Изчезването на Слънцето в части от Мексико, Съединените щати и

...
Изчезването на Слънцето в части от Мексико, Съединените щати и
Коментари Харесай

„Провери фактите“: Конспиративните теории около слънчевото затъмнение

Изчезването на Слънцето в елементи от Мексико, Съединените щати и Канада на 8 април прикова погледите на целия свят в небето за към 4 минути. То се трансформира в отлична опция за разгръщането на всевъзможни теории на конспирацията.

В обществените мрежи е цялостно с изображения, генерирани от AI

НАСА ще аргументи всеобща неуравновесеност по време на затъмнението: Невярно

Едно от най-масово популяризираните погрешни изказвания в обществените мрежи беше, че НАСА ще изстреля три ракети по време на слънчевото затъмнение, което било „ обред, причиняващ всеобща неуравновесеност “.

„ Проектът на НАСА се назовава Atmospheric Perturbations Around the Eclipse Path (или АПЕЛ), което в действителност е името на египетско божество-змия, изяждащо Слънцето и въплъщаващо хаоса. Апекс, или още Апофис, откъдето идва думата Апофения. По подигравка на ориста Апофения е името, обещано на началните стадии на шизофренията “, изясняват от Космическата организация на Съединени американски щати.

Адвокат по специалност, само че странник по дух, той се впусна в приключението

Обяснението на НАСА гласи: „ Ракетите за сондиране на атмосферните разстройства към пътеката на затъмнението с акроним АПЕП ще бъдат изстреляни във Вирджиния, с цел да проучат разстройствата в йоносферата, основани, когато Луната скрива Слънцето “.

Какви са действителните обстоятелства?

Йоносферата е пласт от земната атмосфера, която отразява и пречупва радиосигналите и въздейства на сателитните връзки. Според НАСА по-доброто ѝ познаване ще помогне за безпроблемното им протичане. Такива ракети бяха изстреляни по време на слънчевото затъмнение и през октомври предходната година.

Експерти показват до кои места могат да пътуват фенове и експерти

От НАСА настояват още, че акронимът на задачата е определен поради името на змийско провидение от древноегипетската митология. Според легендата Апеп преследвал бога на слънцето Ра и съвсем го погълнал, което довело до затъмнение.

Затъмнението: Безопасно ли е, или не?

В дните преди затъмнението специалисти предизвестиха да се пазим от онлайн наличие, генерирано от изкуствен интелект (АI). Появиха се публикации, които наподобяват основани точно от AI.

В обява със заглавие „ Защо не би трябвало да излизаме по време на затъмнение? “ се показва, че „ гледането непосредствено към Слънцето по време на затъмнение, даже за къс интервал от време, може да докара до съществено увреждане на очите, в това число трайна загуба на зрението “.

Шепа определени хора могат да следят явлението, обърнати към Земята

Това е правилно за частичното слънчево затъмнение, само че не и за целия интервал на цялостно слънчево затъмнение, настояват учени.

Още преди появяването на изкуствения разсъдък - през 1999 година, е имало сходни погрешни внушения. Тогава у нас беше следено цялостно слънчево затъмнение и доста хора са били изплашени поради дезинформацията.

„ Стигна се до там, че вместо да видят нещо, което множеството хора биха видели веднъж в живота си, те не видяха цялостното затъмнение, когато небето потъмнява все едно е нощ. Аз бях до един плаж в Североизточна България – там минаваше цялостната фаза. И фактически хората се изпокриха, когато настъпи цялостната фаза, вместо да я гледат. Те влязоха вътре – скриха се във всевъзможни пространства, навеси и така нататък Имаше и комични обстановки, при които лодки, които бяха извадени на брега, на пясъка, бяха обърнати назад, с цел да се скрият хора под тях “, споделя Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО към Българска академия на науките.

Редкият феномен може да бъде следен през 2026 година в Испания

Чакат ни 3-5 дни мрачевина: Невярно

И още лъжи. Според видеа във Facebook и ТикТок ни чака от 3 до 5 дни мрачевина поради слънчевото затъмнение.

Това, несъмнено, не се случи. Нещо повече, някои места в Северна и Централна Америка претърпяха единствено отчасти слънчево затъмнение, което не докара до забележителна мрачевина.

Луната изцяло закрива светлината на Слънцето

„ Затъмнението се случва тогава, когато Луната застане сред Земята и Слънцето. Така че Луната пресича сред Земята и Слънцето “, се споделя в коментар по тематиката на доктор Николийн Виал, академик в НАСА.

Точното време на затъмненията и местоположението се дефинират от изчисленията на скоростите, позициите и придвижванията на Слънцето, Луната и Земята в триизмерното пространство, съгласно НАСА.

Преди години учените откриха, че затъмненията се случват по предсказуеми модели, известни като „ Цикъл на Сарос “, а подобренията в изчислителната техника и технологиите направиха прогнозите още по-точни, настояват учените от комическата организация.

Припомнете си кино лентата на Борислав Лазаров от 2019 година „ 150 секунди мрак ” в bTV Репортерите

ЦЕРН отваря портал по време на затъмнението: Невярно

Друго погрешно изказване замеси в конспирации Европейската организация за нуклеарни проучвания – ЦЕРН. Във Facebook мъж споделя за визитата си в организацията: „ Отварят ЦЕРН в съгласуваност със затъмнението, с цел да отворят портал “.

Какви са действителните обстоятелства?

Всъщност колайдерът на ЦЕРН стартира да работи през март – месец преди затъмнението, и технологията, употребена от организацията, не е задоволително мощна, с цел да отвори портал или черна дупка.

ЦЕРН употребява своя огромен адронен колайдер за проучване на материята и е виновен за намирането на частицата Хигс бозон или така наречен Божия парченце. Учените споделят още, че находката оказва помощ да се изясни теорията за Големия гърмеж и по какъв начин се е формирала Вселената. Но връзка сред задачата на ЦЕРН и затъмнението изрично няма.

Какво се демонстрира, когато търсим информация за явлението?

„ Това си е комизъм за мен, затъмнението мина и отпътува и никакъв портал не видяхме отворен “, разяснява още Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО към Българска академия на науките.

Теорията за Birdman

Дни преди затъмнението в Мексико се разпространяваше и изказване, че в небето е бил видян Birdman (човек птица). В обществените мрежи се споделяше черно-бяла фотография на летяща фигура с човешка форма и птичи крила. Според легендите Birdman е създание, което известява несгоди и естествени бедствия.

Какви са действителните обстоятелства?

Подобни фотоси са в онлайн пространството най-малко от ноември 2016 година Според Кевин Макгоуън, биолог и инструктор в Академията за птици към университета „ Корнел “, такова крилато създание няма по какъв начин да съществува.

Човек птица не може да съществува. Полетът е нещо доста мъчно за реализиране и има аргументи птиците да наподобяват като птици, а не като хора. Ако това беше човек, тези крила щяха да са прекомерно дребни, с цел да го задържат във въздуха.

За първи път той вижда сходно събитие през 1963 година

Фалшиви вести и за Илон Мъск

Онлайн пространството беше наводнено и с видеоклипове с милиардера Илон Мъск, генерирани от изкуствен интелект, като част от криптоизмамите. Схемата е елементарна - гласът на Мъск се генерира благодарение на AI. Той предлага на публиката опция за вложения в криптовалута, водеща до удвояването им. Има и вграден QR код с обръщение „ Затъмнението на 2024 година – Променете живота си “.

Далеч от теориите на конспирации и дезинформацията астронавтите на Международната галактическа станция следиха затъмнението по необикновен метод – обърнати не към Слънцето, а към Земята. А НАСА популяризира фотоси, които демонстрират неповторимата панорама, на която са станали очевидци.

 Внимание: Фалшиви фотоси на цялостното слънчево затъмнение (ПРИМЕРИ) Светът 4 мин. Внимание: Фалшиви фотоси на цялостното слънчево затъмнение (ПРИМЕРИ)  „ По-красиво събитие няма “: Българин отпътува за Съединени американски щати, с цел да види цялостното слънчево затъмнение Светът 3 мин. „ По-красиво събитие няма “: Българин отпътува за Съединени американски щати, с цел да види цялостното слънчево затъмнение  Треска по слънчеви затъмнения: Кога и къде ще има нови през идващите 20 година? (ВИДЕО, ГАЛЕРИЯ) Светът 4 мин. Треска по слънчеви затъмнения: Кога и къде ще има нови през идващите 20 година? (ВИДЕО, ГАЛЕРИЯ)  Исторически фрагменти: Ето по какъв начин се вижда слънчевото затъмнение от Космическата станция (ВИДЕО) Любопитно 2 мин. Исторически фрагменти: Ето по какъв начин се вижда слънчевото затъмнение от Космическата станция (ВИДЕО)  Милиони следиха цялостното слънчево затъмнение (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 2 мин. Милиони следиха цялостното слънчево затъмнение (СНИМКИ и ВИДЕО)  Рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение: Мексико и Съединени американски щати потънаха в мрак (ГАЛЕРИЯ) Светът 2 мин. Рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение: Мексико и Съединени американски щати потънаха в мрак (ГАЛЕРИЯ)  Ловци на слънчеви затъмнения: Как български учени снимат явлението (ВИДЕО) Светът 6 мин. Ловци на слънчеви затъмнения: Как български учени снимат явлението (ВИДЕО)  Вижте по какъв начин ни изненадва Гугъл търсачката в деня на цялостното слънчево затъмнение (ВИДЕО) Светът 3 мин. Вижте по какъв начин ни изненадва Гугъл търсачката в деня на цялостното слънчево затъмнение (ВИДЕО)  13 цялостни слънчеви затъмнения: 105-годишен мъж в очакване на рядкото събитие Светът 4 мин. 13 цялостни слънчеви затъмнения: 105-годишен мъж в очакване на рядкото събитие  Внимание: Фалшиви фотоси на цялостното слънчево затъмнение (ПРИМЕРИ) Светът 4 мин. Внимание: Фалшиви фотоси на цялостното слънчево затъмнение (ПРИМЕРИ)  „ По-красиво събитие няма “: Българин отпътува за Съединени американски щати, с цел да види цялостното слънчево затъмнение Светът 3 мин. „ По-красиво събитие няма “: Българин отпътува за Съединени американски щати, с цел да види цялостното слънчево затъмнение  Треска по слънчеви затъмнения: Кога и къде ще има нови през идващите 20 година? (ВИДЕО, ГАЛЕРИЯ) Светът 4 мин. Треска по слънчеви затъмнения: Кога и къде ще има нови през идващите 20 година? (ВИДЕО, ГАЛЕРИЯ)  Исторически фрагменти: Ето по какъв начин се вижда слънчевото затъмнение от Космическата станция (ВИДЕО) Любопитно 2 мин. Исторически фрагменти: Ето по какъв начин се вижда слънчевото затъмнение от Космическата станция (ВИДЕО)  Милиони следиха цялостното слънчево затъмнение (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 2 мин. Милиони следиха цялостното слънчево затъмнение (СНИМКИ и ВИДЕО)  Рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение: Мексико и Съединени американски щати потънаха в мрак (ГАЛЕРИЯ) Светът 2 мин. Рядко срещаното цялостно слънчево затъмнение: Мексико и Съединени американски щати потънаха в мрак (ГАЛЕРИЯ)  Ловци на слънчеви затъмнения: Как български учени снимат явлението (ВИДЕО) Светът 6 мин. Ловци на слънчеви затъмнения: Как български учени снимат явлението (ВИДЕО)  Вижте по какъв начин ни изненадва Гугъл търсачката в деня на цялостното слънчево затъмнение (ВИДЕО) Светът 3 мин. Вижте по какъв начин ни изненадва Гугъл търсачката в деня на цялостното слънчево затъмнение (ВИДЕО)  13 цялостни слънчеви затъмнения: 105-годишен мъж в очакване на рядкото събитие Светът 4 мин. 13 цялостни слънчеви затъмнения: 105-годишен мъж в очакване на рядкото събитие Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР