Ивайло Нецов © Надежда Чипева Още по темата Седмични новини

...
Ивайло Нецов © Надежда Чипева Още по темата Седмични новини
Коментари Харесай

Ивайло Нецов: Технологиите ни дават възможност да растем бързо

Ивайло Нецов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Седмични вести за ритейл

" Рапидо " ще е сътрудник на DHL за пакети от и за Европа, " Галерия мол " стана на половина сръбски, BGmenu се сплотява с Lakom.bg, Комисия за защита на конкуренцията не откри реплика при чаените бисквити, Засега няма претенденти за някогашния Carrefour в Бургас
11 сеп 2017
BGmenu се сплотява с Lakom.bg

Това е следващата договорка в бранша за доставка на храни
6 сеп 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Ивайло Нецов е изпълнителен шеф на платформата за доставки на храна foodpanda за България, която е част от световния снабдител Delivery Hero. Има дълготраен опит в медийния бизнес и цифровия маркетинг, където е работил за компании като bTV, FOX International Channels и други

Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

- Преди да се причисля към Foodpanda през януари 2017 година четох доста за компанията. Тогава главният извод, до който стигнах, е, че главният ни съперник не е Bgmenu или Domino`s, а навикът на хората да поръчват по телефона - т.е. аналоговият метод. Трябва да убедиш тези хора, че доста по-лесно е да отворят уеб страницата или приложението, да видят предложенията и с няколко клика да поръчат. А в днешно време най-ценният актив на всички нас е времето, въпреки и да звучи като факсимиле. Огромният плюс на услугата, която ние предлагаме, е, че пести време и дава улеснение и многообразие. По тази аргументи целият този отрасъл ще пораства от ден на ден и повече. Ние растем със самите консуматори - да вземем за пример, така наречените millennials стигат до стадий, в който изкарват задоволително пари, с цел да си поръчват по този метод храна. В света, в който живеем, технологиите дават опция тези привички да се развиват и хората да употребяват времето си по-ефективно.



Какви са главните трендове във вашия бранш?

- Развива се извънредно бързо. Неотдавна попаднах на една изследване, което демонстрира, че една от десетте най-бързо растящи компании, е Deliveroo, която е наша конкурентна компания, само че има голям растеж през последната година. Това е удостоверение за големия капацитет на сектора и метода, по който се развива, както и технологиите в него. От септември месец насам се ребрандирахме напълно - към този момент сме розови, а преди бяхме оранжеви. Сменихме визията на уеб страницата, технологията за систематизиране на поръчките, процесът е напълно автоматизиран. Всеки един снабдител има смарт телефон и на база на GPS-локацията софтуерът схваща кой е най-близко до съответния ресторант и може да извърши най-бързо поръчката. А преди този момент имахме диспечер, който трябваше да разпределя поръчките. Сега, даже да има 1000 поръчки, системата ще ги разпредели за секунди, до момента в който един диспечер в никакъв случай не може да извърши това. Така че технологиите ни дават опция да растем.
България към момента е недоразвит пазар от позиция на поръчките. Да, имаме " Виктория " и " Хепи ", които от години имат опит в тази сфера. Но платформи като нашата занапред ще набират мощ. Защото какъв брой постоянно на седмица можеш да си поръчаш храна от някоя верига - не може да е всеки ден, тъй като няма нужното многообразие. А в случай че потребителят поръчва постоянно - т.е. повече от веднъж-два пъти, той ще търси многообразие. Така стига до услуги като нашата и по тази причина ние ще растем. Ще направя съпоставяне на база на поданици, а не икономическо състояние. Във Виена, която има население от към 1.9 млн. поданици, компанията ни MJAM прави към 200 хиляди поръчки на месец. Докато ние вършим 10 пъти по-малко. Тоест от позиция на поданици София има голям капацитет. Задачата ни е да притеглим нови клиенти. Изцяло забранихме поръчките по телефона и положихме старания да ги научим да си поръчват автоматизирано. Имаме нов логаритъм, който автоматизирано трансформира времето за подготвяне на храната според от часа, деня и така нататък Така потребителят ще знае във всеки един миг какъв брой време ще е нужно за храната му да бъде подготвена.

Как се трансформира компанията ви и по какъв начин реагира на новостите?

- И Foodpanda, и компанията ни майка Delivery Hero са млади компании - първата е от четири години в България, а втората е на шест години. Тоест от основаването си сме извънредно насочени към работа с данни. Много постоянно имаме технологии, които се спускат от централата, само че има и случаи, в които внедряваме нововъведения на локално равнище. Например, опитахме пилотен план, в който да доставяме с дронове. Видяхме, че технологията я има, само че е нужно и регулациите да са подготвени.

С какви проблеми се сблъсквате и по какъв начин ги решавате?

- Най-големият ни проблем не е технологията, а човешкият фактор. Тук става дума от една страна за компликациите да си намерим снабдители и личен състав. Но става дума и за многото заведения за хранене, с които работим. Доста постоянно някои от тях не ни взимат на съществено и се случва доставчиците ни да чакат по-дълго за подготвяне на храната. Или пък не ни издават касови бележки, а потребителите си ги търсят. Има и случаи, в които им липсват някакви артикули и те не ни предизвестяват. Така поръчката не може да бъде изпълнена, макар че е декларирана и платена онлайн. Ние сме разпознали тези проблеми и работим над това да обучим пазара, само че е нужно време. Например в Гърция, цената е по-ниска, в случай че си вземеш храната от ресторанта за у дома. А тук имаме случаи, в които храната за у дома даже е по-некачествена или е по-малко количество. Това е неточност, тъй като в случай че потребителят остане удовлетворен, той ще посети наново ресторанта освен онлайн, само че и с другари. От първото тримесечие ще пуснем нови устройства за заведенията за хранене. През тях те ще могат да си управляват наличностите и да ни уведомяват в точния момент. Но от тях зависи дали ще ги употребяват.

Какви са упованията ви за идната година?

- Става дума за развой, който няма да се случи бързо. Отстранихме много проблеми при нас, работим и с заведенията за хранене. От скоро наша колежка дава отговор за следене на качеството на заведенията. Всеки месец вършим информации и съпоставяме представянето на заведенията за хранене. Знаем от поръчките през един ресторант, какъв брой от клиентите в никакъв случай повече не са поръчали от нас, т.е. не са удовлетворени. На база на тези критерии водим диалози и се опитваме да отстраним проблемите. Догодина това ще продължи да бъде една от главните ни задания - ще понижим броя на заведенията за хранене, а персонално съгласно мен някои от тях имат и прекомерно дълги менюта и шансът за неточност е доста по-голям. С новия програмен продукт подобрихме времето за доставка - междинното сега е към 44 минути, което е доста положително достижение. Ще увеличим и маркетинг интензивностите си.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР