Италия стана първата западна държава, която блокира приложението за изкуствен

...
Италия стана първата западна държава, която блокира приложението за изкуствен
Коментари Харесай

Италия първа блокира софтуера Чат Джи Пи Ти след съмнения за нарушения

Италия стана първата западна страна, която блокира приложението за изкуствен интелект Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) на американската компания " ОупънЕйАй " (OpenAI). Това заяви в петък Би Би Си.

Софтуерът е финансово подсилен от софтуерния колос Майкрософт. Toj Той съществува от края на 2022 година и функционалността му е да дава отговор на въпроси, употребявайки натурален език, сходен на човешкия език. Чат Джи Пи Ти може също да имитира други стилове на писане, като извлича нужните данни от интернет.

Според Италианската организация за отбрана на данните приложението е блокирано по съмнения за нарушение на разпоредбите за събиране на персонални данни. Агенцията оповестява, представена от Би Би Си, че " липсва каквото и да е правно съображение, което да оправдава всеобщото събиране и запазване на персонални данни за " образование " на логаритмите, които са в основата на действието на платформата.

Според органа също по този начин Чат Джи Пи Ти не ревизира възрастта на своите консуматори и по този начин " излага малолетните на безусловно несъответствуващи отговори за степента на тяхното развиване и осведоменост ". Смята се, че той е предопределен за хора на възраст над 13 години.

Италианската организация заяви още, че освен ще блокира чатбота, само че и ще проверява дали той е в сходство с Общия правилник за отбрана на данните в Европейски Съюз - GDPR, който урежда разпоредбите за потребление, обработка и предпазване на персоналните данни.

Майкрософт е вложила милиарди долари в софтуера. Той беше прибавен към търсачката Бинг през февруари и следва да бъде вграден в Офис (Office) приложенията на Майкрософт.

Според изследване на Ю Би Ес от февруари, през януари, два месеца след старта му, платформата е достигнала 100 милиона дейни месечни консуматори. Това я прави най-бързо разрастващото се потребителско приложение в историята.

След стартирането на пазара на Чат Джи Пи Ти редица софтуерни компании започнаха да основават сходни конкурентни артикули, а други да интегрират него или сходни технологии в своите приложения и артикули.

Преди дни правоприлагащата организация на Европейския съюз - Европол, предизвести за евентуалната корист с чатбота при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления, като добави към това опасения, вариращи от правни до етични въпроси. Съществуват и опасения за това, че софтуерът може да извършва функционалностите на изземе функционалностите на някои специалности и по този начин да заплаши доста работни места.

Ключови фигури в региона на технологиите, в това число притежателят на Спейс Екс и Тесла Елон Мъск , приканиха за прекъсване на потреблението на този тип системи за изкуствен интелект на фона на опасенията, че конкуренцията за създаването им е излязла отвън надзор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР