Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и

...
Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и
Коментари Харесай

Осигуровки и данъци скачат, ако пенсиите се увеличат, предупреди Иван Нейков

Иван Нейков, шеф на Балканския институт за обществена политика и някогашен министър на обществената политика, разяснява по  тази заран вчерашното гласоподаване в Народното събрание на актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Във вторник партиите актуализираха размера на всички пенсии от 1 октомври на 370 лева и усилиха месечните добавки за всички пенсионери на 120 лв. до края на годината. Разходът за нарастванията и датата на обнародването обаче останаха да бъдат дефинитивно гласувани през днешния ден, а след това - отсрочени за на следващия ден. Служебният финансов министър Асен Василев разгласи, че депутатите би трябвало да решат от кое място да отрежат разноски, с цел да има пари и за двете ограничения, защото другояче бюджетът се взривява.

" Слушайки през вчерашния ден полемиката по актуализацията на бюджета в Народното събрание, внезапно разбрах какъв брой мъдро, че има стенографи в Народното събрание да записват всичко, с цел да се разбере какво е станало. Мисля че полемиката би трябвало да продължи и през днешния ден. Какво беше направено през вчерашния ден - бяха увеличени разноските, които би трябвало да бъдат направени през бюджета на ДОО. Но не е ясно кое от по кое време ", сподели Нейков.

И акцентира: " Ние чисто конституционно към този момент нямаме заден ход и в случай че стенографските записи покажат, че всичко е гласувано - и стоте лв., и 120-те лв., и увеличението на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличението на тавана на пенсиите - в случай че всичко това излезе, че е гласувано -  н ие обратно не може да се върнем. "

По думите му единственият рационален вид, който има " този не доста рационален парламент ", е да размести във времето ограниченията. " Тоест едни да стартират от първи октомври, други да стартират от първи януари, да речем актуализирането на пенсиите да е от първи януари ", разясни той.

" Но желая да си спомним за какво беше цялата сага с 50-те лв.. Защото те бяха дадени един път и никой нямаше куража да ги вземе назад.  А в този момент ще дадем може би един път 100, един път 120 лв..  И в случай че е по този начин, излиза, че ще дадем 220 лева Значи още по-малко идващото държавно управление ще има кураж да ги спре. Както не стопираха 50-те лв., по този начин няма да спрат и тези ", счита някогашният обществен министър.

" И тогава към този момент стартирам да се тормозя, че всичко това работи срещу осигурителната система. Ние непрестанно усилваме каузи в пенсията, който не е обвързван с приноса на хората в пенсионната система, а е обвързван с предизборните битки на партиите ", проучва той.

" При всички положения тези решения, без значение че се изясняват с огромна обич към пенсионерите, зад тези решения стоят, първо, изборите, второ, това е опит да бъде заложена мина пред идващото ръководство, каквото и да е то.  За да може да се споделя: " Ние бяхме положителните, а тези, новите, са неприятните " ", безапелационен е Иван Нейков.

" Слава богу, че не съм на мястото на министъра на финансите, тъй като в един миг той или различен финансов министър ще би трябвало да бръкне в раната и тези дейности рано или късно ще доведат до увеличение на осигуровките, а евентуално в някакъв миг и на налозите. Защото би трябвало да има доходи. При всички положения дефицитът на Национален осигурителен институт ще нарасне, а той се добавя постоянно от републикансикя бюджет. Затова се багра, че приближаваме с огромна скорост момента, в който ще би трябвало да сложим на масата нов размер на осигуровките или нов размер на налозите ", безапелационен бе той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР