Иван Бакалов е дългогодишен журналист, собственик и редактор на e-vestnik.

...
Иван Бакалов е дългогодишен журналист, собственик и редактор на e-vestnik.
Коментари Харесай

Краят на империята. Кой е Васил Божков и как оцеля толкова време

Иван Бакалов е дълготраен публицист, притежател и редактор на e-vestnik. Текстът му е препечатан от " Свободна Европа ".

Думите на Васил Божков " Явно този път са решили да ме отстранен " и " Няма да се върна, не е безвредно за мен ", казани по телефона от незнайна близка страна, са епитафия на бизнеса на може би най-силния измежду така наречен олигарси в България. Той няма да възвърне предходното си състояние и въздействие, даже и след години да завоюва каузи по всички обвинявания против него.

Соченият за най-богат българин, чието положение се пресмята на стойност сред 1 и 3 милиарда лв., внезапно се оказа търсен с европейска заповед за арест. Неяснотите за размера на притежаваните от него активи и капитали подсказват особения темперамент на бизнеса му. Името му се среща като притежател в десетки сдружения с най-различен предмет на активност, а в доста други единствено се допуска, че той е действителният притежател, посредством офшорни компании.

Наричан хазартен необут №1, " разбойник ", прочут с прякора си Черепа, Васил Божков за пръв път се сблъсква челно с прокуратурата. Без да показва нещо съответно, основният прокурор Гешев разгласи, че Божков е управлявал незаконна група, изнудвал, предложил рушвет, подтиквал към закононарушения служебно лице и други Прави усещане по какъв начин толкоз години прокуратурата нямаше нищо против Божков, а в този момент в толкоз къс период новият основен прокурор събра материал да го упрекна.

Гешев стартира демонстративни и противоречиви акции още в първия месец на мандата си. Дали те ще останат единствено показни и с неприятно скалъпени обвинявания, ще се види занапред в съда.

Най-напред съдружниците на Божков в " Еврофутбол " братя Найденови го упрекнаха, че е ощетил страната с над 200 млн. за 5 години. Божков отвърна, че заплаща тъкмо съгласно закона и ще се брани в съда. Братя Найденови обявиха още, че той ги е рекетирал и заплашвал със гибел. Прокурорът Гешев разгласи, че неплатените налози са над 550 млн. лева (вероятно има поради такси и данък за хазарта).

Обаче и забележката на Божков от чужбина, че има и други акционери с изключение на него, и изказванието му, че прокурорът Гешев бърка комерсиалното право с наказателното, може и да има някои учредения.

Началото на бизнеса. " Магурата "

Въпреки че е именуван разбойник, Васил Божков е прозорлив и остроумен предприемач, математик по обучение. Роден е през 1956 година във Велинград, приключил е Националната природо-математическата гимназия в София и математика в Софийския университет, по-късно и стопанска система на труда в УНСС.

През 80-те години, в последното десетилетие на социализма, Божков взе участие в търговия с валута на тогавашната софийска " борса " край сладкарница " Магура " - необятен черен пазар по това време, обвързван с валутните магазини " Кореком ".

Още през 1990 той стартира да развива - към този момент публично - валутната търговия и отваря свои чейнджбюра. И доста бързо се ориентира към
хазарта. Това е най-бързо оборотният и с висока норма на облага бизнес, което Божков е осъзнал пръв от всички. Освен това хазартът е типичен инструмент за пране на пари. От какъвто по време на прехода имат потребност доста предприемачи.

Представите, че всеки по-едър предприемач у нас е " назначен милионер ", на който са дадени едни пари, окрадени от някогашната социалистическа страна, са наивни във връзка с Божков. Първите години на прехода са като в поговорката за лов на риба в мътна вода.

Първият милион. " Мултигруп ", Маджо, СИК

Божков стартира с бинго зали и
казина още от 1990-1991 година Става съучастник във компания, притежаваща казина, с починалия към този момент създател на групировката " Мултигруп " Илия Павлов и с Младен Михалев-Маджо, един от босовете на силовата формация СИК, най-голяма по това време.

До края на 90-те години Божков към този момент е мултимилионер. Интересът му отвън
хазарта се насочва към мощно печеливши бизнеси като безмитна търговия (придобива компания, която има най-вече безмитни магазини), изкупува приватизационен фонд, притежаващ компании за пътно строителство и поддръжка, има хотели, компании в туристическия бизнес, за доставка на храни и други Част от компаниите са обединени в " Нове холдинг ". Името идва от античния гримски град Нове край Свищов.

Хазартът, банката, спортът

Хазартът се развива бурно с идването на демокрацията, само че и години наред остава най-слабо контролираният отрасъл. Казина и бингозали има безусловно на всички места, без ограничавания. Хазартни игри се популяризират по телевизия, макар че не е разрешено от закона. Лотариите на Божков, за които в Народното събрание към този момент гласоподаваха на първо четене да се оставят като монопол единствено на страната, способстват за финансовия комфорт на доближената до управляващите Нова телевизия.

През 1994, когато Българска народна банка раздава всеобщо лицензи за банки, Васил Божков основава Българска комерсиално индустриална банка, която единствено след две години се слива с Кредитна банка на " Мултигруп ", а през 1999 година губи лиценза си поради отговорности.

Притежаването на компания за спортни
залози, дружно с притежаването на футболен клуб, чиито мачове вземат участие в залозите, е доста привлекателен бизнес.

През 1993 Божков основава компанията " Еврофутбол ", която е главната компания за спортни
залози у нас години наред. Божков схваща монополното си състояние и търси съдружници, с цел да не се концентрират единствено върху него. Така през 2002 година в " Еврофутбол " негов съучастник става гръцкият милиардер Сократис Кокалис.

Към 2006 година Божков има дялово присъединяване в " Булинс ", застрахователна компания, наследила структурите на групировката СИК. Говори се и за негово дялово присъединяване в други застрахователни компании.

В края на 1999 година Божков става притежател на футболен клуб ЦСКА, като в продължение на 5 години тимът му е сменил 12 треньори. След като държавното управление отхвърля да му трансферира собствеността на базите на ЦСКА в Борисовата градина, в Панчарево и на 4-и километър в София, Божков продава клуба на индийския притежател на комбината " Кремиковци ", който го поема с милиони задължения.

" Левски "

Преди година Божков пое ръководството на футболен клуб " Левски ", като изясни на среща със ентусиастите, че персонално министър председателят Борисов му споделил да го поеме. Всъщност тази среща със ентусиастите не получи социална поддръжка, провокира институциите на страната и персонално премиера Борисов. Който на собствен ред се срещна с хора от агитката на " Левски ". Заплахата за ориста на тима звучеше като рекет, предизвестие за безредици от страна на ентусиастите.

Божков постоянно е бил необуздан и е губил мярката. През 2005 година сподели в изявление за тогавашната министърка на културата: " Чилова е доста тъпа ". И настоя да го цитират безусловно.

В друго появяване в студио на Би Ти Ви яростно приказва срещу държавното управление на Тройната коалиция, че унищожава хазартния бизнес и че той към този момент се е изтеглил от него. Недоволен от Закона за културното завещание, споделя: " Мога да счупя антиките си ритуално на площада ".

Антиките

Колекцията му с антики е забележителна, съгласно разнообразни изявления тя се прави оценка на 150-200 млн. евро. През 2007 година, след приемането на България в Европейски Съюз, държавното управление направи галерия от неговата сбирка в Брюксел, да покаже античното изкуство по българските земи.

За тази сбирка, събрана за десетина години, Божков изяснява в изявление пред " Труд ": " Купувам от хора, които купуват от иманяри ". Богати хора не могат да съберат с десетилетия даже половината на такава сбирка. Според закона пазаруването на антики не е пресъпление, само че продаването е. Но никой не тормози Божков с въпроси.

Колекцията му е каталогизирана, за нея е основана фондация " Тракия ", с началник - някогашен чиновник на Държавна сигурност, който преди време е преследвал иманярите. Най-ценното от сбирката е излагано и в Националния исторически музей. Бившият шеф на музея Божидар Димитров обясняваше, че всичко е законно, с потвърден генезис.

През октомври 2009 година Конституционният съд със свое решение на процедура узакони сбирката на Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст в Закона за културното завещание, съгласно който притежателят би трябвало да потвърждава произхода на антиките си. След решението притежателите ще могат да потвърждават правото си на благосъстоятелност освен с формален документ, и да се базират на петгодишна придобивна отминалост.

За разлика от доста български подземни босове, Божков години наред е чест клиент в софийски заведения, върви и на мачове. Не се крие, макар че против него има най-малко един атентат през 90-те години. Има многочислена защита, обучавана в Израел, само че постоянно самичък кара някоя от лимузините си, следвана от кола с четирима охранители.

Божков е бил е ръководител на федерациите по шах и по спортна пукотевица. Бил е непосредствен с президента Първанов, появявали са се на събития дружно. Покойният публицист Христо Калчев назовава в едно изявление Първанов " конферансие на Черепа ", във връзка връчването на награди за състезател на годината.

За интервала 2007-2009 Божков разгласи, че прибира годишни награди по 2-3 милиона лв. от сдруженията, които има. Всичко, което има, е разпръснато в разнообразни компании, фондации. На комисията за конфискация на нелегално добитото имущество ще й бъде мъчно да посегне на имуществото му, в случай че се потвърди противозаконна активност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР