Иван Шишков: Надяваме да създадем условия следващата година АМ Хемус“

...
Иван Шишков: Надяваме да създадем условия следващата година АМ Хемус“
Коментари Харесай

Пуснаха новия участък от АМ Хемус

Иван Шишков: Надяваме да създадем условия идната година Автомагистрала „ Хемус “ да започва стремително

Пуснато е придвижването по 16,3-километровия сектор от автомагистрала „ Хемус “ сред Буховци и Белокопитово. В строителството на правата са вложени съвсем 145 млн. лева от републиканския бюджет.

" Това е стъпка към построяването на Автомагистрала „ Хемус “, сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на трасето. Той благодари на участниците в строителството и пожела безаварийно придвижване и добра поддръжка.

Министърът връчи разрешенията за прилагане на новопостроения сектор и на реконструирания пътен възел „ Буховци – Юг “ на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Иво Иванов. Заедно със заместник-министър Захари Христов, регионалния шеф на Търговище Станимир Парашкевов и заместник-областния шеф на Шумен Христо Павлов те прерязаха лента на новооткритото трасе.

" Всичките проблеми, свързани с проектирането и бъдещото строителство на Автомагистрала „ Хемус “, към този момент имат своето решение. Такова има за всеки проблем ", сподели пред медии министър Шишков. Той изясни, че е квалифициран план за изменение на Закона за устройство на територията по отношение на установеното от предходния длъжностен кабинет нелегално строителство по сектори 4 и 5 на автомагистралата. Текстът ще даде опция изпълнените действия да бъдат регламентирани и градежът да бъде удължен. Надявам се, че в случай че Народното събрание го утвърди, ще има опция по тях да бъде стартирано строителство, сподели той. В момента завършва отчуждаването на нужните парцели по трасето на сектор 6, т.е. там също може да стартира строителство.

" Участъци 7 и 8 ще бъдат разграничени на по три подучастъка. Така за двете сериозни точки, където има проблеми, ще се направи нов план със заобикаляне на ловно стопанство и склад за муниции. За тях ще е належащо да се направи и нова оценка на въздействието върху околната среда и ще се забавят към година. В останалата част ще могат да се утвърждават подробни устройствени проекти, тъй че строителството и там да бъде стартирано в къси периоди. Има решение за трасето на сектор 9, което не беше конкретизирано. С този логаритъм се надяваме да създадем условия идната година Автомагистрала „ Хемус “ да започва стремително ", сподели министър Шишков.

" Технически, в случай че успеем и в средата на идната година има утвърдени подробни устройствени проекти, и при усилена работа, строителството на сектора на автомагистрала Хемус от пресичането с пътя Плевен – Ловеч до Буховци може да бъде приключено в границите на 3-4 години ", съобщи районният министър.

" Осигурихме финансиране и работата в първите три сектора – от Боаза до пресичането с пътя Плевен – Ловеч, е обновена ", осведоми той. И изрази очакване изпълнителят да навакса позволеното закъснение от 7 месеца.

На въпрос дали Автомагистрала „ Хемус “ също ще бъде оповестена за народен обект като автомагистралата сред Русе и Велико Търново, министър Шишков отговори, че това към този момент е направено.

" Коридорът север-юг е извънредно значим. Надявам се да продължи проектирането и бързото му строителство. По него нямаше очакван пътен възел с Автомагистрала „ Хемус “. Надяваме се дружно с плана на Автомагистрала Русе – Велико Търново да се откри планово решение и оборудването, което ще свърже двете автомагистрали ", сподели министър Шишков.

В отговор на въпрос той осведоми, че откритият през днешния ден сектор сред Буховци и Белокопитово е планиран за скорост от 120 км/ч. Към строителите му остава да бъдат разплатени 19 млн. лева, които са заложени в бюджета.

Отсечката е с две платна за придвижване с по две ленти в посока и две спешни ленти, междинна разграничителна линия, водещи линии и банкети. В началото на сектора посредством пътен възел „ Буховци - Север “ се обезпечава пресичането на Автомагистрала „ Хемус “ с път III-5102 Буховци – Макриополско. По трасето на правата има 7 виадукта, мост над р. Пакоша, 10 селскостопански подлеза, в края на сектора при п. в. „ Белокопитово “ са построени пътните връзки за привързване на автомагистралата с първокласните пътища Русе - Разград - Шумен и София - Търговище - Шумен.

С новата права пътуването от п. в. „ Буховци - Север “ до Варна, което е към 103 км, ще бъде напълно по автомагистрала, ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се редуцира времето за пътешестване.

Изпълнител на сектора е ДЗЗД „ Хемус-16320 “, в което вземат участие: „ Инфра Експерт “ АД, „ Пътинженерингстрой-Т “ АД, „ Автомагистрали - Черно Море “ АД и „ Трансконсулт-22 “ ООД. Стойността на контракта е 143 742 000 лева с Данък добавена стойност.

Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД „ Консултанти Хемус 2 - 2016 “, в което вземат участие: „ Евроконсулт “ АД, „ Строл 1000 “ АД и „ Пи Ес Консулт “ ЕООД. Техният контракт е за 1 192 036,36 лева с Данък добавена стойност.

Общата дължина на Автомагистрала „ Хемус “ от София до Варна е почти 420 км. В употреба са секторите от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, които са с обща дължина 175 км. С новия сектор стават над 191 км въведени в употреба.

Реконструиран е и п. в. „ Буховци – Юг “, осигуряващ нужната пропускателна дарба на моторните транспортни средства от път I-4 София – Търговище посредством път III-5102 до началото на новия сектор от Автомагистрала „ Хемус “ при п. в. „ Буховци - Север “.

Цялостното доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ е приоритет на държавната пътна администрация, защото икономическото и общественото развиване на Северна България и модернизирането на района е обвързвано със строителството на автомагистралата и обезпечаването на бърза и безвредна пътна инфраструктура сред София и Варна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР