Избирането на нов български патриарх трябва да стане най-късно до

...
Избирането на нов български патриарх трябва да стане най-късно до
Коментари Харесай

Каква е процедурата за избор на нов патриарх на България?

Избирането на нов български патриарх би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

 

Светият Синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

При кворум от две трети от листата на епархийските гласоподаватели под председателството на митрополита или несъмнено от него с писмена заповед духовно лице, с скрито гласуване и болшинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия – шестима клирици и четирима миряни. За избора на представителите се сформира протокол, подписан от митрополита или от избраното от него с писмена заповед духовно лице и от гласоподавателите. Протоколът се подпечатва и навреме се изпраща в Светия Синод.

Светият Синод разпорежда на игумените на ставропигиалните манастири и междинните духовни учебни заведения да изберат по един собствен представител. А всеки епархийски митрополит дефинира и двама представители на епархийските си манастири – един духовник и една монахиня. Те вземат участие като членове на Патриаршеския изборен църковен събор.

Списъкът на достоизбираеми за представители на епархията в избора на Български патриарх и Софийски митрополит съдържа имената на 15 клирици и 8 миряни, които дават отговор на условията.

Списъкът се сформира от ръководещия митрополит при присъединяване на епархийските съветници и архиерейските наместници.

Светият Синод на съвещание минимум седем дни преди избрания ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с скрито гласуване и болшинство от две трети от членовете на Светия Синод, избира трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията.

Да е не по-млад от 50 години
Да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години
Да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред
Когато един или двама митрополити получат болшинство, гласуването се повтаря до избирането на още двама или един с болшинство две трети от членовете на Светия Синод.

Когато двама митрополити получат по еднакъв брой гласове, гласоподаването се повтаря единствено за двамата, до момента в който един от тях получи болшинство повече от половината от гласовете на всички митрополити.

Светият Синод привиква Патриаршеския изборен църковен събор в Синодната палата в избрания неделен ден. След инспекция за редовността на изборните писма на определените и избрани членове на Патриаршеския изборен църковен събор и при положение, че участват минимум три четвърти от всички членове на изборния събор, наместник-председателят на Светия Синод след молитва към Бога открива Патриаршеския изборен църковен събор.

Кандидатът, получил минимум 2/3 от гласовете на присъстващите гласоподаватели, се афишира от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно определен Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от претендентите не получи болшинство, изборът се повтаря, като в него вземат участие двамата, получили най-вече гласове. За определен се афишира този, който е получил множеството гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Светият Синод оповестява името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР