Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в

...
Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в
Коментари Харесай

Кметът на Димитровград: Свалихме административната тежест до минимум

Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в Димитровград. Завършва висше обучение “Маркетинг” в ПУ “Паисий Хилендарски”. През 2011 година приключва и Българско учебно заведение за политика “Димитър Паница” към Нов български университет – София. През юни 2009 година е определен за депутат в 41-о Народно заседание. Бил е член и на парламентарните комисии по правата на индивида, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите; образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. От 2011 година е кмет на община Димитровград. При последното Общо заседание на НСОРБ (Национално съдружие на общините в Република България) бе определен за заместник-председател. Ето какво показа градоначалникът за своите визии за развиването на града изявление за Actualno.com.
Г-н Димов, вършиме съществени крачки за икономическото развиване на Димитровград. Как планирате да стане това след подписването на меморандум за партньорство със зона " Тракия "?
Димитровград е основан като стопански и промишлен център преди 70 години и желанието - моето и на екипа ми, е да върнем града ни на икономическата карта на България. Градът ни разполага с всички нужни условия това да се случи - и като географско състояние, и като пресечна точка на редица значими коридори. Знаете, около нас минава автомагистрала " Марица ", кулоар №9 Русе-Маказа, ЖП-линията. Да не ги изреждам всички. Мисля, че сме на верния път и съумяваме да създадем нужното. В момента в чертите на общината няколко огромни предприятия построяват своите индустриални мощности като най-голямото от тях стартира да работи интензивно. Става въпрос за „ Язаки България “. Като там инвестицията е към 100 млн. лева Очакваме най-после на 2018 година в предприятието да работят към 3000 индивида. Това е японска компания, която има два завода в Ямбол и Сливен - един от най-големите работодатели в България. Може би с дейната работа на тези нови мощности ще стане в топ 5 на работодателите в България. Работи и друга компания сега, турската „ Са-ба “ построява мощности също в автомобилната промишленост. “Щрабак “ ситуираха тук произвеждане. Гръцка компания също имат интерес. Следващата седмица имаме среща, с цел да им дава благоприятни условия за инвестиция.
Готвите изчерпателен отчет за бизнес средата дружно с " Тракия тех ". Каква е задачата и упованията от тази разработка?
Очакванията са да набележим съответни дейности в действителност да станем още по-притегателно място. Разбира се, това ще стане благодарение на " Тракия тех " и експертите, които ще изготвят нужния отчет, с цел да може да гледаме в един времеви небосвод от порядъка на 5-10 години, тъй като това, което се случва сега в Димитровград, е доста значимо и показателно. Моята концепция е да мислим по-перспективно и след време да се опитаме да повторим триумфа на Пловдив и на " Тракия икономическа зона “ в Пловдив. Имаме всички предпоставки, благоприятни условия, имаме желанието на мен и на екипа ми. Работим интензивно. Дистанцията с евентуалните вложители и сътрудници е доста скъсена. Административната тежест е сведена до най-малко. Само за съпоставяне ще кажа, че когато трябваше да издадем строително позволение на „ Язаки България “ предходната година, стана тъкмо за един ден. Тоест, сутринта беше подаден нужният план. Всичко беше квалифицирано - ексклузивен експертен съвет, документи. И следобяд в 4 часа те имаха документите, които нормално в другите общини лишават в порядъка на месец, месец и половина.
Свободни зони за нови вложения имате ли?
Имаме терени, по-голямата част от които са частни. Общината не разполага с атрактивни свободни терени, само че това не е проблем. Ние демонстрираме това, което имаме ние и това, с което разполагат надлежно частниците. Оказваме нужното подпомагане, вършим всичко, с цел да свържем този развой с вложителя. Това, което се желае от нас, е административно да улесним цялата процедура. Да създадем по този начин, че нужните връзки - ВиК, ток, газ, да бъде обезпечено. Тоест, те да доближат до границите на парцелите на съответните вложители. Оттам-насетне желанието това да се случва е водещо при нас.
Демографският развой в отрицателна посока ли е и дали е обратим, в случай че е по този начин?
Като всеки град, като се изключи няколко - София, Пловдив, Варна, наклонността е отрицателна и при нас. Знаете, това е един доста комплициран, сложен и муден развой. Аз не изгубвам вяра обаче. Между другото ние работим интензивно в посока да осигурим и нужните фрагменти, тъй като, в случай че гледаме в вероятност две-три години напред, на територията на общината ще има потребност от близо 4000 работни места. Демографският развой съгласно мен несъмнено е обратим. И това е обвързвано освен със сигурността на младежите да работят и да имат обезпечено прехранване. Свързано е с образованието. Ние водим диалози с няколко университета да открият филиали на територията на общината, с цел да може тези производства, които са разположени тук и ще стартират да работят с цялостен потенциал след няколко години, да имат нужните фрагменти. Демографският развой главно е обвързван с младежите, които потеглят да учат висшето си обучение в огромните градове, след което не се връщат. Свързан е с младежите, които търсят по-добро прехранване и сигурност, по-високи заплати на открито. Оптимист съм. Но наложително би трябвало доста време, доста старания, доста предпочитание. А ние го имаме.
Има ли потребност от сериозна промяна в междинното обучение, с цел да излизат млади механически фрагменти?
Задължително. И то освен при нас, а в целия район, тъй като когато приказваме за триумфите на Димитровград, те никога не са триумфи единствено за града ни. Важно е за целия район. Хасково и Димитровград са на 10 минути път с кола. Те са като скачени съдове. И това, което се случва при нас, дава отражение и в регионалния град, надлежно в другите градове в региона, тъй като дистанцията до Свиленград е половин час път по автомагистрала " Марица ". Така че тази зона сред Хасково и Димитровград се обрисува като доста атрактивна. Тя е на територията на нашата община. Но ние би трябвало този ритъм на развиване да го запазим и в бъдеще. Свързан е и с уговорката, който поеха " Тракия тех " към общината.
И тъй като обръщането на демографските трендове е обвързвано с оставането и връщането на младежите в общината, какви са ви упоритостите към тях?
Да отпущам нужните условия на младежите за естествен и спокоен живот. Между другото, Димитровград е един извънредно прелестен, спокоен, зелен, чист град. Мисля, че имаме всички дадености той да се развива в бъдеще. Само преди по-малко от 20 дни беше пусната в употреба реновираната спортна зала. Стойността на ремонта беше 3 млн. лева Започнахме при започване на 2017 година и за 10 месеца спортната зала е напълно нова. Променена е съвсем цялата, като стартираме от отопление, вентилации, изолации и всичко друго. В момента работим с Българския футболен съюз за построяването на нови спортни терени. Сумата се отпуска непосредствено от Световната футболна федерация. До 350 000 лв. ще е построяването на два спортни терена, за които ние ще предоставим право на градеж. Има построени и други спортни обекти. В това отношение мисля, че сме доста добре.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР