Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦМоли, но защо ти е всичкият този морал?

...
Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦМоли, но защо ти е всичкият този морал?
Коментари Харесай

Мениджърът на Гришо иска да прилапа златно парче от София

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

" Моли, само че за какво ти е всичкият този морал? Понеже нямам пари. ". Великата мисъл на американската писателка Рита Мей Браун продължава да е настояща и през днешния ден. Поне що се отнася до мениджъра на Григор Димитров - Георги Стоименов и фамилия Берберян.

От документи, с които Агенция БЛИЦ разполага излиза наяве, че Стоименов е изискал от страната 30 декара земя с претекста, че желае да построи върху нея тенис академия.

Мотивът, който Стоименов и Григор Димитров излагат пред министър-председателя Борисов е, че върху терена ще се вдигне спортно оборудване, което ще оказва помощ за развиването на младите гении. Но по този начин ли е в действителност? Или просто става въпрос за прекопирване на скандалната подмяна на 15 панелни жилището против златен имот в местността " Погребите " в квартал " Лозенец ", на който е издигнат тенис клуб " Малееви ", в които Стоименов е акционер.

Поразителна аналогия или просто " Копи пейст "

Годината е 1996 година С молби до Столична община №№ Търговско предприятие 94-00-4/9.05.1996 година и 94-Ю-18/26.08.1996 година майката на Мануела Малеева Юлия Берберян и шурей й Георги Стоименов декларират интерес за изследване и планиране на състезателен комплекс в местността „ Погребите ” в София и за закупуване на терен за създаване на учебно-тренировъчен тенис-комплекс. С молба от 2 октомври 1996 година до тогавашния кмет Стефан Софиянски двамата молят за инструкции по какъв начин да се организира процедурата за подчинение правото на градеж и изграждане на комплекса в местността „ Погребите ”.

Прилагат и три разновидността на градоустройствени изследвания, които дават отговор на условията и желанията им за построяването му. Няколко месеца по-късно, на 27 март 1997 година общинският консултант от Съюз на демократичните сили в СОС Мария Храброва внася докладна бележка, с която предлага Общинският съвет да вземе решение за подмяна на златния терен за избран брой жилища, намиращи се на територията на столицата. Теренът е в кв. „ Лозенец ”, местността „ Погребите ”, имот I с повърхност 20 830 кв.м. и с оценка 151 744 $ . Следва втора докладна бележка, този път от зам.-кмета Венцислав Николов, в която той предлага на СОС да вземе решение за осъществяването на подмяна на имота в „ Погребите ” против жилищни парцели, благосъстоятелност на Юлия Берберян. С решение № 4, записано в протокол № 30/14.07.1997 година, СОС дава единодушие да се извърши подмяна на парцел – частна общинска благосъстоятелност в м. „ Погребите ”. По това време Юлия Берберян към този момент е народен представител от ОДС, сините имат безусловно болшинство в Народното събрание и се кълнат, че ще борят корупцията.

За потребностите на замяната и с оглед решението на СОС в интервала 15 октомври - 3 декември 1997 година фамилия Берберян купува 15 панелни жилища, пръснати в столичните квартали „ Надежда ”, „ Младост ”, „ Люлин ”, „ Овча купел ”, „ Слатина ”, „ Суха река ”, „ Дружба ”, „ Хр. Смирненски ”, „ Връх Манчо ”, ул. „ С.Димитров-Шабан ” и други.

Закупените жилища стават съпружеска благосъстоятелност на Юлия Манук Берберян и нейния брачен партньор Георги Юпитеров Малеев. На 18 февруари 1998 година в осъществяване решение № 4 по протокол № 30/14.07.1997 година на СОС и заповеди № РД-56-39/19.01.1998 година и РД 56-137/03.02.1998 година на кмета Стефан Софиянски бил подписан контракт за подмяна на недвижими парцели сред Софийска община, представлявана от кмета Софиянски, и семейство Юлия Берберян и Георги Малеев. По силата на контракта правото на благосъстоятелност върху 15 жилището е трансферирано на Софийска община, а парцелът в местността „ Погребите ” с повърхност към 21 дка става благосъстоятелност на родителите на днешната велика антикорупционерка Мануела.

Впоследствие Берберян и Малеев инициирали процедура за апортиране на огромна част от добития въз основа на контракта за подмяна терен в „ Тенис Малеева ” АД, в което акционери през този интервал били Юлия Берберян, Катерина Малеева и Магдалена Малеева. На 1 май 1998 година общото заседание на сдружението с присъединяване на Юлия Берберян, Магдалена и Катерина Малееви, в наличието на Георги Малеев и ръководителя на Съвета на шефовете и изпълнителен шеф зетя Георги Стоименов, взема решение за увеличение на капитала на сдружението с апортна вноска, състояща се от 17 000 върху 20 830 идеални елементи от имота в местността „ Погребите ”.

Колосално разминаване в цените

По данни на няколко организации за недвижими парцели, когато столичните общинари дружно с Юлия Берберян и брачна половинка й разиграват аферата с имота в „ Погребите ”, междинната цена на една двустайна „ панелка ” в София е 18 000 $. Тоест приблизителната сума, с която тенисфамилията влиза в договорката, е към 270 000 $. В техния случай 1 кв.м. е оценен от безспорното болшинство на Съюз на демократичните сили в СОС на към 18 $. Това значи, че цената на всички 20 800 кв. м е 374 400 $. С други думи, всяка една от 15-те панелки на Берберян и Малеев е оценена от общинарите на към 25 000 $.

Само за съпоставяне - през 1998 година Стефан Софиянски продаде на доктор Торао Токуда 26 000 кв. м в същата околност „ Погребите ” за към 1 млн. $ или за към по 39 $ за кв. м. Друг е въпросът, че действителната пазарна цена на един незастроен квадратен метър в кв. „ Лозенец ”, където се намира местността „ Погребите ”, е към 500 $.

Скандалната договорката продължава да е обект на разгорещени разногласия и до през днешния ден. Близо 20 години по-късно към момента няма данни фамилия Берберян или Георги Стоименов да са подкрепили със лични средства или безвъзмездни тренировки даже едно българско момче или момиче.

Вместо това построения с сякаш благородна идея тенис клуб " Малееви " продължава да печата пари в интерес на притежателите си, включително и на мениджъра на Гришо Георги Стоименов.

От ценоразписа на клуба е видно, че цените за тренировки в частния клуб на Берберян могат да си съперничат с тези в Монте Карло или Лондон.



Няма нищо неприятно една тенис фамилия дала три прелестни тенисистки на България да богатее и натрупа несметни количества пари.

Да, в действителност няма нищо неприятно в това, стига въпросната фамилия да бе подала ръка на няколко наши младежи или девойки по пътя към международната тенис популярност.

Вместо това ставаме очевидци на безспорния вкус за нови облаги от страна на възпитаника на ХТИ Георги Стоименов. Менижираният от него играч Григор Димитров игра за последно за България преди повече от 5 години.

След това Гришо доближи до висотите на българския тенис и като че ли не помни от кое място е тръгнал.

Нещо повече националните ни състезатели му се наскърбиха грубо откакто той не ги поздрави най-малко с " Добър ден " на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Скандалът избухна откакто лекоатлетът Тихомир Иванов направи обществено притежание конфузното държание на Гришо.

Само преди година някогашният участник в главната скица на US Open и играч за България за " Купа Дейвис " Радослав Лукаев, написа във Facebook: " Гришо, пиша ти тук, тъй като по този начин реши да не искаш да имаш контакт с никой от някогашните тенисисти на България, тъй като ти самичък избра по този начин да бъде. Говориш, че си националист, който милее за страната, и се гордееш да се състезаваш под БГ байрак. Можеш ли да отговориш за какво откакто стана огромна звезда, се скри в имението си в Монте Карло и спря да контактуваш с нас!

Ти по никакъв метод не помагаш на българския тенис ".



Георги Стоименов (вдясно) знае по какъв начин да припечелва

От високомерното държание на Григор Димитров към българския народен тим по тенис проличава, че най-малко на този стадий той няма желание да играе за България на Купа " Дейвис " и най-вероятно ще пропусне Олимпиадата.

Наложи се даже министър председателят Борисов да го призове да се състезава за Родината. Но вместо позитивен отговор, мениджърът на Гришо продължава да желае и да желае. Земя. Българска земя. Земя, в която са заровени костите на българските национални герои.

Земя, която е дала на България велики персони и спортисти. Земя, която е плодородна и ще продължи да ражда плодове, които да ни изпълват с горделивост.

Земя, която не трябва да бъде превръщана в печелбарски терен на неблагодарни хора, които й обърнаха тил.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР