за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Общественото разискване на предложенията за промени в Закона за българските персонални документи е до съвсем до края на февруари.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР