Изборите за Европейски парламент тази седмица ще дадат ход на

...
Изборите за Европейски парламент тази седмица ще дадат ход на
Коментари Харесай

Надпреварата за ЕП реално стартира - какво ни чака?

Изборите за Европейски парламент тази седмица ще дадат ход на битката за най-хубавите управителни длъжности на континента, само че няма да решат кои ще са спечелилите. Това споделя в собствен разбор за Агенция Франс Прес Кристиан Шпилман, написа БГНЕС.
За разлика от националните избори, партията с максимален брой места след гласуването не може да бъде провъзгласена за началник на изпълнителната власт на Европейски Съюз. Вместо това новият ръководител на Европейската комисия ще бъде номиниран от водачите на 28-те държави-членки на Европейски Съюз след най-малко две срещи на високо ниво. Лидерите могат да решат да вземат поради имената, определени от парламентарните блокове, така наречен " spitzenkandidaten " - или не. Във всеки случай изборите наподобява ще отслабят главните групи в Страсбург и ще затруднят дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) да наложи своя избор.
Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че ще поддържа претендента на ЕНП Манфред Вебер, само че френският президент Еманюел Макрон се опълчва на целия развой. И без значение от това дали Вебер, различен претендент или някой отвън " spitzenkandidaten " ще бъде определен, това ще стане ясно единствено след политика на затворени врата. Тя ще започва два дни след първите резултати от изборите - във вторник (28 май), когато водачите ще проведат вечерна среща на върха в Брюксел. След това домакинът Доналд Туск - ръководител на Съвета на Европейски Съюз - ще приготви техните размисли по отношение на листата с номинирани за утвърждение в края на юни. Лидерите на страните-членки на Европейски Съюз ще изберат и шеф на Европейската централна банка, началник на външната политика, ръководител на Народното събрание и ръководители на Комисията и Съвета.
Кандидати навън?
Макрон и в действителност множеството от останалите водачи не са склонни да правят отстъпка властта да изберат най-хубавите длъжности, предоставена им посредством Договора на Европейски Съюз. Но към момента има една демократична измама - назначенията би трябвало да бъдат утвърдени от парламента; минимум 376 от 751 евродепутати. Ако водачите се спогодят за имената на срещата на високо ниво от 20 до 21 юни, новият парламент може да гласоподава през юли.
Когато отиващият си ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер зае поста си през 2014 година, Германия, Англия, Нидерландия и Швеция възразиха. Но Меркел си отива и отстъпва мястото на своя колежка от ЕНП след медийна акция, обвинявайки я в " изменничество към демокрацията ". Сега Макрон е най-строгият съперник на процеса на шпицкандидатите и упорства, че няма да поддържа Вебер, без значение от представянето на ЕНП на изборите.
Игра на тронове!
Въпреки че се чака тя да остане най-голямата независима група, дълготрайното владичество на ЕНП измежду топ длъжностите в Брюксел може да завърши. Дясноцентристката група беше в комфортен брак с левите социалисти и демократи в поделянето на длъжностите. Но с възхода на популистите-евроскептици, Зелените и демократичните центристи, главните партии няма да имат работно болшинство. Това ще ги задължи да търсят обединения и биха могли да оставят Зелените или демократичната група в позиция да завземат " кралска власт ".
Ако Екологичен потенциал гласоподава удостоверение на новия ръководител на Европейската комисия в средата на юли, тогава той или тя ще събере екип от комисари. Те ще преминат през потвърдителни чувания, а по-късно парламентарната сесия през октомври ще гласоподава за удостоверение и те стартират работа през ноември.
Италианско трио
Трима авторитетни италианци също ще бъдат сменени през тази година, прибавяйки постовете си към смесицата, когато стартира конкуренцията.
Директорът на основаната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ) Марио Драги би трябвало да се отдръпна, освобождавайки скъпа позиция. Отиват си и ръководителят на Екологичен потенциал Антонио Таяни, както и висшият представител на Европейски Съюз за външна политика Федерика Могерини. Тези три длъжности са подаръкът на водачите, като някои ще бъдат изтъргувани, само че с избрани политически условия. Оттеглящият се ръководител на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че чака най-малко една да отиде при жена. А по-малките страни и по-новите членове чакат да видят респект към географското многообразие.
Старт на изборите
Изборите за Европарламент започват през днешния ден, 23 май, и ще продължат до 26 май. Имащи право на глас са 427 милиона души. Първият ден на изборите ще стартира с гласоподаване във Англия и Холандия. Това са девети избори за Европейски парламент в двете страни.
Преди няколко месеца никой не очакваше Англия да взе участие в изборите за Европейски парламент, защото се предполагаше, че страната ще е напуснала Европейски Съюз на 29 март. Британският парламент обаче не може да реализира единодушие с изискванията за излизане на страната от Европейски Съюз и по този начин Brexit беше отсрочен до края на октомври.
Бъркотията ще има ли, по кое време и какъв Brexit, се отрази и на евровота. Беше пресметнато, че в този момент ще бъдат избирани 705 евродепутати, защото – поради Brexit, отпадат 46 от местата за британци, а останалите 27 от английските места се поделят сред останалите 27 страни-членки. Но сметката излезе крива и броят на евродепутатите остава 751.
Новата Brexit партия на Найджъл Фарадж, който изостави UKIP незабавно откакто референдумът за Brexit съумя ненадейно и за него, излезе напред след формалното пускане на акцията. Основните английски партии имат мощни водачи като Даниел Ханан, Андрю Адонис и Сиед Камал, които се надяват да оформят последните стадии на връзките на Англия с Европейски Съюз. Зелените търсят поддръжка из цяла Англия, до момента в който районни и национални партии като SNP, Plaid Cymru и Yorkshire Party ще се надяват да се възползват от локалните усеща. Освен това има доста самостоятелни, които се надяват да стартират политическа кариера в Европа. 16 партии се състезават за 25-те холандски места.
Първите директни избори за Европейски парламент са проведени през 1979 година Преди това, от 1958 година до 1974 година, евродепутатите са били назначавани от националните парламенти на държавите-членки, като всички депутати са имали двоен мандат. Избори се организират постоянно в новите държави-членки, когато те се причисляват към Европейски Съюз, с цел да им се даде опция да изберат свои представители в Европейския парламент даже в средата на мандата. Такъв е казусът в Гърция през 1981 година, Португалия и Испания през 1987 година, Швеция през 1995 година, Австрия и Финландия през 1996 година, и България и Румъния през 2007 година През април 2013 година бяха извършени избори в Хърватия, с цел да се даде опция на членовете на Екологичен потенциал от тази страна да заемат своите места, когато тя причисли към Европейски Съюз на 1 юли 2013 година
Правомощията на Европейския парламент
Европейският парламент основава и гласоподава законите, които оказват въздействие върху всекидневието на европейските жители, и на годишния бюджет на Европейски Съюз – пълномощия, които той споделя със Съвета на министрите (28 национални държавни управления на ЕС) в система, сходна на двукамарна.
Парламентът има също пълномощия за надзор или контрол над останалите институции на Европейски Съюз: той следи по какъв начин те работят и по какъв начин изразходват парите на данъкоплатците. И най-после, само че не на последно място, Народното събрание работи като проводник на публичния дневен ред и може да слага нови въпроси за разглеждане в европейския политически дневен ред.
Европейският парламент има няколко типа законодателни пълномощия. Едно от главните е елементарната законодателна процедура. Също известна като " процедура на взаимно взимане на решение ", това е главната законодателна процедура на Европейски Съюз, която се употребява за сформиране и приемане на съвсем всички законодателни актове на Европейски Съюз (между 70 и 80 области на политиката). Тя дава на Народното събрание право да приема, отхвърля или променя планове на законодателни актове по отношение на единния пазар, околната среда, отбраната на потребителите, гражданските свободи, селското стопанство, превоза, научните проучвания и други области.
Друго пълномощие е консултацията. По някои типове законодателни актове (например данъчно облагане, конкуренция, нови страни – членки на еврозоната) Народното събрание дава единствено консултативно мнение. Европейският парламент има пълномощието да утвърждава. Ако Европейски Съюз възнамерява да одобри нови държави-членки или да подписа съглашения със страни отвън Европейски Съюз, е належащо утвърждението на Народното събрание, макар че Екологичен потенциал не може да променя обособени елементи от такива съглашения. Екологичен потенциал има право и на законодателна самодейност.
Освен това Народното събрание има бюджетни пълномощия. Всички европейски политики като селското стопанство, районното развиване, енергетиката, превоза, околната среда, помощта за развиване и научните проучвания получават финансиране от Европейски Съюз. Освен основната си роля при избора на комисията, Народното събрание организира чувания на ръководителя и членовете на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и на номинираните за членове на Сметната палата. Парламентът има пълномощието да учреди краткотрайна комисия, която да проверява въпрос от публичен интерес (неотдавнашен образец за това беше специфичната комисия по проведената престъпност, корупцията и изпирането на пари) или изказвания за нарушаване или неприятно ръководство на правото на съюза. За да търсят отговорност от другите институции на Европейски Съюз, членовете на Екологичен потенциал могат да задават въпроси с искане за вербален и писмен отговор. По този метод комисията и съветът постоянно би трябвало да дават отговор на питания, да дават подробна информация или да вземат участие в спор в Народното събрание по съответни въпроси на политиката.
Всеки европейски жител има право да изпраща петиции до членовете на Екологичен потенциал за проблеми с околната среда, разногласия с митнически органи, прекачване на пенсионни права и други въпроси, стига те да попадат в обсега на пълномощията на Европейския съюз. Гражданите могат да се обръщат и към европейския омбудсман – самостоятелна инстанция, назначавана от Народното събрание – който има право да проверява обвинявания в неприятно административно ръководство или корист с власт от страна на институция на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР