Изборният ден за над 300 хил. български граждани, които имат

...
Изборният ден за над 300 хил. български граждани, които имат
Коментари Харесай

Българските граждани в Турция гласуват масово СНИМКИ



Изборният ден за над 300 хиляди български жители, които имат право на глас в Турция, стартира в 7 сутринта и ще продължи до 20 часа.

При наличност на чакащи, вотът може да се удължи до 21 ч.

Според ЦИК в Турция са подадени рекорден брой онлайн документи за гласоподаване, близо 21 хиляди. В 11 турски провинции бяха отворени 35 изборни секции.

Гласоподавателите бяха пускани в секциите за гласоподаване след инспекция на специфичен QR код, наименуван HES код, който всеки жител на Турция има.

Гласуването става единствено с хартиени бюлетини.

В Бурса има 8 изборни секции. Урните са ситуирани в учебните заведения в регионите Османгази, Йълдъръм, Нилюфер, Кестел, Инегьол и в българското консулство.



4247 жители с двойно поданство, живеещи в града, са подали заявки за гласоподаване онлайн, изясни Вели Йозтюрк, президент на Асоциацията за просвета и взаимност на Балканските имигранти (Бал-Гьоч).

Още най-малко 1500 души са приготвили декларация за гласоподаване.

Йозтюрк изрази недоволството си от понижения брой на изборните урни за страни, които не са членки на Европейския съюз. Той разгласи, че право на глас имат над 300 хиляди души, живеещи в Турция.



В междинното учебно заведение за частна администрация " Плевне " в Ескишехир е отворена една урна за изборите. Там се чака да гласоподават 3 хиляди души, които имат авансово направена декларация.



" Има хора, които идват от Ескишехир, както и от близките градове и области, с цел да гласоподават. Нашите хора, съблюдават ограниченията против Covid-19, при гласуването. Очакваме 40-46 наши депутати да влязат в българския парламент на изборите. Колкото повече депутати имаме там, толкоз повече те ще допринесат за нашите сънародници и съграждани, живеещи в България”, разяснява Сейфеттин Чалъшкан, президент на Федерацията на имиграционните асоциации на Ескишехир.

Гражданите от Ялова и покрайнините могат да упражнят правото си на глас в една секция, основана в началното учебно заведение Газиосманпаша.

Гражданите, които пристигнаха в учебното заведение в ранните утринни часове, чакаха на опашка, с цел да гласоподават.



Активността в Ялова е доста висока, чака се да гласоподават към 2000 души, разгласи президентът на Асоциацията за просвета и взаимност на балканските имигранти в Ялова Лютфи Йозгюр.

Българските жители в Измир гласоподават в 4 учебни заведения в областите Борнова, Буца, Газиемир и Мендерес. При строго съблюдаване на Covid-19 ограниченията, гласоподавателите с двойно поданство от региона, по-голямата част от които дойдоха с организан превоз в учебните заведения, гласоподаваха съгласно процедурата.

Доста от гласоподавателите са попълнили заявления за гласоподаване авансово в електронна среда, с цел да избегнат натрупването пред секциите. Очакваме повече от 4 хиляди български турци от Измир да гласоподават за българската народна власт ", съобщи Абдурахим Нурсой, ръководител на Измирската асоциация за просвета и взаимност на балканските имигранти.

В Маниса секция е образувана в учебно заведение " 23 април " в квартал Юнусемре. Полицейските елементи се включиха в обезпечаването на нужните защитни ограничения наоколо до учебното заведение, където гласоподаваха близо 2000 жители с двойни паспорти от Маниса и Балъккесир. Изви се дълга опашка в двора на учебното заведение, само че проблеми при гласуването нямаше.

По традиция най-вече гласоподаватели в Турция се събират в следобедните часове в посолството ни в Анкара, в генералното ни консулство в Истанбул и в консулската канцелария в Бурса.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР