Изборите в Мексико показаха драстична електорална трансформация. Това каза в

...
Изборите в Мексико показаха драстична електорална трансформация. Това каза в
Коментари Харесай

Лазар Копринаров: Изборите в Мексико показаха драстична електорална трансформация

Изборите в Мексико демонстрираха фрапантна електорална промяна. Това сподели в предаването " Събота 150 "  експертът по Латинска Америка проф. Лазар Копринаров. По думите му, политическият пейзаж в този момент е радикално друг, тъй като обединението на Андрес Мануел Лопес Обрадор завоюва 31 от 32 губернаторски места. Това съгласно преподавателя от една страна се дължи на към този момент доста мощното съмнение към обичайните партии, а от друга – на обещанието на Обрадор да се оправи с проблемите, с които обичайните партии не са съумели – корупцията, насилието и престъпността, властта на наркотрафикантите. Някои изясняват триумфа на Обрадор със заемането на антиамерикански позиции, уточни Копринаров:

" Десетина дни след като Тръмп влезе във властта, когато Обрадор беше на предизборно посещение, по този начин да го назовем, в редица градове в Съединените щати, там остро подлагаше на критика позициите на американската администрация. През януари 2017-та споделяше, че Тръмп и неговата администрация се отнасяли към мексиканските мигранти в Съединените щати както Хитлер се е отнасял към евреите. Тази линия на антиамериканизъм продължи и по-късно. Това е донесло на Лопес Обрадор в допълнение много проценти от това, което завоюва, а той завоюва с 53 и нещо % тези избори. "

Като напомни, че Доналд Тръмп е бил измежду първите държавни водачи, поздравили новия мексикански президент, проф. Копринаров подчертава върху общото сред двамата водачи:

" От друга страна обаче двамата президенти имат и нещо общо - протекзионизмът. Както Тръмп, по този начин и Лопес Обрадор пазят промени, ориентирани към протекционизъм. Имат дружно да вземат решение проблеми. Проблемът за миграцията - тук явно несъгласията ще бъдат огромни. Другият проблем, който би трябвало да вземат решение двамата президенти, е за възможни промени на НАФТА - зоната за свободна търговия сред Канада, Съединените щати и Мексико. Както единият, по този начин и другият президент имат желание да преразгледат някои от пунктовете на това съглашение за свободна търговия. Ще има и спорове сред тях по тази тематика. "

Политиката, която Лопес Обрадор има намерение да следва надали е в посока на ползите на огромния бизнес, макар че след изборите се стиснаха ръцете, означи още  проф. Лазар Копринаров:

„ Имам чувството, че това е краткотрайно. Всъщност Лопес Обрадор пристигна на власт с желанието да редуцира неравенствата, да се бори против насилието и против корупцията. В някои пунктове на тези планове и цели бизнесът може да откри благозвучие на своите ползи. “

Цялото изявление е в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР