Ивайло МирчевПрез 90-те години върхът на предизборните компроматни битки беше

...
Ивайло МирчевПрез 90-те години върхът на предизборните компроматни битки беше
Коментари Харесай

Игра на председателски тронове, а сухопътният Шенген и еврозоната са поставени под сериозен риск

Ивайло Мирчев

През 90-те години върхът на предизборните компроматни борби беше " партийната брошура " на Стефан Софиянски. Днес към този момент се борави от една страна с милиарди лева/евро, само че от друга с първокласни часовници, болонки, секс афери, контрабанда.

Владеещият прокуратурата, правосъдната система, Министерство на вътрешните работи и службите съпредседател на ГЕРБ Делян Пеевски е гневен. Резултатът от този бяс е забележим в протичащото се през последните седмици - виждаме го в откритите разпоредби към Мария Габриел по повод състава на правителството; виждаме го във връщането на мандата; виждаме го в офанзивите към ППДБ; виждаме го във всички назначения, които текат сега и, под прикритието на “служебната ” власт, настаняват във властта остарели Държавна сигурност фрагменти или просто комфортни на Пеевски.

Крайният резултат от играта на председателски тронове е, че сухопътният Шенген и еврозоната са сложени под сериозен риск. Подчинената сега позиция на ГЕРБ по отношение на Пеевски значи и по-ниски шансове за транспарантна и самостоятелна промяна на регулаторите. Завършването на правосъдната промяна също се отдалечава със страшна мощ.

Струва ви се маловажно? Не е. Защото в случай че прокуратурата вместо да обслужва Пеевски си вършеше работата, Пеевски нямаше да бъде политически и публичен фактор. Проблемът не е единствено в законите, само че и в хората и публичния механизъм, който контролира въздействието на управляващите.
В идващите седмици ще чуем какво ли не, ще има всевъзможни кални офанзиви, от мръсна по-мръсна. Защото един съпредседател на две партии не може да понесе да не ръководи страната.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР