Избори 2 в 1 и избори на различни дати си

...
Избори 2 в 1 и избори на различни дати си
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК: Такава комбинация на избори 2 в 1 не сме имали досега

Избори 2 в 1 и избори на разнообразни дати си има своите преимущества и дефекти, това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.
„ Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разноски - логистика и превоз, свързани с машинното гласоподаване, разноски за хонорари на изборните комисии. Трябва деликатно да се подходи в организацията на изборния развой “, уточни Нейкова.
Тя изясни, че има разнообразни изборни права както за гласоподавателите, по този начин и за претендентите.
„ В изборите за Европейски парламент има условие за уседналост, в тези за Народно заседание няма. При двата типа избори изборни секции се разкриват на разнообразни места. Такава композиция не сме имали до момента. Има условие в Изборния кодекс за бюлетините “, посочи Нейкова.
По думите ѝ, в случай че изборите са 2 в 1, се разрешава дадена партия да резервира номера си, когато е записана за присъединяване и в двата типа избори.
" Вероятно ще може да се гласоподава с една машина и на двата типа избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласоподаване и повече не могат да бъдат употребявани. Ще би трябвало да се обърне особено внимание на изработването на електронните бюлетини. Няма по какъв начин ЦИК да не разгласи социална поръчка ", добави Камелия Нейкова.
Според нея машините работят и тези, които дават недостатъци са извънредно малко. ЦИК е подхванала дейности да ревизира флашките - тяхната валидност, кои дават недостатък и каква част не трябва да се употребяват, разясни още ръководителят на ЦИК.
" Поддръжник съм на машинното гласоподаване. При избори 2 в 1 работата на секционните изборни комисии няма да е повече спрямо локалните избори. Два протокола ще има евентуално. Избирателите би трябвало да ревизират своето изборно право - дали имат право да гласоподават и в двата типа избори “, изясни ръководителят на ЦИК.
Нейкова акцентира още, че членовете на СИК би трябвало доста да внимават кого позволяват до избори и добави, че най-голямата отговорност при отчитането на изборните резултати носят точно секционните изборни комисии, сподели още Камелия Нейкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР