Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава

...
Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава
Коментари Харесай

Борсов коментар: Исторически рекорди за индексите S&P 500 и ...

Ивайло Андонов, шеф ИЦ Пловдив в капиталова компания. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари.

Основните международни показатели записаха седмични растежи, като огромна част от тях се и изкачиха на нови исторически върхове. Инвеститорите още веднъж се върнаха към покупките на софтуерни компании и растящите цени на акциите им изведоха необятния показател S&P 500 до нов връх от 4020 пункта. За миналия месец март зад океана Dow и S&P 500 прибавиха надлежно 6,6% и 4,3% към цената си и означиха най-хубавия си месец от ноември насам. От началото на 2021 година Dow и S&P 500 са нагоре надлежно със 7,8% и 5,8%, записвайки четвърто следващо позитивно тримесечие. Nasdaq се показа релативно по-слабо. За март софтуерният показател е на плюс с минималните 0,4%, а за тримесечието растежът му доближава 2,8%. Една от главните аргументи за растежите на пазара с изключение на положителните макроикономически данни беше и оповестеният от президента Джо Байдън проект за „ инфраструктурна гражданска война “ на стойност от 2,3 трлн. $.

„ След 50 години ще погледнете обратно към този миг и ще кажете: Това беше денят, в който Съединени американски щати завоюваха бъдещето “, сподели Байдън от Питсбърг, столицата на Пенсилвания. Над два трилиона $ би трябвало да бъдат вложени за интервал от осем години. Две трети от тези средства следва да се вложат както в обичайна, по този начин и в устойчивата инфраструктура. Съединени американски щати освен ще модернизират транспортните си коридори, пътища, мостове и летища, само че и ще насочат страната към зелен енергиен преход. Голяма част от плануваните вложения обаче ще бъдат платени от корпорациите. Американското държавно управление възнамерява да усили ставката на корпоративния налог до 28%. Доналд Тръмп в ръководството си бе намалил налога от 35% на сегашните 21%. През седмицата акциите на Pfizer Inc. се покачиха с 1.7%, а тези на

BioNTech SE прибавиха внушителните 19.7%,

откакто от фирмите обявиха, че тестванията във фаза 3 на своята ваксина за COVID-19 при юноши на възраст от 12 до 15 години демонстрира 100% успеваемост и дава постоянни отговори за антитела. Дяловете на Boeing нарастнаха с 6.02% след известието, че Southwest Airlines е добавила поръчки за 100 самолета от модела 737 Max. Акциите на Microsoft напреднаха с 4.3%. От компанията оповестиха за договорка с Пентагона за очила с добавена действителност за потребностите на армията на обща стойност 22 милиарда $.

Книжата на швейцарската банка Credit Suisse се сринаха с близо 19 %,

откакто компанията предизвести за „ дълбокосмислен “ удар по резултатите си от първото тримесечие, защото е трябвало да излезе от позиции, свързани с насилственото пласиране. Credit Suisse дружно с Goldman Sachs, Morgan Stanley и Nomura е главен заемодател на Archegos Capital Management. Archegos е частен фонд, който бе заставен в края на март да разпродаде акции на стойност към 30 милиарда $, добити с доста висок ливъридж. В Германия DAX записва 4 следващи зелени сесии и за първи път от основаването си мина границата от 15 000 пункта. В основата на върха бяха банковите и автомобилни компании.

През миналата седмица

H&M, Burberry, Nike, Adidas и други известни марки бяха наранени от протеста на потребителите

в Китай, откакто от фирмите показаха угриженост по отношение на насилствения труд при развъждането и добива на памук в провинция Синдзян /в провинцията се създават към 20% от памука в света/. От 2020 правозащитни организации упрекват управляващите в западния район, че задържат уйгурски мюсюлмани в лагери, където те се подлагат на насилствен труд. От Пекин отхвърлиха обвиняванията и описаха въпросните лагери като центрове за професионално образование, които оказват помощ в битката против религиозния екстремизъм. Реакцията на китайските управляващи и консуматори бе всеобщ протест на гореспоменатите марки. Бойкотите и отрицателните настроения в онлайн мрежите могат да навредят най.вече на спортния колос Nike, който получава към 20% от общите си доходи точно от Китай. Вече има известия, че някои онлайн платформи блокират бизнеса на Nike за електронна търговия в Китай, също по този начин и че дистрибутори на марката са прекратили договорите си. В резултат на това акциите на Nike и Adidas изостанаха от общият растеж на пазара.

На стоковите пазари цената на петрола се увеличи минимално

В сряда страните от групата ОПЕК+, очаквайки възобновяване на международната стопанска система, се договориха да прибавят нови 350 000 барела на ден през юни и по-късно още 450 000 барела на дневна база през юли. В края на седмицата лекият недопечен нефт /WTI/ се търгуваше на равнища от 61.30 $ за барел, до момента в който петролът от сорта Брент - на цени от 64.70 $ за барел. Въпреки лекото си покачване в петък до цена от 1730 щатски $ за тройунция, златото съумя да запише най-лошото си тримесечие от пет години. За първите три месеца на 2021 година благородният метал е поевтинял с 9,6%.

Търговията на Българската фондова борса завърши със седмични покачвания за главните показатели. От най-ликвидните акции с растеж се отличиха: „ Спиди “ АД / +4%/, Алкомет АД /+8,6%/ ПИБ АД /+3%.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР