Иван Гайдаров Xbox One X може да се превърне в

...
Иван Гайдаров Xbox One X може да се превърне в
Коментари Харесай

Xbox One X – изненадваща мощ в малка кутия


Иван Гайдаров

Xbox One X може да се трансформира в планът, извел Microsoft от глухия коловоз, в който се намира към този момент дълго време, когато става дума за игрови конзоли. Преди излизането на Xbox One компанията претърпя пагубно E3 2013 (Electronic Entertainment Expo 2013) с вести за подпора, която работи постоянно в режим “онлайн”, ценови прелом на Sony и информация за хора, употребяващи Xbox 360 за нуклеарни подводници. Microsoft по този начин и не се възвърне изцяло, а с всичките несъгласия към системата Kinect и опитите с резолюцията, рецесията прогресивно се задълбочаваше.

Но Xbox One X има всичко нужно, с цел да запълни тази бездна, в случай че не напълно, то най-малко ненапълно. За пръв път от 2005 година насам, Microsoft има най-мощната игрална подпора на пазара - задоволително мощна, че да изненада даже върлите геймъри.

Тази дребна кутия несъмнено крие доста мощност.
Намаляване на размера
Конзолата Xbox One X е дребна. Това е едно положително място, от което да стартираме този обзор, най-малкото тъй като е комплимент, който не би могъл да бъде отвеян към истинския Xbox One с неговата винтидж хармония. Xbox One X не е безусловно по-привлекателен - към момента си има огромна кабелна кутия, само че все пак е компактна - 11.8 х 9.4 х 2.4 инча. За съпоставяне, стартовия Xbox One е с размери 13.1 x 10.8 x 3.1 инча. Новопридобитата гъстота е същинска изненада, като се има поради по-мощния хардуер на новия модел , а също така, също като при S-серията, зареждането на Xbox One X е вътре в кутията.

Конзолата в никакъв случай не е била толкоз тиха. Дори след часове игра, Xbox One X е съвсем беззвучен. От шумът, който вдигаше вентилаторът на Xbox One, няма и помен. X-серията има доста отвори за вентилация в двата края и задната част и не се нагорещява, даже след продължителна приложимост.

Имайте поради, че за разлика от 2TB Xbox One S, общоприетият Xbox One X не идва със стойка. Microsoft има желанието да я продава настрана, само че с нея вие сте лимитирани да работите с конзолата само в хоризонтално състояние. Microsoft също по този начин не загатва за даване на безвъзмездни Kinect адаптери. Портът за Kinect е липсващ и на множеството хора надали ще им направи усещане това. Но тези, които въпреки всичко желаят да се снабдят с него, ще би трябвало да влагат в допълнение в адаптер, който коства към 40 $.

Но най-голямото усъвършенстване в този аспект е физическият бутон за зареждане на Xbox One X. Това може да звучи като нищожно усъвършенстване, само че всеки, който има истинския Xbox One, без подозрение се е ядосвал безчет пъти с нежния бутон за зареждане, който освен зарежда конзолата и при най-лек досег, само че по същия метод постоянно я изключва.
Факторът 4K
Xbox One X несъмнено не може да се съпоставя с компютър от висок клас и хората, които споделят, че може, очевидно имат странна визия за смисъла на термина " висок клас ". Но при всички случаи надвишава упованията и в тази тенденция. Ако не на хартия, то по време на игра новата серия оставя надалеч обратно остарелия Xbox One (да не приказваме за PlayStation 4).

Първо, за тези, които харесват спецификациите: Оригиналният Xbox One включваше потребителски 8-ядрен AMD APU - 1.75GHz и 8GB GDDR3 RAM, плюс 32MB ESRAM с оптимизитрана продуктивност. За да опростим това до едно число - графичната продуктивност възлиза на 1.31 TFLOPS. Xbox One S надгради този индикатор до към 1,4, което не е незабравим напредък. Xbox One X е с 8-ядрен APU процесор - 2.3GHz, с 12GB GDDR5 RAM, с по-висока продуктивност (326GB/s). Повишавайки броя на изчислителните ядра, върховата продуктивност за Xbox One X се прави оценка на 6 TFLOPS. Мощността на Xbox One е съизмерима с тази на AMD Radeon 7790 или, от страна на Nvidia, почти GTX 650 Ti. Xbox One X е еквивалент на AMD Radeon RX 580 или Nvidia GeForce GTX 1060.

Това е доста значително нарастване на мощностите

Разбира се, действителното показване на Xbox One X ще бъде малко по-добро, в сравнение с даже тези цифрови модели демонстрират, заради разликите сред усъвършенстването за конзоли и компютърния хардуер.
Gears of War: Основа за разбор
Ще погледнем към спецификациите на Xbox One X през призмата на Gears of War 4. Разбира се, на драго сърце бихме го създали и през тази на Assassin " s Creed: Origins да вземем за пример, която наподобява безусловно невероятна на настолен компютър - застанете ли на планина, можете да видите ясно всичко от едната страна на картата до другата, като даже имате опция да се насладите на забележителности, като Александрийския фар.

За страдание обаче, Origins няма да получи своя " Xbox One Enhanced " пач околните дни . Когато това стане, ще актуализираме този обзор, само че все още Gear of War е най-хубавият вид, тъй като подлага на същинско тестване параметрите на конзолата.

Тази игра ангажира всичките благоприятни условия на Xbox One X - 4K, HDR и така нататък Той също по този начин разполага с два разнообразни режима за рендъринг – " Visuals " и " Performance ".

Режимът “Visuals” доста усъвършенства графиката, като задейства 4K настройки, които напомнята High/Ultra режима за настолен компютър.

В режим “Performance” конзолата минава в по-ниска резолюция, само че за сметка на това разчита на по-висока скорост на фрагментите (60 фрагмента в секунда) и това като че ли задейства напълно друга игра. Като стартираме от спринта, минем през стрелбата и стигнем до детонациите, всичко върви извънредно безпрепятствено. Този режим и неговата изходна мощ от 60 фрагмента в секунда припомня в доста по-голяма степен на визията, която обезпечава настолният компютър, в сравнение с режимът “Visuals” и неговото 4К, само че това значително зависи и от разстоянито, на което човек се намира от тв приемника. Като цяло потребността от 4K режим е противоречива, макар че съществуването му несъмнено е положително попадение за Microsoft от маркетингова позиция – резолюцията 60 фрагмента в секунда е надалеч по-впечатляваща от графичните усъвършенствания в режим “Visuals”.

Така или другояче, играта наподобява по-добре от истинския Xbox One. При редом включване на двата модела в разнообразни HDMI портове излиза наяве, че даже основното меню на истинската версия на Xbox One е по-непрецизирано - лицето на основния воин в играта JD Fenix е замъглено и назъбено досега, в който не заредите играта в Xbox One X. Там то придобива доста по-плавни и изчистени очертания , а дори и очите му като че ли стават по-живи. Можем да заключим, че оригиналът на Xbox One остава надалеч зад новата версия на конзолата - враговете наподобяват назъбени и по-неясни, даже и в съпоставяне 1080p версията на Xbox One X. Едновременно с това, в най-напрегнатите моменти както за играча, по този начин и за конзолата, Xbox One насича – неприятен табиет, който по-новата версия няма.
Xbox One X vs. PC
Преимуществата на Xbox One X пред истинската версия на конзолата са доста. По-интересно обаче е сравнението с настолен компютър. Имайте поради, че Xbox One X се концентрира върху 4K резолюция при 30 фрагмента в секунда на High/Ultra или 1080p, увеличена до 60 фрагмента в секунда на Ultra.

Има ли обаче Xbox One X причини против компютрите от висок клас? Разбира се, че не. При проби с HP Omen X - машина с двоен GTX 1080, резултатите са безусловно предвидими: При Gears 4 Omen X работи приблизително със 70-80 фрагмента в секунда в същите тестови секции на 4K Ultra. Очевидно е - единствено компютър може да превъзхожда Xbox One X.

От друга страна обаче, Xbox One X е изцяло съпоставим с конфигурациите на по-голямата част от въодушевените геймъри. Проучване на Steam Hardware сочи, че към 55% от PC геймърите употребяват карти от калибъра на GTX 1060, до момента в който останалите 45% разчитат на такива с по-високи или по-ниски благоприятни условия. Фактът, че Xbox One X съответствува с това, което по-голямата част геймърската аудиторията употребява всекидневно, е впечатляващ.
Цена
Друг аспект, в който Xbox One X има огромна преимущество, е цената. Най-евтиният от съпоставимите с игровата подпора компютри е към 640 $. Срещу тях ще получите съществена 4K резолюция, 30 фрагмента в секунда. Добавянето на 4K Blu-Ray ще ви коства минимум още 100 $, а и вариантите като цяло са доста лимитирани.

Xbox One X, с неговата цена от към 500 $, е много преференциален, въпреки че сумата провокира асоциации с Xbox One, който се продаваше на сходна цена и провокира вълна от отрицателни мнения. 500 $ за Xbox One X обаче наподобява повече от рационална цена, като се има поради, че това е по-евтино, в сравнение с даже най-евтиния съпоставим компютър.

Ако се върнем към сравнението с HP Omen X, имайте поради, че единствено една 1080 Ti ще ви коства повече от цялата тази подпора. Това трансформира Xbox One X в може би най-хубавото съответствие цена/производителност на пазара сега.
HDR
Друга област, в която Xbox има преимущество пред компютрите сега, е HDR (High Dynamic Range). Технологията дебютира с модела S от предходната година. Няма потребност да се изпада в особени детайлности, само че би трябвало да знаете, че HDR доста усилва количеството и яркостта на цветовете, които тв приемникът ви демонстрира, и ускорява контраста. В Gears 4 това значи по-добре изглеждащи детонации – по-ярки, по-живи и по-достоверни. Gears 4 даже има режим, който разрешава екрана да се раздели на две - лявата страна демонстрира изображение, усъвършенствано от HDR, а дясната - общоприетата версия. Разликата е забележителна.

И тук обаче няма да минем без проблеми. На първо място, да се показва HDR не е по никакъв начин елементарно. Ако гледате HDR наличие на екран, който не поддържа тази технология, то ще се покаже в цветовия диапазон, на който сте привикнали. Игрите също би трябвало да бъдат особено пригодени за HDR, което все още значи, че нямате изключително огромен избор , даже в случай че притежавате HDR тв приемник.

Иначе HDR картината наподобява отлично и дава висока добавена стойност на Xbox One X и S, при изискване, несъмнено, че имате подобаващия хардуер. Именно подобаващият хардуер е и повода да считаме, че това е едно от преимуществата на Xbox One X пред компютрите сега - и Nvidia, и AMD механически поддържат HDR порт, само че мониторите не се усещат изключително удобно и бавят, когато би трябвало да възпроизвеждат сходно наличие. Това евентуално ще се промени през 2018 година, само че ние мислихме, че още 2017 година тази смяна ще бъде реалност, което не стана. Така че …
Проблемът с екслузивните заглавия
Най-големият проблем на Microsoft, който е и доста значим, са игрите. Или по-скоро неналичието на такива. Microsoft страда от дълго време поради неналичието на касови заглавия и намаляващия интерес към дребното, които имат. Halo, Gears of War и Forza са трите съществени продукта на компанията в този сегмент, а Cuphead, Sunset Overdrive, Quantum Break и Rare Replay са призвани, доколкото могат, да запушат празнините. Не е изключително впечатляващо, нали? Особено като се има поради размахът на Sony.

Crackdown 3 трябваше да се появи дружно с Xbox One X, само че вместо това стана ясно, че играта ще види бял свят чак другата година, оставяйки Super Lucky’s Tale като единственото стартово заглавие. В това несъмнено няма нищо хубаво.

Въпреки всичко, обстановката към Xbox One X е доста по-добра от тази към предшественика ѝ , доколкото многоплатформените заглавия евентуално ще наподобяват и ще се играят най-добре точно на новата подпора на Microsoft, което не можеше да се каже за истинския Xbox One. Microsoft твърди, че минимум 70 заглавия ще бъдат пригодени за пускане на Xbox One X.

И въпреки всичко, конзолата е нищо без игри, а тъкмо в този момент това се трансформира в най-слабото място на Microsoft – изключително в днешно време, когато множеството хора към този момент са построили другарски мрежи и история на PS4. Xbox One X се предлага на отлична цена и несъмнено е по-мощен, само че дали ще успее да преодолее четири години преимущество на Sony? Особено без Halo или някой различен комерсиален флагман, който да даде добър първичен старт на конзолата. Трудно е да се каже.
Бъдещето на малкия екран?
Няма да се занимавамe доста с телевизионните характерности на Xbox One X, тъй като даже Microsoft към този момент не наподобява да се интересува тях. Xbox One X има няколко усъвършенствания спрямо истинския Xbox One, макар че множеството от тях пристигнаха с редизайна на S модела през предходната година.

Xbox One X има шанса да се утвърди като 4K мултимедиен плеър за тези, които към момента си падат по физически носители. Това е огромна победа за Microsoft , защото по някаква причина PlayStation 4 Pro на Sony не възпроизвежда 4K медия – от компанията несъмнено ще знаят каква тъкмо е тя, като се има поради какъв брой значима се оказа поддръжката на Blu-Ray за PS3.

Тук обаче идва моментът за въпрос за милиони долари: Колко хора купуват към момента физически носители? Разбира се, те не са толкоз доста, колкото в предходните конзолни генерации, за сметка на Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Hulu и така нататък, чиято известност непрекъснато пораства. Наистина, Xbox One X поддържа тези приложения и разрешава 4K стрийминг, само че същото важи и за множеството 4K смарт тв приемници, пуснати през последните няколко години.

Трябва да се означи, че HDMI портът намира място и в новия модел на конзолата, тъй че в случай че сте един от хората, които употребяват Xbox като мултимедийна кутия, още веднъж ще имате тази опция. Microsoft несъмнено омаловажава тези аспекти и даже е премахнала някои от функционалностите, като " Snap " да вземем за пример, която ви разрешава да играете и да гледате нещо едновременно. Тази функционалност бе отстранена още с априлския ъпдейт.
Малките неща, които са положителни
Този обзор става много нескончаем, само че въпреки всичко работата на Xbox One X е наша съществена грижа. Затова преди да приключим ще обърнем внимание на още малко преимущества и дефекти.

В графата за преимущества няма по какъв начин да не сложим поддръжката на Microsoft за противоположна съгласуемост. Очевидно тази функционалност съществува и в истинския Xbox One, само че все пак си заслужава да се означи.

Наскоро Microsoft добави противоположната съгласуемост с шепа истински Xbox игри, което включва и такива за Xbox 2001.

Трябва да обърнем и особено внимание на " Xbox Game Pass " – приложение за предложение на игри на Netflix. Срещу 10 $ на месец то ви дава достъп до към 100 игри , обхващащи моделите от Xbox 2001 до Xbox 360, а има и дребен брой игри за Xbox One - Metal Gear Solid V да вземем за пример. Игрите се зареждат и излизат ежемесечно и има неочакван брой качествени заглавия, от които да избирате. Определено си коства да прегледа човек.

Има и задоволително признаци, че Microsoft прави промени и в самата платформа, което си е много неочакван ход. На първо място, към новия дизайн на контролера от предходната година беше прибавен блутут, а в този момент и периферни устройства, които работят от отдалеченост. Новите слушалки Stealth 700 на Turtle Beach се свързват безжично към Xbox One без дангъл и се надяваме, че това е знак за плановете, които занапред следва да бъдат осъществени.

И даже да не харесвате приложението UWP (Universal Windows Platform) на Windows 10, би трябвало да знаете, че е отлично за екосистемата на Xbox. Много от постоянно употребяваните стратегии имат и Windows 10 UWP версии, които елементарно могат да бъдат трансферирани в Spotify, Netflix и така нататък Огромно преимущество в конкуренцията с PlayStation 4.
Малките неща, които са неприятни
Сега идва време да обърнем внимание на негативните аспекти. Първо, твърдият диск на Xbox One X е комично дребен . Конзолата разполага с корав диск 1 ТB (само 650 GB са налични за употреба). Елементарна сметка демонстрира, че в случай че инсталирате игри с величина към 100GB, действително ще имате място за едвам няколко.

Това е неуместно. 1TB е по-добре от срамните 500GB на истинския Xbox One, само че все пак подпора с сходен корав диск не може да отговори на действителностите на модерните игри. Категорично ще имате потребност от най-малко едно външно USB устройство, с цел да увеличите работния размер на твърдия диск. Така и не излиза наяве за какво Microsoft не е избрала общоприетите 2TB, като се има поради, че би им коствало най-вече 10 $ оскъпяване на устройство.

Потребителският интерфейс на Microsoft също продължава да разочарова. Въпреки многочислените освежавания единствено през 2017 година, системата към момента е претрупана и тромава за навигация. Менютата и подменютата са скрити на всички места, секцията “Store” е явно създаденa за мишка и клавиатура и става извънредно, когато решите да употребявате геймпад. Това основава цялостна неразбория и вместо да преработва потребителския интерфейс, който не е работил от 2013 година насам, Microsoft обезверено се нуждае да изхвърли огромна част от дизайнерския си екип и да стартира от нулата, както го прави неведнъж с Xbox 360.

Като цяло Xbox One X е най-хубавото съответствие цена/производителност на пазара сега. Разбира се, можете да си сглобите компютър, който да го превъзхожда във всеки един аспект, а някои от вас, които четете това, евентуално сте имали или имате подобен.

Но 4K игри за 500 $? И то в компактна форма и изцяло безшумна кутия? Това е много необикновено, изключително когато преглеждаме новата подпора на Microsoft в светлината на истинския Xbox One - евентуално най-ниската точка на Microsoft в конзолното инженерство. Има и неточности, изключително дребният корав диск и неналичието на качествени заглавия, съвместими с конзолата. Xbox One X обаче е голяма стъпка напред за Microsoft и впечатляваща машина сама по себе си, покриваща и даже надхвърляща условията на всеки един разпален геймър.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР