Италиански учени са стигнали до извода, че Леонардо да Винчи

...
Италиански учени са стигнали до извода, че Леонардо да Винчи
Коментари Харесай

Леонардо не довършил „Мона Лиза“ заради болна китка

Италиански учени са стигнали до извода, че Леонардо да Винчи към края ня живота си е страдал от дисфункция на китката, провокирана от развален лакътен нерв. Заради тази болест геният не е довършил работата си над „ Мона Лиза ” и доста други картини, оповестява Ars Technica.

Експертите анализирали портрет на художника, рисуван, когато той към този момент е възрастен, с цел да открият вероятната причина за развалената дясна ръка. Антонио де Беатис (Antonio de Beatis), секретар на кардинала Луи Арагонски, при посещаване в ателието на да Винчи забелязал, че ръката на маестрото е парализирана. Затова през последните години от живота му нарисуваните картини са малко – не е можел да държи палитрата и четката.
Досега историците допускаха, че ръката е била обездвижена поради прекаран инсулт, в резултат на вегетарианска диета, изобилстваща от млечни артикули. Освен това се счита, че великият художник е страдал от контрактура на Дюпюитрен, при която пръстите не се разтварят изцяло. Новото проучване сочи, че на портрета на възрастния Леонардо, юридически от Джовани Амброджо Фигино, ръката на художника е покрита с дрехата и се намира в свито положение, което навежда на мисълта за контузия.
През април изкуствоведи от галерея Уфици в музея във Флоренция потвърдиха, че Леонардо да Винчи е бил амбидекстър, т.е. еднообразно добре си е служел както с лявата, по този начин и с дясната ръка.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР