Избраният за кмет на София Васил Терзиев се оказва далеч

...
Избраният за кмет на София Васил Терзиев се оказва далеч
Коментари Харесай

Кои са дарителите на Терзиев, дали пет пъти повече пари за ПП, отколкото симпатизантите на БСП

Избраният за кмет на София Васил Терзиев се оказва надалеч по-популярен измежду донорите от съперницата му за поста Ваня Григорова. Това се вижда от данните за направените предизборни дарения в регистъра на Сметната палата.

Местната коалиция ПП-ДБ (Спаси София), която издигна Терзиев, е получила 468 099.45 лева от донори. Над една трета – 179 040 лева, идват от едно подаяние, направено от предприемача Богомил Балкански. Парите са от работна заплата, която Балкански е получил от Sequoia Capital, както показва самият предприемач в декларацията към дарението. Пламен Моновски, също предприемач, е дал за акцията на обединението 64 151.24 лева – от заплати, бонуси и вложения за интервала 1996-2015 година, получени от работата му като управител в Лондон.

„ Българска социалистическа партия за България “, която застана зад Григорова, е надалеч обратно с 92 830 лева, дарени от симпатизанти, т.е., 5 пъти по-малко от ПП-ДБ (Спаси София)

Най-голяма като размер е сумата от 2000 лева, която е дал някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев, пишат от “Сега ”.  Лявото обединяване е финансирано в допълнение и с 70 670 лева, предоставени от претенденти за общински съветници. Тук най-големите единични дарения са по 1000 лева

По-внушителна и изненадваща е поддръжката за Радостин Василев. Той е някогашен народен представител от Има Такъв Народ и ПП-ДБ, като напусна със кавги групите и на двете обединения, а сега е самостоятелен парламентарист. На локалните избори той беше повдигнат като претендент за столичен кмет от предприемчив комитет. Той е получил едно, само подаяние в размер на 200 000 лева от Светослав Ставрев. Дарението е от спестявания, както сбито е посочено в декларацията. Членът на комитета Венцислав Петков е добавил още 50 000 лева за акцията, за които е написал, че е получил като дял от компания.

ГЕРБ и „ Възраждане “, които също издигнаха кандидат-кметове в столицата – Антон Хекимян и Деян Николов, не регистрират нито стотинка дарения за техните акции.

На национално равнище

Общо за акцията са дарени 2 224 149.31 лева, сочи регистърът. Изборните претенденти са добавили още 2 047 862.19 лева парични дарения и 474 920.22 лева непарични дарения.

На национално равнище ПП-ДБ е събрала 347 621.79 лева парични и 12 727.20 лева непарични дарения. Най-голямото възлиза на 50 000 лева и е предоставено от Филип Ромбаут – белгийски предприемач, който е прочут като съсобственик на завода „ Агрополихим “. Още близо 300 хиляди е получило дясното обединяване от претенденти и членове на инициативни комитети. Тук първи е Филип Спасов с 20 000 лева

Втора е „ Възраждане “ с 52 000 лева парични дарения и 69 900 лева от претенденти. Тук най-големи са даренията на претендентите Емил Димитров и Севдалина Петрова, които са дали по 10 000 лева

При Българска социалистическа партия претендентите се оказват по-щедри към акцията от елементарните донори, които са дали общо към 40 хиляди. Претендентите за изборни постове прибавят още към 64 хиляди, като най-голямото подаяние е за 3400 лева

Както постоянно, ГЕРБ и Движение за права и свободи настояват, че не са получили нищо.

Още вести четете в категорията България.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР