Италия обяви, че напуска китайския инфаструктурен мегапроект Един пояс, един

...
Италия обяви, че напуска китайския инфаструктурен мегапроект Един пояс, един
Коментари Харесай

Италия се оттегля от китайската инициатива Един пояс, един път

Италия разгласи, че напуща китайския инфаструктурен мегапроект " Един пояс, веднъж " (BRI), стартират през 2013 година от президента Си Цзинпин като световна тактика за развитите и свързване на Китай с Африка и Европа. Официалното решение идва три месеца откакто министър председателят Джорджа Мелони, която в предишното е определяла присъединяване на страната в BRI като " неточност ", обществено заяви, че нейното дясно държавно управление обмисля отдръпване, като в същото време съобщи решимостта си да поддържа " взаимноизгодни " връзки с Пекин.

Високопоставен италиански чиновник, поискал анонимност, удостовери, че Рим публично е уведомил Пекин за желанието си да се отдръпна от договорката, която другояче би била възобновена автоматизирано за още пет години в през март 2024 година, написа Financial Times.

Италианският вестник " Сorriere della Sera " заяви, че преди три дни след " секрети договаряния " и " дипломатически неразбирателства " кабинетът на Мелони е изпратил публична нота до китайските управляващи, уведомявайки ги за решението си да напусне " Един пояс, веднъж ", само че заявявайки желанието си да продължи икономическите отношение сред двете страни. Офисът на италианския министър-председател е отказал коментар пред английското издание.
Реклама
През 2019 година Италия беше единствената страна от Г-7, която се причисли към амбициозната капиталова скица на Пекин. Решението на някогашния италиански министър председател Джузепе Конте да взе участие в BRI мощно разтревожи западните му съдружници поради опасения, че Пекин ще употребява плана за разширение на геополитическото си въздействие. " Без последици " Стефано Стефанини, някогашният дипломат на Италия в НАТО, разяснява, че италианското държавно управление по това време - коалиция сред популисткото придвижване " Пет звезди " и дясната Лига на Матео Салвини - е " подценило геополитическото значение на самодейността " и е считало, че може да се " сближи с Китай " без последици.

Стефанини добави, че оставането на Италия в самодейността в този момент обаче е несъстоятелно, като се има поради утежняването на връзките сред Пекин, Вашингтон и Брюксел, и напъните на Запада да понижи зависимостта от азиатската страна, изключително в стратегически области.

" В момента Г-7 развива политика за понижаване на риска ", споделя пред Financial TImes Стефанини. " Съединени американски щати ясно демонстрираха на актуалното италианско държавно управление, че присъединяване в плана е несъвместимо с позицията на Италия в Г-7. "

Италианското държавно управление търсеше метода да се отдръпна от схемата, без да предизвика реакция от страна на Китай. Външният министър Антонио Таяни, който през септември съобщи, че партньорството не е " произвело предстоящите резултати ", посети китайската столица в опит да резервира дипломатическите връзки. Мелони от своя страна организира диалози с китайския министър председател Ли Цян по време на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи през септември. На конференция след тази среща Мелони акцентира желанието на Италия да поддържа мощни връзки с Китай, даже в случай че страната й напусна " Един пояс, веднъж ". " Въпросът е по какъв начин да осигурим партньорство, което може да бъде взаимно преференциално, без значение от избора, който вършим по отношение на плана ", сподели тя.
Реклама
Въпреки това Микеле Герачи, който като заместник-секретар в италианското министерство на стопанската система през 2019 година мощно поддържаше присъединението към схемата, гневно подлага на критика държавното управление на Мелони за напускането на BRI.

" Няма позитивна страна в излизането ", твърди Герачи. " Това решение ще навреди на италианските компании, които се нуждаят от отбраната на държавното управление, с цел да вършат бизнес по света. Очаквам износът ни да пострада доста. Китайските консуматори ще откажат да купуват първокласни артикули, създадени в Италия. "

В четвъртък Уан Уенбин, представител на китайското външно министерство, съобщи, че: " Китай твърдо се опълчва на всевъзможни опити за очерняне или подкопаване на съдействието в построяването на BMI и се опълчва на основаването на разделения и борби. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР