Ивайло Калфин Най-късно в началото на май ще стане ясно

...
Ивайло Калфин Най-късно в началото на май ще стане ясно
Коментари Харесай

До дни ще е ясно дали Ивайло Калфин ще се пребори за шеф на ОЛАФ


Ивайло Калфин

Най-късно при започване на май ще стане ясно кой ще оглави Европейската работа за битка с измамите с евросредства ОЛАФ. Това стана ясно от изявление за БНР на някогашния вицепремиер, обществен и външен министър на България Ивайло Калфин. Той е един от четиримата претенденти за поста, достигнали до финалната права. Надпреварата за нов общоприет шеф на организацията започва със 70 претенденти.

До момента са минали осем кръга от процедурата. Двама от претендентите - френският и немският, са специалисти, а Калфин и финландският претендент са с политически бекграунд в биографията си, оповестява БНР. Досегашните двама шефове на ОЛАФ са били прокурори.

" Процедурата е комплицирана, тъй като постът е значим и сензитивен ", разяснява Калфин.

" Аз съм работил доста интензивно по европейския бюджет като министър, като евродепутат, когато бях докладчик и един от основните договарящи за този седемгодишен бюджет, който е сега. Управлявал съм европейски средства - Европейския обществен фонд в МТСП. Имам взор от доста разнообразни страни, което дава моя неповторим опит, обвързван с европейския бюджет. Това, което нямам, е опит в следствията ", сподели Калфин.

Той подчертава върху тематиката по какъв начин ОЛАФ ще се съчетае с новата позиция на европейската прокуратура. По думите му Европейски Съюз ускорява опцията си да проверява и санкционира закононарушения.

" България поддържа основаването на такава позиция на европейски прокурор. Той ще има доста повече мощ от ОЛАФ, ще може да внася обвинявания за злоупотреби непосредствено в съда ", сподели Калфин.

По думите му в новата обстановка ролята на ОЛАФ би трябвало да се промени. " Тази институция би трябвало да работи дружно с европейския прокурор ", сподели Калфин.

За него е проблем фактът, че единствено 20 от страните членки на Европейски Съюз са подкрепили европейския прокурор, което значи, че той няма да работи в останалите осем. Следователно, ОЛАФ ще продължи да упражнява сегашните си функционалности във въпросните осем страни.

Ивайло Калфин изясни и тежестта на географския симптом при избора на идващия общоприет шеф на ОЛАФ. " На българските представители остава да покажат, че страната ни не е цялостна с разбойници, които се чудят кого и по какъв начин да излъгват, а в България има задоволително способени грамотни хора, които могат да правят всякаква експертна и политическа работа в Европейски Съюз ", съобщи той.

По думите му партийната принадлежност несъмнено ще има някакво значение, само че не толкоз огромно. Той счита, че ще получи държавна и държавна поддръжка. " Получих увещание, че ще получа поддръжка. Става дума освен за поддръжка, само че и жестоко казано за лобиране, тъй като единствено българската поддръжка не е задоволителна ", съобщи Калфин.

Оттук нататък съгласно него въпросът е дали страните ще могат да реализират единодушие всред четирите мощни кандидатури.

Калфин разяснява и разногласията към новата бюджетна рамка за интервала след 2020 година

" Европейските данъкоплатци изключително от страните, които са чисти платци в евробюджета, са много скептични, нервни. Има страни, които занапред споделят, че не желаят да се компенсира с спомагателни вноски излизането на Англия. Бюджетът на Европа постоянно е непълен за политическите й упоритости. В този смисъл контролът върху потреблението на средствата - не поради Брекзит, а поради нуждата да се употребяват дейно тези средства, които не са доста - те са 1% от стопанската система, те са 45-50 пъти по-малки от националните бюджети, това е съображение да се даде убеденост на данъкоплатците, че тези пари най-малко отиват в политиките, в които са заложени, а не изтичат по пътя на разнообразни схеми ", сподели българският политик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР