Изборът на управител на здравната каса катастрофира в неразбирателството между

...
Изборът на управител на здравната каса катастрофира в неразбирателството между
Коментари Харесай

След цирк в парламента: НЗОК остава без управител

Изборът на шеф на здравната каса катастрофира в неразбирателството сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така за неопределен срок касата остава без титуляр на управителния пост. Дотук се стигна, откакто ПП-ДБ оповестиха тази заран, че няма да дадат поддръжка за много противоречивата кандидатура, издигана от ГЕРБ-СДС - Иванка Динева. След като се разбра, че гласове за поддръжката й няма, Динева подава отхвърли си да взе участие в надпреварата, като уточни " персонални аргументи " за отдръпването си. До този миг се смяташе, че за нея има сделка сред двете обединения в държавното управление.
Така за поста остана единствено претендентът на Българска социалистическа партия - проф. Жени Стайкова, само че тя бе подкрепена единствено от Българска социалистическа партия, всички без един от " Възраждане " и от един самостоятелен народен представител. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ гласоподаваха шарено, като една част се въздържаха, други бяха срещу, само че никой не поддържа проф. Стайкова. Така проф. Стайкова не събра поддръжка за поста.
Патовата обстановка докара до много извънредно зрелище в пленарна зала. Първо бяха изгубени доста минути, до момента в който се изчете отчетът на здравната комисия за чуването на претендентите, половината от който се оказа неправилен, тъй като желанията и биографията на оттеглената Иванка Динева нямат към този момент никакво значение. След това залата посрещна с оглушително безмълвие поканата за изявления от председателстващия съвещанието Росен Желязков. При неналичието на искащи от другите партии, Корнелия Нинова и сътрудниците й от Българска социалистическа партия разиграха замяна на реплики, в които неведнъж натъртиха, че гледаме организиран мач, задкулисие, разпределение на порции, преодоляване на страната и така нататък Много депутати пък въобще не благоволиха да участват в залата. Извън Българска социалистическа партия думата взеха единствено от Има Такъв Народ, колкото Тошко Йорданов ехидно да каже: " Правят ни на маймуни ".
От изявленията на левите депутати се разбра, че мълчанието е стратегическо - оказа се, че ГЕРБ в това време са внесли смяна в закона за здравно обезпечаване, с която да обезпечат законно ръководство на касата от на следващия ден. Според настоящия в този момент текст, при предварително преустановяване на мандата на шефа, длъжността може да се извършва от подуправителя за период от 6 месеца. След като ГЕРБ освободиха предходния шеф проф. Петко Салчев под натиска на БЛС, този период изтича точно на 12 юли. Промяната, импортирана в 12 без 5 от ГЕРБ, планува срокът от 6 месеца да отпадне и подуправителят да ръководи до избора на нов титуляр. Предстои да забележим по какъв начин хората на Бойко Борисов ще се оправят с любопитната задача до на следващия ден да одобряват на две гласувания закон, който влиза в действие... незабавно.
Иванка Динева е добре позната в здравната система и е натрупала много негативи в нея. Уволнена е дисциплинарно от управителния пост на столичната районна здравноосигурителна каса, откакто бе уличена в поръчкова инспекция на един от отявлените критици на някогашния здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов - лекарят Александър Оскар. Установени са и други проблеми в работата й - забавила е да вземем за пример връчването на актовете за наказания на редица лечебни заведения. Смята се, че при нея има и спор на ползи. Динева и ГЕРБ отхвърлиха всички обвинявания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР