Избирателната активност на парламентарните избори в Иран беше около 41%,

...
Избирателната активност на парламентарните избори в Иран беше около 41%,
Коментари Харесай

Рекордно ниска избирателна активност в Иран

Избирателната интензивност на парламентарните избори в Иран беше към 41%, сподели министърът на вътрешните работи на страната в понеделник , оповестява " Ройтерс ". Тя е най-ниска от ислямската гражданска война в Иран през 1979 година

Изборите в петък бяха обсъждани като тест за легитимността на ръководещите на фона на възходящите стопански проблеми  и неналичието на изборни благоприятни условия за най-вече младо население, измъчвано и от политически и обществени ограничавания.

" Около 25 милиона души от над 61 милиона избираеми иранци гласоподаваха на изборите на 1 март за 290-местния законодателен орган " , сподели министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди.

На парламентарните избори през 2020 година изборната интензивност беше 42,5 %. Около 62% от гласоподавателите са взели участие през 2016 година

Властите споделиха, че изборната интензивност " демонстрира доверието на хората в свещената система на Ислямската република ".

Вахиди сподели, че невалидните гласове са около  5% от общия брой на гласовете. Някои ирански медии обаче оповестиха, че този брой доближава до 30% , което допуска признаци на отчаяние даже измежду главните поддръжници на Ислямската република.
 В Иран гласоподават за парламент
В Иран гласоподават за парламент

Ключови избори

" Властите би трябвало да се вслушат в безмълвното болшинство и да реформират метода на ръководство. Надявам се, че ще осъзнаят, преди да е станало прекомерно късно, с цел да извърнат вредите и вредите, които този път ще аргументи ", цитират държавните медии думите на политика модернизатор Азар Мансури.

В някои изборни региони, където претендентите не съумяха да съберат нужните най-малко 20% от подадените гласове, през април ще се организира балотаж, сподели Вахиди.

В Техеран, който има 30 места в Народното събрание, ще се организира втори тур за 16 места.

Припомняме, че ниската актиеност бе предстояща от наблюдаващите. Тя е обясниха, обхванала страната от 2022 година насам, когато, задържана на 13 септември 2022 година по обвиняване в занемаряване на иранските закони за хиджаба. Тя умря в болница три дни, откакто беше пребита, до момента в който беше в ареста.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР