Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет от професионалната

...
Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет от професионалната
Коментари Харесай

Магистратите избират свои членове във ВСС през юни и юли |

Изборите за нови членове на Висшия правосъден съвет от професионалната квота ще са през юни и юли , заяви " ".

Съдебната система излъчва 11 членове на Висш съдебен съвет, другите 11 се избират от Народното събрание с квалифицирано болшинство от 2/3, т.е. с най-малко 160 гласа.

Общото заседание на следователите ще е на 4 и 11 юни. Те би трябвало да изберат един собствен представител в идващия Висш съдебен съвет.

Общото заседание на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни, като те избират шестима членове на съвета.

А това на прокурорите ще е на 2 и 9 юли. Обвинителите би трябвало да посочат четирима свои представители.

По закон общите събрания за избор на нов Висш съдебен съвет се привикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от приключването на мандата на настоящия съвет. Това значи, че най-ранната дата за започване на процедурата е 3 февруари, а най-късната – 3 април, защото мандатът на настоящия съвет изтича на 3 октомври.

Предложения за членове на Висш съдебен съвет може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора.

Това значи, че следователите могат да издигат претенденти до 4 април, съдиите – до 18 април, а прокурорите – до 2 май.

Всяка номинация би трябвало да бъде съпроводена с претекстове за персоналните, професионални и нравствени качества на претендента, да има неговото единодушие, а самият той след това ще има 14 дни, с цел да показа идея, автобиография, претекстове за какво желае да влезе в съвета, както и документи, че дава отговор на законовите условия.

Неясно остава какво ще се случи с избора на представители във Висш съдебен съвет от парламентарната квота, защото са нужни най-малко 160 гласа, а ръководещите разполагат със 134 депутати.

Освен това в Народно събрание към този момент има комисия за промени в Конституцията, като концепцията на ръководещите е те да бъдат направени преди избора на нови членове на съвета. Ако не съумеят да сторят това и не съберат болшинство за 11 нови кадровици, тогава актуалният състав на Висш съдебен съвет ще продължи да работи, до момента в който депутатите не реализиран единодушие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР