Избирателната активност е едно от сериозните неизвестни на предстоящите избори,

...
Избирателната активност е едно от сериозните неизвестни на предстоящите избори,
Коментари Харесай

Социолог: 6 или 7 формации ще влязат в новия парламент

" Избирателната интензивност е едно от сериозните незнайни на идните избори ", разяснява социологът Геновева Петрова от " Алфа рисърч " и добави, че тя зависи и от посланията на участниците в акцията, до каква степен са съумели да стимулират гласоподавателите, само че доста зависи и от пандемията.
" Избирателната интензивност ще повлияе на цялостната конструкция на вота ", акцентира Петрова и изясни, че легитимността на парламентарния избор зависи както от ентусиазма и мотивацията на гласоподавателите, по този начин и от фактора " електорално тяло ", който също е променлива големина:
" Макар по описите броят на гласоподавателите да не варира значително през годините, броят на хората, които действително обитават в страната и имат право на глас - понижава. Спадът в интензивността е ненапълно свързан и от този факт ".
Според социоложката легитимността на вота може да бъде сложена под въпрос не толкоз от броя на гласувалите, колкото от това каква част от подадените гласове ще бъде оползотворена:
" На изборите през 2013-а година към 3,5 млн. души гласоподаваха, само че 4 листи съумяха да вкарат претендентите си в Народното събрание. Т.е. 25% от действително подадените гласове не бяха оползотворени, тъй като доста обединения не съумяха да прескочат бариерата от 4% ".
По думите на Геновева Петрова спечелилият от изборите би трябвало или да се опита да образува ръководство, в случай че е допустимо, или да даде опция на другите, показани в Народното събрание обединения, да опитат това:
" Ако разликата сред спечелилия и останалите обединения е задоволително огромна, те също ще са изправени пред предизвикването да не съумеят ".
 Боряна Димитрова: И в парламент с малко партии може да е мъчно да се сформира държавно управление Боряна Димитрова: И в парламент с малко партии може да е мъчно да се сформира държавно управление
Тезата за имунизацията като избавление влиза в едно извънредно недоверчиво и разколебано публично мнение, което цяла година е облъчвано...
Тя предвижда, че 6 или 7 политически обединения ще влязат в 45 Народно заседание.
Социоложката не се съгласи с изказванието, че Covid пандемията е съдружник на властта, тъй като доста мощно зависи от това по какъв начин властта реагира на нея и дали по-голямата част от обществото поддържа или не поддържа наложените ограничения:
" От това, което ние сме получавали като резултати, бих обобщила, че колкото това носи бонуси на ръководещите, толкоз има и противоречие с метода, по който се работи ".
В предаването " Нещо повече " Геновева Петрова уточни, че има справедливи предпоставки за механически неточности в изборните протоколи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР