Ива Пушкарова Ръководителят на Комисията по помилването в президентството доц.

...
Ива Пушкарова Ръководителят на Комисията по помилването в президентството доц.
Коментари Харесай

Шефката на Комисията по помилването напусна президентството


Ива Пушкарова

Ръководителят на Комисията по помилването в президентството доцент Ива Пушкарова разгласи в сряда, че е напуснала поста. Тя отхвърли да разяснява съответните аргументи за това.

" След 5 години и 8 месеца службата ми в Комисията по помилването завърши.
Благодаря на Господ, че ми отвори тази врата. Събрах се с хора, побиращи вселени от мъдрост, познания и душевно великолепие (членове на Комисията, чиновници на пандизите, съдии, прокурори), дружно създадохме стандарти и политики, които получиха най-високо самопризнание в решения на Европейския съд по правата на индивида по каузи против България. Развихме научната основа на помилването, дадохме обществен достъп до работата си, в това число до статистическите данни в действително време, изградихме стажантска стратегия, предоставяща действителни познания и ранен професионален опит на младежи, които пред очите ни се трансфораха в блестящи сътрудници с висока нравственос и нюх за правдивост ", разяснява Пушкарова в персоналния си профил във Facebook.

Тя бе поканена да оглави комисията от президента Росен Плевнелиев.

Скандалите с помилванията бяха съществена тематика в края на мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Както Mediapool заяви през февруари 2012 година, за 10 години на " Дондуков " 2 вицепрезидентът Ангел Марин на своя отговорност е подписал укази за отчасти или цялостно опрощение за 49 души, макар стимулирания отвод на експертната комисия по помилванията в президентството. Повече от половината от тях са били наказани за ликвидиране, а шестима - за ликвидиране по изключително нечовечен метод.

Едно най-скандалните помилвания за това време - това на водача на Евророма и дълготраен съдружник на социалистите Цветелин Кънчев – носеше всички белези на политическа поръчка. Тогавашният вицепрезидент опрости остатъка от присъдата на Кънчев, макар че всички осем членове на експертната комисия са се оповестили " срещу ".

Това бе една от аргументите Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова да адресират казуса още при започване на своя мандат. Създадена бе специфична Комисия по помилването в състав от петима души, които да поемат отговорност за преглеждането на молбите на наказаните. Цялата информация бе направена обществена, като преди този момент се криеше от обществото. В уеб страницата на президентството започнаха да се разгласяват постоянно доклади за помилванията. Всичко това направи допустимо България да бъде давана за образец от интернационалните организации (включително Европейския съд по правата на индивида в Страсбург) за осъществените промени.

На този декор не е ясно какво е довело до оставката на Ива Пушкарова.

" Видяхме процеси в обществото, престъпността, правораздаването, образованието и обществения бранш, които не се виждат от на никое място другаде и разказвахме за тях. Видяхме хора и институции да се сплотяват в общи дела. Гледахме надълбоко в човешката душа, в злините, на които е способна, в компликациите ѝ по пътя назад и могъществото ѝ, когато се връща към човешкото. Тръгвам си, знаейки, че всеки ден мнозина водят неравна борба за избавление – своето и непознатото – надалеч от суетата и публичното внимание. Част от мен остава с тях. Благодаря и че тази врата се затвори ", разяснява тя.

Ива Пушкарова е приключила право в СУ ",Св. Климент Охридски " през 2003 година Специализирала е британско и европейско право в Университета в Кембридж. От 2005 година преподава наказателно право в СУ, а от 2011 година и в Академията на Министерство на вътрешните работи.

От 2005 година съветва Съвета на Европа, Европейската комисия, Световната банка и други интернационалните организации по разнообразни въпроси на правосъдната и наказателноправната промяна в Македония, Хърватия, Румъния, Русия, Грузия и Украйна. В интервала 2003–2011 година е изпълнителен шеф на Съюза на съдиите в България.

Пушкарова е главен създател на Концепцията за държавна наказателна политика и на Концепцията за държавната политика в региона на правораздаването за детето. Носител на премията за млад академик на годината за 2012 година на СУ " Св. Климент Охридски ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР