Избори две в едно качват избирателната активностСистемните партии надигат глава,

...
Избори две в едно качват избирателната активностСистемните партии надигат глава,
Коментари Харесай

Васил Тончев: Обединение около програма дава шанс за кабинет

Избори две в едно качват изборната интензивност Системните партии надигат глава, споделя Васил Тончев в изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Тончев, какво демонстрират настройките на гласоподавателите за идващите избори според изследването на " Сова Харис "?

- Най-общо демонстрират, че генерална смяна в настройките на гласоподавателите не може да се чака. Тоест имаме настройка, която е сходна на последните два Народното събрание. Имаме известна стабилизация на систематичните партии - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, и едно преразпределение основно при партиите, които са подкрепяни от гласовете на митинга поради появяването на нов и важен политически индивид - " Продължаваме промяната ". Загуби търпи " ИТН " въз основата на това, че те не съумяха да създадат държавно управление. Очаква се и известно покачване на изборната интензивност.

- Как си го обяснявате, говореше се, че хората ще се оттеглен от трети следващи избори.

- Обяснявам си го с обстоятелството, че изборите са две в едно, както и че се появява нов индивид, който ще повлече гласове от едно неразбираемо политическо посланичество - от хора, които най-вероятно точно в този момент ще се задействат. В Народното събрание сигурно ще влязат ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Демократична България, Продължаваме промяната, Движение за права и свободи и " ИТН ". " Изправи се, БГ! Ние идваме ", е над минималната граница, само че напълно наоколо.

- Как си обяснявате разочарованието на хората?

- Поради това, че към този момент два Народното събрание не можаха да сформират държавно управление и разочарованието на хората личи ясно. Хората желаят непоклатимост и напредък, до момента в който ние някак не виждаме по какъв начин ще се оправят тежките проблеми, които са надвиснали над страната. И мисля, че тук систематичните партии натежават със своите причини.

- Има ли късмет за сформиране на държавно управление този път?

- Аз считам, че шансът за сформиране на държавно управление е доста по-голям. Но в случай че партиите, които настояват, че желаят да сформират държавно управление, бягат от ГЕРБ и Движение за права и свободи, идващия път и да желаят, няма да могат да го създадат. И на идващите избори ще понесат доста по-големи загуби. Тогава към този момент и да желаят, няма да могат да създадат кабинет, тъй че съгласно мен нямат различен късмет. Но пък този кабинет доста мъчно ще работи, разликите сред тях са доста огромни. Шансът е да се обединят към някаква стратегия.   

- А по какъв начин ще коментирате кандидат-президентските двойки?

- Румен Радев е безапелационен любимец. Но даже и да получи 60-70 на 100 от гласовете, той няма по какъв начин да не се яви на балотаж, тъй като за него би трябвало да са дали своят вот 3,5 милиона, регистрирани в изборните описи. Другата причина той да е толкоз напред е, че доста късно се оповестиха претендентите против него. Кампания, в която един човек, който не идва от политиката, в границите на един месец би трябвало да убеди хората, че той ще е техният представител и ще ги сплоти, просто не се прави. Всички други президентски кандидатури бяха издигнати късно. Трябваше още сега, когато Румен Радев даде своята поръчка, ГЕРБ също да стартира своя президент.

- Проф. Герджиков се разграничава от ГЕРБ.

- Това е естествена политическа линия, с цел да притегли други съидейници, само че аз нямам доверие някой да я схване. На балотажа по всяка възможност ще бъдат Радев и Герджиков, а Движение за права и свободи ще поддържа съперника на Румен Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР