Иван Стамболов – Сула за Ах, тези пиари! Ах, как

...
Иван Стамболов – Сула за Ах, тези пиари! Ах, как
Коментари Харесай

Сула: „Светият синод“, БАН, бизнесът и синдикатите знаят ли, че влизат в борда на Янев?

Иван Стамболов – Сула за

Ах, тези пиари! Ах, по какъв начин мътят главите на някогашните служебни министър-председатели! Този път тематика на седмицата са акцентите в програмата на Стефан-Яневата партия „ Български напредък “, за която едва ли мнозина към момента си спомнят. Тази партия ще се яви на изборите през октомври и ще разчита на някои здрави сили, на някои „ съидейници “, както стана ясно от тяхната наскорошна конференция.

„ Съмишлениците “ на Стефан-Яневата партия били „ Партия на зелените “, които май са разнообразни от тези зелени в жълтопаветната достоверна градска десница, „ Свобда “ – националистическа партия, учредена от някогашния атакист Павел Чернев (Бог да го елементарни!), – и „ Земеделски национален съюз “ – тъй като и земеделците, също както и зелените, идват малко в повечко, дано уточним, че това са тези земеделци, чийто заместник-председател е скулпторът Явор Хайтов, нашумял със своите пеещи, светещи и предлагащи други атракции монументи.

Това са съидейниците. От своя страна другият маргинален президентски план – АБВ – „ ще поддържа “ Янев на изборите. Оставям на вас да дирите разликата сред това да си „ съидейник “ и това „ да подкрепиш “. Със сигурност има някакъв колорит като в оня анекдот, който, макар настойчивите прошения, няма да ви опиша, тъй като е замърсен. Може би разликата е, че съидейникът е мандатоносител, а подкрепящият – не?…

Но ние отново се отплеснахме. Уж щяхме да приказваме за акцентите в програмата на Стефан-Яневата, пък го избихме на съидейници и подкрепящи.

За двете данъчни системи в една страна няма да приказваме – това е многоизмерна неземна идея като двете природи на Христос в една персона. Само ще споменем (за да не се лутате в догадки), че става въпрос за това частният бранш да се полза с плосък налог, а общественият – с напредничав, което, кой знае по какъв начин, ще тури един път вечно завършек на корупцията и на общественото неравноправие, ще спечелва солидарността!

Няма да приказваме и за това по какъв начин ще се реши „ майката на всички проблеми “ – демографската рецесия. Само ще споменем, че това ще стане като „ три милиона души с български генезис, живеещи в обичайни български диаспори, получат статут на български жители “. Но за какво спъвате полета на въображението си, Янев! Дайте подобен статут също на китайците или на индийците и смаяните ви гласоподаватели ще видят по какъв начин пред очите им демографската рецесия се трансформира в демографска гражданска война! Bulgarian boom!

Ще приказваме единствено за така наречен „ политически ръб “. Идеята е единствено една от дългата поредност да се замести с нещо коригиращата и вразумяваща институция на монарха. Идеята може би нямаше да е неприятна, в случай че не беше прощален стон на обезверен популизъм. Разбира се, незабавно се откриха злобни критици, които да скочат против нея, провиждайки и те не знаят какво. Както можеше да се чака, най-яростните нотки дохвърчаха откъм Дойче (микро)веле. Нито ще загатна създателя, нито ще го изтъквам, нито ще дам линк към него. Но не може да наричаш пловдивския митрополит „ Николай Ролекса “ (какъвто ще да е той!) и след това да се мислиш за доста интелигентен и хубав, да претендираш, че си търпелив и политкоректен. Тези към този момент надминаха и хунвейбините от китайската културна гражданска война! Все едно.

Този политически ръб щял да се състои от „ надпартийни представители “ и в него ще вземат участие (това известие беше завършено като отговорно предизборно обещание): 1) от Българската православна черква, 2) от Българска академия на науките, 3) Българската стопанска камара, 4) бизнес сдруженията, 5) синдикатите. Пред този ръб „ нашите депутати “ поемат уговорката за овакантяване на Парламента при загуба на съмнение от негова страна. Очевидно става дума само за депутатите (евентуално) на Стефан-Яневата партия, макар че съвсем всички медии схванаха, че става дума за всички депутати. Умно-красивите анализатори – също. И върху тази илюзия построиха тезите си, ужасени, че този ръб ще избира всички депутати (Албена Хранова). Абе слушайте ги деликатно тия конференции, бе!

И откакто това известие беше направено като предизборно заричане, като политическа стратегия, то Стефан Янев би трябвало да е наясно с отговорността то да се сбъдне. Неизпълнените политически обещания приказват или за неистина, или за несръчност. За нищо друго.

Попита ли Стефан Янев или някой от неговите деятели Светия Синод дали БПЦ ще излъчи представител в този „ ръб “? Не, не го попитаха. Направих си труда да ревизира, не се тормозете. В подобен случай имаме ли право да се усъмним, че е имало диалози сред младата и към момента нерегистрирана партия с БСК, синдикатите и Българска академия на науките? Да, имаме голямото право да се усъмним.

Иначе за какво не излязоха със взаимни заявления по отношение на тази шокираща новаторска самодейност? И най-после: мога ли аз да кажа, че съм основал партия, да речем, „ Откак се е, блага моя майно льо, зора зазорила “ и още преди да съм я записал, да дам конференция, че съм получил поддръжка от Организация на обединените нации, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ОПЕК и Комунистическия интернационал? Мога, несъмнено, по какъв начин да не мога!

Тук ще ме прекъснете: но Стефан Янев не е споделил, че изброените на конференцията организации го поддържат, а единствено че ще вземат участие в политическия му ръб! Естествено, че няма да каже! Нали в случай че каже, още на идващия ден ще завалят обществени опровержения! Но е задоволително споменаването им в сходен подтекст, с цел да се внуши усещането, че легитимират младия му план със своя остарял престиж. Напълно е задоволително, което проличава и по упоменатите към този момент реакции.

Тук отново ще ме прекъснете: добре, за работодателските организации и за синдикатите е ясно. Откъде обаче му пристигна на акъла да замесва и Църквата, без тя хабер да си има от това? Ще ви отговоря. Това да дефинира кой става и кой не става за народен представител, за Църквата е парадокс, то е в изострен прорез с нейната политика по повод на
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР