Италия се справя с нашествието на хищния син рак, като

...
Италия се справя с нашествието на хищния син рак, като
Коментари Харесай

Италия включи хищен морски рак в менютата на множество ресторанти

Италия се оправя с нашествието на хищния наследник рак , като го включи в менютата на голям брой заведения за хранене, заяви АП.

Рибари, лобистки групи и еколози са обезпокоени от повишаването на популацията на бързо размножаващия се инвазивен тип наследник рак това лято.



За да се оправят с животните, лобистката група „ Колдирети “ и някои риболовни асоциации се пробват да включат типични американски летни ястия в менютата на италианските заведения за хранене .

Ракът, който се храни със змиорки и миди, съставлява евентуално опустошителна опасност за морската екосистема и риболова на Италия.

Италия е най-големият производител на миди в Европа и третият по величина в света след Китай и Южна Корея, сочат данни на Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации от 2021 година Синият рак обаче е бърз плувец и неутолим и нападателен див звяр без естествени врагове по италианското крайбрежие – точно поради тези си качества този морски тип сътвори компликации за производителите на миди в страната.

Италианското държавно управление отпусна 2,9 милиона евро за справяне с казуса с мидите, само че в този момент рецесията към този момент визира и други типове рибовъдни ферми в разнообразни елементи на Италия.

В лагуната на естествения резерват „ Орбетело “ в район Тоскана сините раци се хранят с ципура и змиорки , които са скъп улов през зимата, поддържал локалната стопанска система в продължение на епохи и участващ в голям брой обичайни ястия. Сега рибовъдите откриват змиорките без глави или раздрани на части, а риболовците постоянно намират раздрани мрежи – доказателство за мощните щипки на раците.



Женските сини раци създават към половин милион яйца годишно . Морските биолози имат вяра, че повишението на температурата на водата евентуално е помогнало за разпространяването и размножаването им.

За разлика от Североизточна Италия, където уловените раци са толкоз доста, че множеството даже не могат да бъдат продадени, в Тоскана към този момент съвсем всички раци се препродават на заведения за хранене или супермаркети, които започнаха да ги излагат на щандовете си за риба преди няколко седмици.

„ Орбетело “ продава раците за по 8 евро за кг на частни лица или супермаркети. В заведенията за хранене пък за 10 евро могат да бъдат поръчани четири рака на скара или паста с раци, домат, лук, босилек и пикантен сос.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР