Избирането на премиера на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет

...
Избирането на премиера на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет
Коментари Харесай

Между Полекзит и съюз с Германия и Русия

Избирането на премиера на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет за ръководител на Християндемократическия съюз (ХДС) нямаше по какъв начин да не получи във Варшава оценка от становище на германско-полско-руския триъгълник. " Какво значи изборът на Лашет за Полша и района сред Германия и Русия? " - пита в. " Жечпосполита " и дава отговор: " Нищо ново по основния въпрос за " Северен поток-2 ".

В този аспект той бе най-лош от всички претенденти за поста глава на ХДС. Дори когато не бе несъмнено, че основният критик на Кремъл Алексей Навални няма да почине в ръцете на берлинските лекари, а медиите и даже мнозина политици крещяха, че на Русия не трябва да й се размине, Лашет прагматично се обявяваше за довеждане на плана до дъно. Той постоянно е гледал скептично на възможното сгъстяване на курса по отношение на Москва с налагане на нови наказания. По въпроса за Русия Лашет продължава линията, и то без никаква надменност ".

Естествено към този момент няма гаранции, че той ще е новият федерален канцлер след Ангела Меркел. Лашет би трябвало първо да получи номинация от блока ХДС/ХСС, а след това да завоюва парламентарните избори в Германия наесен. Но евентуално стига да стане победител, Варшава ще стартира да се преценява с това. И нещата не опират единствено до Лашет, а до измененията на политическата сцена в Съединени американски щати. Идването на администрацията на Джо Байдън и фактът, че демократите поемат контрола над двете камари на Конгреса, прави проблематичен за Полша всеки сюжет за развиване на германско-американските връзки. В случай на рестартиране и възобновяване на " трансатлантическото единение " сред Вашингтон и Берлин, както прикани предходната година министърът на защитата на Германия и някогашен глава на ХДС госпожа Анегрет Камп-Каренбауер, полският фактор ще спре да бъде за Съединени американски щати инструмент за напън върху германците, както го използваше Доналд Тръмп.

Но даже Лашет да продължи курса на Меркел, както чакат от него, а може би даже в случай че Германия се откаже от възобновяване на санкционната политика по отношение на Русия и ускори разговора с Москва, това не значи американските демократи да сключат алианс с ръководещия лагер в Полша отпред с " Право и правдивост ". Мнозина специалисти предвиждат, че на администрацията на Байдън в околните няколко години няма да й бъде до дейна външна политика, тя ще се концентрира на вътрешни проблеми. Това основава за Германия кулоар от благоприятни условия по източното направление, най-много с Пекин. Към края на предходната година управителните органи на Европейския съюз съгласуваха (смята се, че не без напън от Меркел) главните параметри на капиталово съглашение сред Европейски Съюз и Китай, което Полша се помъчи да оспори, приканвайки за съвещания по него и със Съединени американски щати. Но Евросъюзът, водил седем години сложни договаряния с китайците, не счита да задейства един " непотребен трети ". С оглед нужното създаване на пренос сред Европейски Съюз и Китай Варшава се пита какво може да е мястото на Полша в него. А това значително зависи от вероятностите за развиване на връзките с Германия, Русия, Украйна и Беларус.

За Варшава най-благоприятен би бил украинският директен маршрут. При все, че Варшава е разочарована от динамичността в полско-украинските връзки, тя ги поддържа на минимално равнище, което й разрешава да резервира контакт с Киев и предходната си позиция за Крим, отричайки новото му сливане с Русия. Ако украинският маршрут бъде изключен, това ще направи безалтернативен руско-беларуския. Значи Варшава ще би трябвало да усъвършенства разговора с Минск и Москва. В последния случай - да преформулира отговора на въпроса чий е Крим. Който е сложен, не тъй като за Полша е чак толкоз значима териториалната целокупност на Украйна сама по себе си. Тя се опасява, че признанието на полуострова за съветски може да сътвори мека опасност от страна на Берлин за " още веднъж присъединените територии ", получени от Варшава вследствие на Втората международна война (неслучайно американските военни гарнизони са съсредоточени през днешния ден в Западна Полша). Премахнат ли Германия и Русия този проблем, това вероятно би спомогнало Варшава да не разиграва отсега нататък " украинската карта ". Оттук следват два евентуални сюжета.

Първият : Полша остава в Европейски Съюз и се включва в германско-полско-руски алианс, възобновява енергийното съдействие с Москва, взе участие в създаването на общи търговски планове, в това число свързани с Китай.

Вторият допуска Полша да напусне Европейски Съюз, както позволи тези дни в изявление за английския в. " Дейли експрес " зам.-министърът по надзора върху държавната благосъстоятелност Януш Ковалски от партията " Солидарна Полша ". Постигне ли Англия стопански триумф след Брекзита, акцентира Ковалски, поляците евентуално ще последват образеца на британците. " Солидарна Полша " прочее не е маркирала още външнополитическите си цели - кого вижда като съдружник на Варшава, по тази причина пък е фамозна с рецензии против Брюксел и Берлин. Можем да предположим, че тогава Полша ще се вписва в британско-американската или просто в английската ос, разчитайки да резервира размера на полско-германската търговия и да подписа преференциално митническо съглашение с Европейски Съюз даже при положение на Полекзит. 2021 година се обрисува като прекомерно забавна за страната, лежаща на р. Висла.

Станислав Стремидловски, РЕГНУМ/ БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР