Италия въвежда от днес облекчения на рестрикциите за влизане в

...
Италия въвежда от днес облекчения на рестрикциите за влизане в
Коментари Харесай

Италия въвежда облекчения за влизащите в страната от ЕС

Италия вкарва от през днешния ден облекчения на рестрикциите за влизане в страната на жители от страните членки на Европейски Съюз, оповестяват италиански медии.

От през днешния ден идващите в страната от страни еврочленки ще би трябвало да показват един от трите документа - или документ за имунизация против ковид, или документ за прекарана болест, или документ, потвърждаващ негативен резултат от Пи Си Ар тест, или антигенен тест, като Пи Си Ар пробата би трябвало да е не по-стар от 48 часа, а антигенният - не по-стар от 24 часа. Освен това се попълня и наложителна форма за локализация на пасажерите. Единствено при непредставяне на нито един от тези документи има петдневна карантина.

Подробни указания за разпоредбите за влизане в страната има на уеб страницата на българското министерство на външните работи в подраздела " Италия " на раздела " Коронавирусът - Как да пътувам ", както и на интернет страницата и във фейсбук страницата на посолството на Италия в България.

Правилата за влизане от Италия в България пък са от през днешния ден в сходство с последната заповед на българското здравно министерство от 28 януари тази година. Италия по отношение на България е страна от алената зона.

От през днешния ден също така валидността на зеления документ за имунизация в Италия се понижава от досегашните 9 месеца на 6 месеца.

От през днешния ден всички на и над 50 години, които не са се ваксинирали против ковид, макар предоставената им опция, без значение дали са работещи или не, ще бъдат глобявани с по 100 евро. А от 15 февруари ще бъде належащо работещите от тази възрастова група да показват супер зелен документ (тоест уверение за имунизация или за преболедуване) за достъп до работните места. В противоположен случай ги грози санкция сред 600 и 1500 евро.

От през днешния ден също така елементарният зелен документ (за имунизация и за преболедуване, както и за негативен резултат от тест за коронавируса) в Италия ще се изисква и за достъп до пощенски служби, банки, други офиси за финансови услуги, за други търговски действия, само че няма да се изисква за магазините за хранителни артикули, за аптеките и за други търговски обекти, отнасящи се до главните потребности на хората.

До 10 февруари в това число остава и в действие правилото за носене на маски на открито. От 10 февруари ще отворят нощните заведения и нощните клубове, само че в тях ще се позволяват единствено притежатели на супер зелен документ (тоест уверение за имунизация или за преболедуване).

Правителството ще се съветва със специфичния Научен и механически комитет дали зеленият документ, издаван за сложена трета доза ваксина, може да бъде с удължена годност. Сега съгласно разпоредбите валидността му е 6 месеца и това значи, че хора, сложили си бустерни дози през септември, ще се окажат с недействителен документ за бустер през март. А към момента в Италия не е издадено позволение за сложена четвърта имунизационна доза.

Засега се обмисля разновидността документът за бустер да е неопределен, само че се преглежда разновидността и срокът му да бъде продължен до 31 март, когато би трябвало да отпадне изключителното санитарно състояние в страната, или до 15 юни, когато би трябвало да отпадне въобще мярката за въвеждане на зелен документ в страната, отбелязва АНСА.

Иначе от 10 януари супер зеленият документ стартира да се изисква в Италия за вътрешни полети, влакове и фериботи, както и за градския превоз, а също и за културни обекти, хотели, заведения за хранене, спортни обекти, лифтове. А от 20 януари влезе в действие задължението за показване на елементарен зелен документ при посещаване на фризьорски салони, бръснарници, естетични центрове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР