Италианският министър-председател Джорджа Мелони е изправена пред ново изпитание на

...
Италианският министър-председател Джорджа Мелони е изправена пред ново изпитание на
Коментари Харесай

Джорджа Мелони е изправена пред ново изпитание след поражение в Сардиния

Италианският министър-председател Джорджа Мелони е изправена пред ново тестване на районните избори в Абруцо, две седмици откакто вотът в Сардиния й донесе първото проваляне след встъпването й в служба, съобщи Агенция Франс Прес.

Мелони и членовете на нейното твърдо дясно съдружно държавно управление водят усилена акция в централния район, като се стремят да избегнат загуба, която може да даде подтик на лявата съпротива преди европейските избори през юни.

Настоящият президент на Абруцо Марко Марсилио през 2019 година стана първият районен президент от крайнодясната партия на Мелони " Италиански братя " и се кандидатира още веднъж.

Въпреки че публикуването на изследвания на публичното мнение е нелегално в навечерието на изборите, медийните известия сочат напрегната конкуренция с лявоцентристкия претендент Лучано Д`Амико.

Ректорът на университета е подкрепян от главните опозиционни Демократическа партия и Движение " Пет звезди ", както и от две дребни центристки партии.

Дълбоко разграничени, италианските опозиционни партии се борят да реализират прогрес против Мелони, откогато тя встъпи в служба през октомври 2022 година Проучванията на публичното мнение в цялата страна дават на " Италиански братя " непрекъсната преднина от 7 или 8 пункта.

Но изборите в Сардиния на 25 февруари им дадоха вяра, въпреки че общият претендент на Демократическата партия и " Пет звезди " победи единствено с по-малко от 2000 гласа.

Избирателите и в Сардиния, и в Абруцо са непостоянни - през последните две десетилетия президентският пост във всеки район се сменя на всеки пет години от ляво на дясно и назад.

Това допуска, че Марсилио ще наруши традицията, в случай че бъде избран отново.

Анализаторите акцентират, че локалните фактори, като да вземем за пример опазването на здравето, също играят основна роля за държанието на гласоподавателите.

Но Мелони не рискува в района, който самата тя съставлява в Народното събрание, като изпрати на акцията повече от дузина министри, които оповестиха редица вложения.

Тя провежда и взаимен протест в Пескара с съдружните си сътрудници Матео Салвини от крайнодясната Лига и Антонио Таяни от дясната Форца Италия.

Поражение за Мелони " сигурно ще ускори ентусиазма и мотивацията " измежду нейните съперници, означи Джовани Орсина, политолог от римския университет " Луис ", в публикация в неделния брой на вестник " Ла Стампа ".

За разлика от това, написа той, преизбирането на Марсилио за десницата " би върнало прочувствената игла... повече или по-малко там, където беше преди вота в Сардиния, като значително би анулирало неговия резултат ".

Избирателните секции завършват в 23:00 ч. локално време на 10 март, а окончателните резултати се чакат на 11 март. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР