Иван Захов от разложкото село Баня - живата история на

...
Иван Захов от разложкото село Баня - живата история на
Коментари Харесай

Най-възрастният жител на разложкото село Баня навърши 97 години

Иван Захов от разложкото село Баня - живата история на теснолинейката Септември - Добринище, отпразнува своя 97-ми рожден ден. Той посрещна скъпи посетители за празника си и получи най-сърдечните пожелания за здраве и още дълги години споделени раости със фамилията си. След най-близките му,първа го поздрави кметицата на селото М. Първанова.


" Чест и привилегия бе за мен да бъда посетител на празника на дядо Иван Захов от с. Баня, който празнува своя 97-ми рожден ден. ", показа кметът на Баня Магда Първанова.
Към днешна дата Иван Захов е най-възрастният гражданин в разложкото село Баня.
" Радостна съм, че имах опцията да изразя почитта си към човек с толкоз жизнен дух и мощна воля. Човек, натрупал богат житейски и професионален опит. От все сърце поисквам на дядо Иван доста здраве, спокойни старини, витални сили и дългоденствие, с цел да предава претърпяното на своите внуци и правнуци. ", пожела още кметът на селото.
Иван Николов Захов е роден през 1925 година в фамилията на работливи банялии. Той губи татко си едвам на 11 години, като е най-голямото от общо 3 деца. Завършва приблизително обучение в Разлог и учи в ПЖИ - София.
Създава семейство с Мария Захова, лъчезарна и виновна, отдадена на просветата учителка. Следват 70 щастливи години взаимен живот в съгласие, единодушие и взаимно почитание. Отглеждат две деца - наследник и щерка. И двамата с висше обучение и чудесна професионална реализация. Синът, инж. Никола Захов /заместник шеф на Завод за магнитни глави в Разлог/ напуща този свят рано, на 48 години.
Дядо Иван губи своя правилен сателит в живота Мария преди три месеца. Той живее в родното си село Баня със фамилията на щерка си Емилия Йорданова и се радва на двама внуци и един правнук.
97-годишният Иван Захов е живата история на теснолинейката Септември - Добринище. На 14-годишна възраст работи по изгражданета на линията, ката оказва помощ на техническия началник. На 17 години взе участие в построяването на гара Гулийна Баня.
Целият му професионален стаж е в системата на БДЖ. Започва като началник придвижване в Банско и Разлог, 4 години е шеф гара Разлог и 28 години е шеф на гара Белица. Под негово управление са и гарите Генерал Ковачев, Бабяк и Гулийна Баня. Той е с отлични професионални и организационни умения и е най-дългогодишният началник на гара по теснолинейния път. Фондацията за Родопската теснолинейка основава музей на БДЖ - гара Цепина и събира документи от всички гари.

Установява се, че най-подреден и непокътнат е архивът, оставен на гара Белица от Иван Захов.
Дядо Иван е жизнеспособен оптимист с бистра памет и изострен разум. Помни ясно и споделя на драго сърце случките от живота и обстоятелствата от професионалния си път. Той е опора, изобилен извор на витален опит и образец за фамилията си.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР