Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остават да бъдат въведени

...
Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остават да бъдат въведени
Коментари Харесай

Росица Матева: 122 машини не са работили в изборния ден

Изборните бумаги са обработени на 99,58%. Остават да бъдат въведени към 40 протокола, един отвън страната, останалите у нас, в три изборни региона. В ЦИК са постъпили и са обработени 123 сигнала и тъжби. В изборния ден 102 машини не са работили, още 20 в деня за размисъл. Към момента общият брой им е 122. В ЦИК няма нито един сигнал за операция на вота или изборни нарушавания, които да се окачествят като закононарушения. Сигналите са за нарушавания на членове на СИК. Това съобщи на брифинг на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ 4 РИК са предали книжата си в ЦИК - Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен. " Очакваме Софийските Благоевград и останалите. Сутринта към 7 часа бяха останали към 30 протокола от чужбина, те бяха от Западното крайбрежие в Съединени американски щати и Канада. Те бяха попълнени без неточности ", изясни тя. И посочи, че РИК са организирали онлайн образованията, с цел да има наличие на повече хора.

Според нея към този момент са оповестени записите от видеоизлъчването в действително време. " Членовете на СИК би трябвало да владеят български език и да имат изборни права. Проверяваме единствено второто. Предложенията за членове на СИК са на партиите, показани в предния парламент. РИК би трябвало да даде отговор за назначенията. Нямаме сигнал за член на СИК, който не приказва български ", уточни Матева. И добави, че са постъпили сигнали за голям брой сбъркани протоколи, в които са сумирани преференциите.

" Изрично казахме да не се сумират преференции, тъй като там се позволяват най-вече неточности. Не сме създали разбор, нямаме информация какъв брой са тези протоколи. Нямаме информация за нарушавания във видеоизлъчването. Флашките способстват с спомагателни данни, протоколите обаче съдържат изборната информация. 20 машини не стартираха въобще, а спрените през вчерашния ден отпечатваха празни или по-къси бюлетини, на които не се отразява вота на гласоподавателя. Хартията беше със същите условия и характерности като тази на предните избори ", съобщи тя.

Окончателните резултати от гласуването ЦИК ще разгласи на 6 април.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР