Италия е любов,романтика и вкусна храна- споделя Севда, която е

...
Италия е любов,романтика и вкусна храна- споделя Севда, която е
Коментари Харесай

С дъх на Италия - история на пицата

Италия е обич,романтика и вкусна храна- споделя Севда, която е първият вегетарианец в света, който е спечелил Мастър началник – втори сезон в България. Тя и foodpanda споделят забавни обстоятелства за най-популярното международно ястие- пицата.Италия е страна,която нахраннва всички сетива.Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с дребни ресторантчета, хора, които приказват най-вече жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш.

Целият мирис на Италия е ентусиазъм за доста филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам настояват, че няма по-хубава храна и вино от италианските.

Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожавана храна е от всички възрасти, само че най-много децата и младежите на всички места по света.

Дори в Япония последните години пицата става доста известна,като се подготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („ Майо Яга “). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В Съединени американски щати пицата е доста по-дебела.

Думата „ пица “ идва от латинската дума „ пицца “,която значи „ потъмняване на кора от пожар “.Пътят на историята на пицата е дълъг и нерешителен. Произходът и не е строго италиански. Храни,подобни на пица се вършат още през Неолита. Счита се,че гърците първи са пекли огромни кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („ палакинтос “ и „ пита “) с масло,чесън и билки.И други нации още в древността вършат плоски хлябове: „ мануше “ в Ливан, “кока “ (сладки и солени вариации) от Каталуния, “инджера “ -Африка, “паратха “ и „ наан “ в Индия, “фламкухен „ от Елаз, “риеска “ от Финландия. В Италия също са известни плоските хлябове, като „ фокача “ и „ пиадина “.

Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък самун се назовава „ пица “. Съвременната пица също е създадена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ядене за бедните,което се продава,като улична храна.

Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita), също желае да опита от тази храна. За да уважи своята кралица, началник Рафаеле Експозито основава пица “Маргарита “, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и пресен босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „ Cuccina e l’Arte di mangiar bene “, от началото на 20 в., дава три предписания за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става много известна и с прибавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци.Пица „ Маринара “, може би е най-старият тип пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се по този начин, тъй като обичайно се подготвя за моряците от техните дами, когато се връщат от лов на риба от залива в Неапол. Други публикувани видиве пица са: „ Капричоза “, „ Диавола “, „ Калцоне “, „ 4 сирена “, „ Пеперони “, „ Рукола и Прошуто “ и така нататък

Пицата е претърпяла и доста районни промени. В Рим е известна „ Pizza al Taglio “ (Правоъгълна пица в огромни тави), която се реже на части и се продава на грамаж, в Лигурия „ Sardenara “,в Сицилия „ Sfincione “.

Пицата нормално се покрива с доматен сос, само че през днешния ден съществуват и пица „ Бианка “ (със сметана), както и пица “Нутела “(с течен шоколад, банани или други плодове).
Класическото тесто се подготвя с брашно от твърда пшеница (тип „ 00 “), квас, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка,остава се да втаса и по-късно се разточва на тъничък слой. В доста пицарии е същинска атракция приготвянето на пица, пред очите на хората,подхвърляйки тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари,основана през 1984 година, е определила характерните правила, които би трябвало да се следват, за изработката на достоверна неаполитанска пица. Те включват, че пицата би трябвало да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото би трябвало да се замеси и разточи на ръка (чрез стесняване на пръсти),пицата да не надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1см.в центъра.

Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо хранене по света, дружно с тези за бургери. Те са 17% от всички заведения за хранене.
Събота вечер е най-популярното време за ястие на пица. Най-бързият „ пица мейкър “ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.
Най-скъпата пица е основана от Доменико Кролла и коства 2,745 Щатски долар. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-хубавите коняк и шампанско, хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957г.

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.
Известна фраза за пицата е на артиста Дийн Мартин: “ Когато луната се отразява в очите, като една огромна пица, това е обич! “
Италия е обич,романтика и вкусна храна!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР