Италия ще изгради два центъра в Албания, където да се

...
Италия ще изгради два центъра в Албания, където да се
Коментари Харесай

Италия ще плаща, за да изпраща мигранти в Албания

Италия ще построи два центъра в Албания, където да се одобряват десетки хиляди незаконни мигранти, сподели министър председателят Джорджа Мелони по време на конференция с албанския министър председател Еди Рама в Рим.

Центровете, които би трябвало да отворят идната пролет, ще могат да обработват до 36 000 души годишно.

Планът ще се ползва за мигранти, избавени в морето от италиански лодки, а не за тези, които идват на италианските крайбрежия.

Мигрантите ще останат в центровете, до момента в който Италия преглежда молбите им за леговище, сподели Мелони, добавяйки, че проектът няма да се ползва за бременни дами, деца и уязвими хора.

Тя сподели, че структурите - които ще бъдат издигнати за сметка на Италия - ще могат да одобряват 3000 души всеки месец " за времето, належащо за бързо култивиране на молбите за леговище и, в случай че е належащо, за репатриране ".

Центровете ще бъдат построени на пристанището Шенджин и региона на Гядер в северозападна Албания. Охраната и служителите на реда ще бъдат обезпечени от Албания.

„ Вярвам, че това може да се трансформира в модел на съдействие сред страните от Европейски Съюз и страните отвън Европейски Съюз за ръководството на миграционните потоци “, сподели за договорката Мелони в изявление за столичния вестник il Messaggero във вторник.

„ Информирахме Комисията на Европейски Съюз за проекта и не получихме рецензии “, сподели Мелони. В предишното блокът се съмняваше дали сходни схеми са в сходство с интернационалните правила.

Мелони сподели, че макар че Албания не е членка на Европейски Съюз, „ тя към този момент се държи като такава “. Тя добави, че има вяра, че „ Албания е европейска страна по всевъзможен метод “ и изрази поддръжката си за влизането на Албания в Европейски Съюз.

„ Всеки може да види, че това е сложна обстановка за Италия. Географията се трансформира в проклинание за Италия, тъй като в случай че пристигнете в Италия, пристигате в Европейски Съюз. Но когато става въпрос за ръководство на тези идващи като Европейски Съюз, ние знам по какъв начин вървят нещата ", сподели Рама. „ Може да нямаме потенциала да бъдем единственото решение, само че имаме задължението да... помогнем на Италия “, добави той.

Опозиционни политици в Италия и Албания разкритикуваха съглашението.

Рикардо Маги, водач на италианската демократична партия +Europa, сподели, че проектът е " плашещ " и че центровете ще бъдат като " нещо като италианско Гуантанамо ".

Пишейки в X, прочут преди като Twitter, Маги сподели: „ Това също е нелегитимно съглашение: Италия не може да изпраща хора, избавени в морето, до страна отвън Европейски Съюз, като че ли са пратки или артикули. “

Белинд Келичи от Демократическата партия на Албания разкритикува „ липсаta на бистрота “ към договорката.

„ Това е изменничество против Албания и е най-голямата непочтеност, която Рама може да аргументи на страната ни “, написа Келичи на X.

„ Най-големият антиалбанец през днешния ден се назовава Еди Рама, който всяка година изгонва стотици хиляди младежи от страната, с цел да ги размени с незаконни имигранти.

Андреа Коста, президент на основаната в Рим асоциация за подкрепяне на мигранти Baobab Experience, сподели пред BBC, че известието е „ изненадало всички “ и е посочило, че имиграционната политика на италианското държавно управление „ се е насочила в неверна посока “.

Коста сподели, че центровете рискуват да станат „ като Лампедуза навътре в Албания “, имайки поради италианския остров, който е едно от главните пристанища за идване на хора, които желаят да стигнат до Европа.

Той също по този начин се базира на опита на английското държавно управление да изпрати хиляди търсещи леговище в Руанда, като сподели: „ Не знаем дали центровете в Албания ще бъдат нещо като Гуантанамо, Лампедуза, Руанда – или освен това три. "

Мелони, която оглавява дясната националистическа партия „ Братята на Италия “, е известна със своите твърди антиимигрантски възгледи. Откакто стана министър-председател, тя разгласи поредност от интервенции за преустановяване на незаконната имиграция, в това число задържането на противозаконни мигранти.

Повече от 145 000 мигранти обаче са влезнали в Италия тази година - с 52 000 повече от същия интервал на 2021 година

През април италианските министри оповестиха шестмесечно изключително състояние в отговор на увеличението на броя на мигрантите, пресичащи Средиземно море от Северна Африка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР