Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на

...
Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на
Коментари Харесай

МВнР предлага РИК Чужбина, най-активно са гласували в Бурса, Люлебургас и Айндховен

Изборите протекоха умерено, при добра организация и без скупчвания на хора. Нямаше основни проблеми. Гласуването за парламент се организира в 755 секции в 62 страни. Това сподели министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков на брифинг в постройката на ведомството.

Министърът добави, че има нужда от образуване на обособена Районна изборна комисия (РИК) " Чужбина ", което ще улесни организацията на изборите отвън страната и ще даде опция за " по-пряко и интензивно присъединяване на Централната изборна комисия (ЦИК) в процеса, а не опосредствано през Министерството на външните работи (МВнР) ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Милков означи, че има нужда от формулиране на всички задължения на Министерство на външните работи, дипломатически представителства и консулски представителства по отношение на организацията на изборния развой, по думите му има неясноти, които биха могли да бъдат по-добре регламентирани. Като евентуален проблем той дефинира реда за образуване съставите на секционните изборни комисии (СИК) отвън страната.

 Снимка: БТА

Гласували в чужбина са малко над 178 хиляди български жители: към 58 хиляди индивида в Турция, във Англия - 27 хиляди, в Германия - 22 хиляди, в Испания - 11 хиляди и Съединени американски щати към 10 хиляди души. Най-много жители са дали своят вот в секциите в Бурса, Люлебургас и Айндховен .

На изборите през ноември 2021 година секциите са били 751 и са дали своят вот 230 960 души, през юни 2021 година секциите са били 782, а гласувалите - 173 843 души, през април 2021 година е имало 464 секции и са дали своят вот 180 435 български жители.

От Министерство на външните работи прибавиха, че при последващи избори плануват автоматизирано да има към 600 секции в чужбина, от тях в 240 да се гласоподава с машини.

Проблеми при гласуването на миналите избори е имало с отсъствие на членове на СИК, главно в Турция, само че те бързо са били сменени с аварийни.

Предстои прибирането на изборните бумаги и машините за гласоподаване, добави министър Милков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР