Избори в Словакия: Либералите печелят срещу промосковска партия – екзитполс

...
Либералите имат слаба преднина на изборите в Словакия пред промосковска
Коментари Харесай

Либералите имат слаба преднина на изборите в Словакия пред промосковска партия, водена от популисткия бивш премиер Робърт Фицо , показват екзитполове.

Промосковската партия Smer-SD се очакваше да спечели гласуването, но социологическите проучвания показват, че популярността й е спаднала през последните дни .

Smer обеща незабавно прекратяване на военната подкрепа за Украйна.

Преброяването на гласовете продължава и реалните резултати няма да бъдат известни след няколко часа.

Ако либералната група Прогресивна Словакия бъде потвърдена като победител, тя ще води коалиционни преговори за формиране на следващата правителство.

Прогресивна Словакия, водена от заместник-председателя на Европейския парламент Михал Симечка, се очакваше да спечели 23,5% от гласовете, пред 21,9% за партията на г-н Фицо , показа екзитпол на агенция Фокус за TV Markiza.

Г-н Фицо беше принуден да се оттегли от премиерския пост след убийството на разследващия журналист Ян Куциак през 2018 г.

„Ако Смер влезе в правителството, няма да изпратим нито един патрон боеприпаси в Украйна“, каза той наскоро пред своите поддръжници.

Заплахата доведе до безпокойство сред членовете на Европейския съюз и НАТО.

Словакия е лоялен и твърд съюзник на Киев, доставяйки ракети земя-въздух и хеликоптери и дори дарява целия си флот от пенсионирани изтребители МиГ-29.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР