Изборите в България са без ясен победител, пишат световните издания, като

...
Изборите в България са без ясен победител, пишат световните издания, като
Коментари Харесай

Световните медии: За ужас на българските избирателите резултатите са близки

Изборите в България са без явен победител, пишат международните издания, като означават околните резултати на първите на ГЕРБ/СДС и обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", представянето на Възраждане и възможна коалиция.

Проруска партия може да " наложи проевропейска коалиция "

И до момента в който Бойко Борисов наподобява евентуалният победител на изборите, притеснителният напредък на проруската и антиевропейската партия Възраждане може да изиграе основна роля в убеждаването на прозападните партии да образуват коалиция, отбелязва основаното в Брюксел издание Euractiv.  Най-големият победител на изборите е проруската антиевропейска партия „ Възраждане “, която печели 14,9% и към този момент е третата политическа мощ в страната.

Партията добави близо 5% към резултата си от предходния избор, подсилена от дейната акция за референдум против еврозоната.

За смут на гласоподавателите - няма явен победител

" Няма явен победител след изборите в България за смут на гласоподавателите, които гласоподаваха за пети път през последните две години ", написа авторитетното издание " Политико ". Ако страната още веднъж не успее да сътвори работещо държавно управление, това може да подкопае очакванията й за присъединение към еврозоната в бъдеще и дейно потребление на помощта от Европейски Съюз за възобновяване от Covid. 

 

 

No clear winner has emerged in Bulgaria’s election, much to the dismay of voters who have been to the polls five times in the last two years. https://t.co/NkpP4dwDEm
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 2, 2023
 

Опасенията от продължение на политическата неустойчивост остават

Консервативната партия на някогашния министър председател Бойко Борисов има напълно дребна преднина пред демократичната листа, водена от някогашния водач на центристите Кирил Петков, написа френският в. " Монд ", като цитира снощните прогнози, основани на частични резултати.  Опасенията от продължение на политическата неустойчивост в балканската страна с 6,5 милиона поданици се резервират и след петите следващи избори. Скъпо струващата политическа рецесия е без казус от края на комунизма през 1990 година След рухването на Бойко Борисов след десетилетие на власт, другите партии не съумяват да изградят трайна коалиция. Тази невъзможност се ускорява от спора в Украйна в общество, което е исторически и културно близо до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев. 

Изданието отбелязва, че младата проруска ултранационалистическа формация " Възраждане " се възползва от този геополитически подтекст, с цел да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете спрямо 10% на предходните избори.  

Проруска партия се пробва да раздруса страната

На проруските сили в българската политика посвещава публикацията си и в. " Файненшъл таймс ", който разказва партия " Възраждане " като " проруска партия, която води акция против присъединението на България към еврото ". На парламентарните избори тя " се пробва да раздруса " политическото статукво, като отразява " възходящото отчаяние на гласоподавателите от корупционните кавги и политическите пререкания в София ". " Възраждане " откри отклик измежду българските гласоподаватели, откакто зае крайнодясна позиция, постоянно ретранслираше пропагандата на Кремъл и поставяше под въпрос поддръжката на държавното управление за Украйна в отбраната ѝ против съветската експанзия ", прибавя изданието.

Твърденията на съветската агитация, като да вземем за пример това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена повърхност, която води страната към открит спор с Москва, са на всички места в акцията на " Възраждане ", написа изданието и напомня известния прякор на водача Костадин Костадинов - " Копейкин - име, което препраща към съветската дребна монета ".

Личната неприязън може да попречи за сформиране на устойчиво съдружно държавно управление

  " Съперниците са с съвсем еднакъв брой гласове, написа " Ройтерс. Това бяха петите избори в България в границите на две години, защото персоналната неприязън сред водачите на двата съществени блока им попречи да си сътрудничат за сформиране на устойчиво съдружно държавно управление. Неуспехът в съставянето на работещо държавно управление може да подкопае очакванията на България да се причисли към еврозоната в близко бъдеще и да употребява дейно помощта на Европейския съюз за възобновяване по Covid ", прибавя осведомителната организация.

 
5 мъчителни извода от 5-ите следващи избори

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР