Изборът на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание увеличи

...
Изборът на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание увеличи
Коментари Харесай

Опасно привличане: Корнелия предаде Киро и Асен, пак зави към Бойко

Изборът на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание усили доста възможностите за сформиране на кабинет. Не толкоз поради формалната аритметична поддръжка, която получи от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “, а поради метода, по който стана това, и Вежди Рашидов има най-голямата заслуга.

С държанието си като председателстващ в първите три дни и с късата си тирада, с която отхвърли първата номинация.

С искреността и простодушието на откровен човек, а не на хитростен политически състезател, Вежди Рашидов завоюва публиката освен в Народното събрание. Депутати споделят, че Асен Василев се разплакал, до момента в който го слушал. Не знам дали е по този начин, само че чух доста хора, които не са изкушени от политиката и не се интересуват изключително от нея, да споделят, че доста са харесали речта на Вежди и че тя ги е докоснала.

С няколко думи и едно опрощение към Корнелия Нинова той съумя да обърне отношението на доста хора, само че най-много да покаже на политиците пътя, по който може да се образува болшинство.

В друго време и различен подтекст изборът му незабавно щеше да провокира митинг на умните и красивите на жълтите павета. За тях Вежди Рашидов – ръководител на Народно събрание, е еднакво на Пеевски да оглави ДАНС. Сега обаче това мина, тъй като Вежди самичък си го създаде с държанието и думите, които сподели от трибуната на Народното събрание, както и с апела за обединяване след тридневни разправии за избор на ръководител, които явно водеха до задънена улица.

На този декор митинг против него би бил безразсъден, а умните и красивите усетиха това и се смълчаха. Корнелия Нинова, която има политически инстинкт и опит, усети отворения прозорец и се възползва стремително, с цел да мине от единия в другия лагер.

Тя предложи от трибуната на Народно събрание Вежди Рашидов за ръководител, макар че предходния ден той си бе направил:отвод, само че и я загатна персонално с поднесени извинения, новото болшинството сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ го гласоподава и сагата завърши, само че сподели пътя към развоя на другата и по-тежка сага – сформиране на държавно управление.

Разбира са, Корнелия Нинова и всички от Българска социалистическа партия започнаха незабавно да изясняват, че по никакъв метод няма да вземат участие в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

„ Подкрепихме Вежди Рашидов, с цел да извадим България от възможна доста тежка рецесия. Той не е определен като представител на една партия. Избрахме го, с цел да не блокираме страната. Потвърждавам още веднъж, че няма болшинство. Няма коалиция с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. Ние няма да одобряваме такова държавно управление “, разяснява на няколко пъти Нинова

Сега единствено смете името на Вежди и подтекста на тези думи на Корнелия Нинова и си ги представете по какъв начин ще звучат след месец на взимане и връщане на мандати, всеобщи апели за постоянно държавно управление, което ще бъде „ програмно ”, „ експертно “, на „ националното избавление “, без „ ярки политически фигури “, издигнато от „ дребна партия с третия мандат ” и така нататък камуфлажни трикове, които ще създадат допустима поддръжката за него. Корнелия отново ще избавя България, като гласоподава за него, и всички ще са удовлетворени.

Допреди седмица този сюжет не изглеждаше доста реален. По единствената причина, че Бойко Борисов няма интерес да го опаковат с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и има потребност от Демократична България и хората на Христо Иванов за легитимация и неутрализация.

Той ги желае във властта, с цел да не стачкуват всеки ден пред Министерския съвет, а огромните малките екрани да ги въртят от заран до вечер, а и с цел да обезсили градската десница до локалните избори, които са след година.

Реклама

Допреди избора на Вежди Рашидов изглеждаше, че ГЕРБ няма да се навият да вземат участие в държавно управление без „ Демократична България “. Резкият завой на Корнелия Нинова обаче предлага едно много удобно болшинство, от което е мъчно да се откажеш.

С нейните гласове и гласовете на Стефан Янев в Народното събрание ГЕРБ и Движение за права и свободи (основните партии, които управляваха България в последните 10 години преди 2021) ще имат комфорт от 140 депутати.

Това е доста солидно болшинство, което може да бъде увеличавано с обособени депутати от „ Продължаваме промяната ”, която няма никакъв парламентарен опит и е разграничена във връзка с ГЕРБ и възможна колаборация с тях.

Тук би трябвало да се вземе поради и цялостната мотивация на Корнелия Нинова да взе участие в ръководство непременно, тъй като от това зависи политическото й оцеляване. Ще направи всичко, с цел да е във властта с ГЕРБ и Движение за права и свободи, както преди го направи с „ Промяната “ и Демократична България.

Разбира се, обществено ще приказва тъкмо противоположното, както беше с оръжията за Украйна, само че към този момент се вижда по какъв начин реже мостовете с Кирил Петков и обръща палачинката към остарялото статукво.

От позиция на Борисов и Движение за права и свободи това е допустим вид, тъй като ще разполагат с удобно парламентарно болшинство и държавно управление, което има всички шансове да изкара по-дълъг мандат.

Да не забравяме кабинета „ Беров ”, който беше сякаш за малко и съвсем на смешка ръководи две години. Ако се откри подобаващият дизайн, допустим за всички, които го поддържат, подобен кабинет с третия мандат има всички шансове да бъде формиран. Още повече че нови избори през март няма да трансформират радикално сегашната обстановка.

Казвам, че това е единствено алтернатива, а не, че ще се случи. Ситуацията е динамична, а на този стадий възможностите за постоянно държавно управление към момента не наподобяват огромни.

Предстои месец на комплицирани договаряния и нещо още по-важно — на пълностоен парламентарен живот с значими гласувания в Народното събрание – бюджет, връщане на хартиените бюлетини, пакта за европейски пари и така нататък

Това парламентарно всекидневие ще покаже на политическите играчи дали е допустимо съставянето на по-дългосрочно болшинство. Те ще го усетят в придвижване и в процеса на работата на 48-ото Народно събрание.

След това ще бъде доста елементарно да измислят държавно управление, да го пакетират в подобаваща опаковка и да го гласоподават с третия мандат, който президентът ще връчи по собствен избор.

Във всеки случай за България ще е най-добре да има постоянно държавно управление най-малко за година-две , тъй като се вижда, че изборите към момента не създават ясно обрисувано болшинство, което да поеме отговорността за властта.

Явор Дачков за „ Филтър ”, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР