Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи паника

...
Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи паника
Коментари Харесай

Румънските фермери са в паника заради африканската чума по свинете

Избухването на африканска чума по свинете в Румъния породи суматоха измежду локалните фермери, откакто вторият максимален производител на царевица в Европейския съюз издаде спорни и объркващи указания какво да се прави с отглежданите аграрни култури в инфектираните региони.

Миналата седмица румънското министерство на земеделието подреди унищожаването на културите в регионите, в които се откри, че дивите прасета са инфектирани, написа Bloomberg.

Страната, която е и основен експортьор на пшеница, по-късно се опита да обясни разпоредбите, като съобщи, че земеделските производители не би трябвало да унищожават реколтата си, а регионите със инфектирани животни ще бъдат сложени под карантина.

Румъния, която се възползва от тъмните плодородни черноморски почви, заяви, че от 31 юли са разктиви съвсем 550 огнища на болестта, съгласно националната ветеринарна работа и орган по сигурност на храните ANSVSA.

Мерките за прекъсване разпространяването на заболяването, която е смъртоносна за прасетата, само че безвредна за хората, идват в миг, когато фермерите се борят с по-слабата годишна продукция от пшеница след честите и значителни дъждове.

" Заповедта беше доста несполучлива и провокира суматоха измежду фермерите поради евентуалните вреди ", съобщи Лауренциу Бачиу, президент на Лигата на румънските фермерски асоциации. Въпреки това тя " зарадва някои търговци, тъй като биха могли да изискат да изкупят царевицата на по-ниски цени от земеделските производители. "

Фермерски несгоди

Унищожаването на реколтата ще докара до увеличение на загубите за земеделските стопани, чиято годишна продукция от пшеница се чака да е с 20% по-слаба спрямо предходната година, откакто дъждовете наводниха полетата.

В същото време изгаряща горещина и суша повреждат реколтата на основни експортьори от други страни от Европейски Съюз, a продукцията на най-големия експортьор - Русия ще се намали за пръв път от 6 години, стимулирайки повишението на международните цени.

В Северозападна и Югоизточна Румъния са обявени огнища на африканска чума по свинете, като регионът наоколо до делтата на река Дунав е най-засегнат, съгласно ветеринарните управляващи. На югоизток са умъртвени 62 000 свине от семейства и огромни ферми и 20 диви прасета. На северозапад са убити 175 домашни и 13 диви прасета.

" Заповедта беше неточност. Въпреки че министерството даде спомагателни уточнения, доста фермери към момента са в суматоха ", споделя Бачиу.

Африканската чума по свинете е мощно заразно заболяване, засягащо прасета и африканскии глигани, европейски и американски диви свине, съгласно Световната организация за здравето на животните. Заболяването убива животните в границите на 2 до 10 дни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР