Италианският лидер смекчава разделителната реторика, но продължава с преследването на крайнодесния дневен ред

...
Когато Джорджия Мелони се кандидатира да стане първият крайнодесен ръководител
Коментари Харесай

Когато Джорджия Мелони се кандидатира да стане първият крайнодесен ръководител на правителството на Италия на поста -военна ера, тя натопи печелившата си кампания в острата идеологическа реторика на националния суверенитет, „традиционните семейства“ и страха от мигрантите

От ФРАНС Д'ЕМИЛИО Associated Press, 25 август 2023 г., 1:49 AM Първият крайнодесен ръководител на Италия правителство от следвоенната ера, тя натопи печелившата си кампания в остро идеологическата реторика на националния суверенитет, „традиционните семейства“ и страха от мигрантите.

Откакто пое поста през септември премиерът Мелони смекчи експлозията, отразена в лозунгите, които извика миналата година на митинг в Испания за крайнодесен съюзник – „Да на естествените семейства! Не на ЛГБТ лобитата!“ Но нейното правителство и депутатите от нейната партия все още следват множество крайнодесни политики, включително отказ да позволят имената на някои родители от един и същи пол да присъстват в регистрите за раждане на децата им, разширяване на ограниченията върху сурогатните бременности и дори стремеж за забрана на чужди думи от правителствени документи.

Страстта на нейната администрация сега намира израз в политиките, насърчавани от министерствата, и в законодателството, прокарвано от законодателите от нейната партия Братя на Италия, политическата група с неофашисти roots, които тя съоснова преди десетилетие.

Междувременно Мелони до голяма степен остана над идеологическата битка, както направи по-рано този месец по време на горчив спор за ролята на неофашистки бойци в най-смъртоносната терористична атака в Италия – бомбардировката през 1980 г. на гарата в Болоня.

Имената на 85-те загинали са изписани на плоча в станция, която ги нарича жертви на „фашисткия тероризъм“. В възпоменателна реч италианският президент Серджо Матарела отбеляза, че „неофашистката матрица“ на атаката е установена от съдебни присъди.

Но за гнева на италианската левица, Изявлението на Мелони за годишнината пропусна каквото и да е споменаване на неофашисткия произход зад бомбения атентат.Опозиционните лидери посочиха, че докато тя все още е била депутат, Мелони е настоявала за усилия за установяване на организаторите на атаката, което изглежда повдига въпроси относно съдебните присъди.

След това няколко дни след годишнината директорът по комуникациите на десния губернатор на района на Рим, който спечели изборите с подкрепата на Мелони, хвърли повече съмнения дали бомбардировката е била работа на осъдени неофашистки терористи.

Губернаторът на Лацио Франческо Рока каза пред репортери, че Мелони „не е щастлива“ от ревизионистките коментари на неговия помощник по комуникациите, който е запис на показване на симпатии към крайнодесни екстремисти. Но самата премиерка избягваше публичен коментар и сътрудникът запази работата си.

По време на кампанията Мелони се държеше на разстояние от диктатурата на Бенито Мусолини, заявявайки, че „ Италианската десница предаде фашизма на историята от десетилетия насам.”

Но тя гордо защитава мощен партиен символ – пламък в червени, бели и зелени цветове на италианско знаме. Пламъкът има своите корени в неофашисткото италианско социално движение, което беше основано от носталгиците на Мусолини веднага след Втората световна война. Братята на Италия вградиха символа в собствената си емблема.

На фона на фурора от годишнината от бомбардировките карикатура на първа страница във вестник Corriere della Sera изобразява разтревожена Мелони тъй като трикольорният пламък заплашваше да я изгори.

В реалния живот премиерът изглежда политически невредим от идеологическите разправии. Проучванията на общественото мнение показват, че Братята на Италия са най-популярната партия сред имащите право на глас, като проучванията показват, че тя има близо 30% подкрепа. Това е с 4 процентни пункта повече от това, което групата получи на изборите през 2022 г.

Да остане над сблъсъка е част от стратегията и стила на Мелони, каза Надя, професор по политическа теория от Колумбийския университет Урбинати.

За разлика от десния си коалиционен партньор, лидера на партията Лига Матео Салвини, който ежедневно пуска свои снимки в социалните медии, Мелони „не е навсякъде . Тя не иска да има този вид популистка аура“, каза Урбинати в телефонно интервю. „Но тя иска да оформи държавата според своята идеология.“

Урбинати отбеляза, че един от първите ходове на правителството на Мелони е репресиите срещу рейв партита и подобни събирания , „въз основа на това, което те определят като анархия.“

Основно на предизборното обещание на Мелони да защитава това, което тя нарече традиционни семейства, администрацията на премиера реши да ограничи признаването на родителските права само на биологичния родител в семейства с еднополови родители.

Местните служби на Министерството на вътрешните работи наредиха на кметствата да спрат автоматично да записват и двамата родители, когато еднополовите двойки имат деца. Това остави небиологичните родители неспособни да изпълняват ежедневни семейни задачи като вземане на деца от училище или работа с педиатри без писмено разрешение от техните партньори.

Миналия месец, Долната камара на парламента също одобри разширяване на ограниченията върху сурогатната бременност. Законопроектът по същество въведе отново законодателство, което Мелони, в предишния законодателен орган, беше неуспешно предложила, докато беше депутат от опозицията.

Съгласно законопроекта, който сега работи в парламента, ще бъде престъпление за всеки италианец — в еднополови или хетеросексуални връзки — да използва сурогатно майчинство в чужбина. От години това е престъпление само в Италия и досега никога не е преследвано.

Повишаването на раждаемостта в Италия, една от най-ниските в света, е ключов политически план на Мелони . Нейният министър на земеделието Франческо Лолобриджида, който е и неин зет, разпали политически дебат миналата пролет, когато предупреди в реч срещу „етническата подмяна“ от мигранти.

„Италианците раждат по-малко деца – и причината е такава – нека ги заменим с някой друг“, каза Лолобриджида, отхвърляйки всяка идея, че имигрантите биха били начин за увеличаване на населението.

Правителството планира да похарчи милиони евро от парите на Европейския съюз за изграждане на повече дневни центрове, за да облекчи бремето върху работещите родители, но тази цел изостана от графика.

Също така в очакване на действие в парламента е предложеното законодателство за забрана на използването на чужди думи в правителствени документи и забрана на държавните университети да предлагат курсове само на английски език. Ако законопроектът за „защита на самоличността“ бъде приет, нарушителите ще рискуват глоби до 100 000 евро ($110 000).

Това е идея, напомняща на Мусолини, чийто първи ходовете във властта включват прочистване на италианския език от чужди думи, дори в менютата на ресторантите, и установяване на строги глоби за нарушения.

Критиците на предложената забрана бързо посочиха, че преминаването ще изтрийте част от титла, притежавана от сенатор от братята на Италия. Сенатор Адолфо Урсо, който служи в кабинета на Мелони, е министър на предприятията и е произведен в Италия. Последните три думи от официалната титла са на английски.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">___

Намерете повече от покритието на AP за Европа на https://apnews.com/hub/europe

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР