Избирателните секции в Словакия отвориха врати в събота за предсрочните

...
Избирателните секции в Словакия отвориха врати в събота за предсрочните
Коментари Харесай

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Словакия

Избирателните секции в Словакия отвориха порти в събота за предварителните парламентарни избори, считани за основни за външнополитическия фокус на страната и поддръжката за Украйна.

Две партии се показаха еднообразно добре в предварителните изследвания на публичното мнение - лявата " Смер-СД " на популисткия някогашен министър председател Роберт Фицо и центристката " Прогресивна Словакия " на заместник-председателя на Европейския парламент Михал Симечка. Изборът на съдружни сътрудници е много необятен, като се чака 11 партии да завоюват места в Народното събрание.

Фицо евентуално ще ухажва " Хлас-СД ", отделената от " Смер-СД " партия, ръководена от някогашния заместник-председател Петер Пелегрини.

Пелегрини размени Фицо като министър председател през 2018 година, откакто последният трябваше да се отдръпна на фона на национални митинги поради убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му.  Освен това отхвърляйки помощта за Украйна, другите евентуални сътрудници на Фицо са новосформираната крайнодясна " Република " и " Словашката национална партия ", с които той към този момент е управлявал два пъти.

" Прогресивна Словакия " на собствен ред ще гледа към партиите от отиващата си дясноцентристка коалиция - " Свобода и взаимност ", " Обикновени хора и самостоятелни персони - OLaNO ", " Ние сме семейство " и " За хората ".

" Тези избори са решаващи както за бъдещата посока на страната ни във връзка с външната политика, защитата и сигурността, по този начин и за бъдещето на демокрацията ", декларира самостоятелният политически анализатор Григорий Месезников, представен от Агенция Франс Прес.

Не се чака нито една от двете водещи сили да получи болшинство, което значи, че бъдещото държавно управление евентуално ще зависи от представянето на голям брой по-малки партии, вариращи от либертарианци до крайнодесни, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР