Избрах темата, по която ще изнеса лекция на Международната конференция

...
Избрах темата, по която ще изнеса лекция на Международната конференция
Коментари Харесай

Вили Лилков: В България антисемитизмът никога не е взимал такива размери, както в други европейски страни

" Избрах тематиката, по която ще изнеса лекция на Международната конференция STOP HATE SPEECH, да бъде за ротарианството, защото тя е доста забавна, а в това време непопулярна и незнайна за необятната аудитория ". Това съобщи политикът и откривател на българския комунизъм проф. Вили Лилков пред  .

" Самите ротарианци в тези години са предмет на Закона за отбрана на нацията. В дял ротарианските клубове за оповестени отвън закона и са разпуснати. А дял втори е отдаден на евреите и там са разказани всички репресивни ограничения против тях. Получава се по този начин, че ротарианците оказват помощ на евреите в годините на репресиите против българското еврейство. Ротарианците са обект на нацистите още от края на 30-те години в Германия. В България след 1 януари 1941 година българските ротарианци, които са членували в ротариански клубове дружно с евреи стартират да оказват помощ доста на евреи, които се намират в неволя. Акад. Методи Попов е ротарианец и още 1937 година връща всички награди, които е получил от немската страна и стартира да изнася доста лекции против расовите теории. Български ротарианци, народни представители в тези години подписват писмото на Димитър Пешев и се афишират против Закона за отбрана на нацията. Председателят на Съюза на българските индустриалци Иван Балабанов, също ротарианец, той като притежател на дъскорезната фабрика в Кочериново приема на работа 25 еврейски девойки, изпаднали в неволя и строява цялата фабрика и предизвестява всички служащи да се отнасят уважително към тези девойки. Неговата фабрика в тези години събира служащи от 14 страни, нещо което е неповторимо – Югославия, Русия, от цяла Европа и отношението му към евреите не е изключение “.

" Малко се знае, че в Бургас е имало доста мощно ротарианство и там българи и евреи дружно са работили, управлявали компании, осъществявали най-различни начинания и тогава доста от съдружниците българи поемат уговорката и одобряват тяхното имущество, което връщат до стотинка назад на тези хора, откакто Закона за отбрана на нацията е анулиран ", описа още Лилков и добави: " Димитър Буров от Русе в своята фабрика взима на работа еврейски девойки ". " Любомир Зурков е фармацевт, има лична аптека в Бургас, той наема на работа евреи, които са изгонени отвред, даже им споделя по време на работа да не носят жълтите звезди, провежда снабдяването с лекарства в трудовите лагери, където са евреите ", сподели още Лилков. 

" Аз се веселя, че от ден на ден и повече хора се занимават в свободното си време чисто хуманно с доброволчески действия, ротарианските клубове са едни от първите в това отношение, само че в последните години се вижда, че доста НПО-та се занимават с доброволческа активност, реализират филантропични акции. Вижда се напредък на това придвижване в България, изключително откакто стартира войната на Русия в Украйна. Ние стъпваме на една традиция, която е доста позитивна и добра ", счита Лилков. " В България в никакъв случай антисемитизмът не е взимал такива размери, както в други страни в Европа. Неслучайно България избавя своите евреи. Антисемитизмът в тези години е бил по-скоро изключение, в сравнение с възприятие, което е вложено в манталитета на българина. Българските интелектуалци, не мога да откроя нито един антисемит, изключително измежду българските писатели, т.е. това е една традиция в България на приемливост, на положително отношение към малцинствата. Тези връзки – антисемитизъм, настроения против роми, са по-скоро изключения “, сподели още анализаторът.

" Това не значи, че не би трябвало да се противопоставяме на всяка демонстрация инцидентна на антисемитизъм. На първо място, поздравления за българската прокуратура за това, че провежда тази конференция. Ако ние разчитаме обаче единствено на прокуратурата за въздържане на езика на омразата, тогава в действителност сме в неволя. Има доста други способи преди да се намеси тя, да се възпира езикът на омразата, да се възпитават децата в приемливост. Цялото ни общество би трябвало да бъде доста деликатно в това отношение и считам, че възпитанието, изключително на дребните деца в учебно заведение, в спортните клубове, тъй че всичко стартира от учебно заведение и фамилията. Няма нищо по-добро от демокрацията, само че тя би трябвало да се пази ", безапелационен е Лилков. " Ние излязохме в последните десетилетия от изискванията на тоталитарното общество, имаме образците на други тоталитарни общества пред себе си. Трябва да сме оценили демокрацията и би трябвало да я пазим, тъй като богатствата, които са ни дадени, не са даденост. Само с едно тракване на пръстите богатствата могат да ни бъдат отнети “, сподели в умозаключение проф. Лилков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР