Италианското правителство на Джорджа Мелони разтърси пазарите с новината, че

...
Италианското правителство на Джорджа Мелони разтърси пазарите с новината, че
Коментари Харесай

Италия удари местните банки с изненадващ данък върху свръхпечалбите

Италианското държавно управление на Джорджа Мелони раздруса пазарите с новината, че постанова ексклузивен налог върху свръхпечалбите на банките. Решението провокира спад на акциите на кредиторите, като оценките на двете най-големи банки в страната - Intesa Sanpaolo и UniCredit - се намалиха с сред 6 и 9% в границите на деня във вторник.Кабинетът обоснова непредвидената мярка с високите облаги, които финансовите институции генерират от повишената разлика сред лихвите по заемите и тези по депозитите. Събраната сума ще се употребява за поддръжка на семействата, чиито вноски внезапно скочиха през последната година, оповестява Financial Times.

Италианското държавно управление на Джорджа Мелони раздруса пазарите с новината, че постанова ексклузивен налог върху свръхпечалбите на банките. Решението провокира спад на акциите на кредиторите, като оценките на двете най-големи банки в страната - Intesa Sanpaolo и UniCredit - се намалиха с сред 6 и 9% в границите на деня във вторник.

Кабинетът обоснова непредвидената мярка с високите облаги, които финансовите институции генерират от повишената разлика сред лихвите по заемите и тези по депозитите. Събраната сума ще се употребява за поддръжка на семействата, чиито вноски внезапно скочиха през последната година, оповестява Financial Times.

Предвиденият налог е в размер на 40% върху изключителните облаги, а прагът за налагането му ще зависи от разликата сред чистия лихвен приход през 2021 година и годината с по-високо равнище всред 2022 и 2023 година, излиза наяве от оповестения законопроект. Банките ще бъдат наранени, в случай че чистият им приход от лихви за въпросната година надвишава с 5 или 10% равнището от 2021 година За да влезе в действие предлагането, би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание в период от 60 дни.
Реклама
Италианските банки се чака да имат сред 50 и 80% растеж на чистия лихвен приход тази година спрямо 2021 година, пресмятат анализатори. Петте най-големи от тях са отчели общи облаги от 10.5 милиарда евро през първата половина на 2023 година, което е растеж от 64% по отношение на същия интервал на 2022 година по данни на рейтинговата организация DBRS Morningstar. Правителството чака изключителният налог да вкара в бюджета към 2 милиарда евро, a съгласно някои специалисти сумата може да се окаже много по-голяма. Те обаче предизвестяват, че мярката е допустимо да има " опустошително влияние " върху по-малките кредитори.

Анализатори показаха неразбиране от метода, по който данъкът е бил разгласен, без банките да бъдат авансово известени. Отсъствието на финансовия министър, за който се твърди, че не е склонен с мярката, стана мотив да се заприказва за разединение измежду ръководещата коалиция.

Решението, което ще влезе със задна дата, може да докара до дълги правосъдни борби, защото се чака, че банките ще се съпротивляват.
Лихвите по депозитите изостават
Италианското държавно управление разкритикува банките, че не трансферират нарастването на лихвите към спестителите, макар че тези по заемите се изстреляха в резултат на стягането на паричната политика в еврозоната.
Реклама
Със събраната сума от изключителния налог би трябвало се финансират ограничения за подкрепяне на засегнатите от високите лихви семейства като понижаване на налози и дотации за ипотеки за купувачи на първо жилище. Почти 1 млн. италиански фамилии са пропуснали заплащания по заеми и ипотеки през март, възлизащи на общо 14.9 милиарда евро съгласно националната асоциация на банкерите Fabi. От там пресмятат, че размерът на вноската на кредитополучателите с 30-годишна ипотека с изменчив лихвен %, изтеглена през 2021 година, от този момент се е удвоила.

Ходът на Италия не е първият сходен в Европа. Още предходната година испанското държавно управление също наложи налог върху свръхпечалбите на банките, с цел да финансира ограничения за подкрепяне на потребителите.
Свързани публикации Печалбата на банките за първото полугодие скача с 66% до 1.7 милиарда лева 2 август 2023, 06:01 Основната рента на ЕЦБ доближи най-високо равнище, откогато съществува еврозоната 27 юли 2023, 17:30 JP Morgan навлиза в бранша с частно банкиране в Европа 26 юли 2023, 12:20 Италия ограничи въздействието на китайската Sinochem в Pirelli 21 юни 2023, 08:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР