Италианската кухня е станала популярна в цял свят с многото

...
Италианската кухня е станала популярна в цял свят с многото
Коментари Харесай

Популярни италиански сирена, които трябва да опитате

Италианската кухня е станала известна в целия свят с многото типове паста, разнообразието от пици, вкусните брускети и не на последно място, с качествените си сирена. В другите райони на Италия могат да се опитат разнообразни типове сирене, които се подготвят по присъщ метод и могат да се съчетаят с най-различни артикули.

Сирената се разделят на три съществени групи, съгласно тяхната консистенция и продължителността на зреенето – те са твърди, полутвърди и меки. За твърди се одобряват тези, които зреят над половин година, като те най-често се употребяват настъргани. Полутвърдите са сирената, които узряват до три месеца, а меките сирена узряват бързо и се употребяват пресни.

Ето и осем от най-популярните италиански сирена които наложително би трябвало да опитате:

- Няма по какъв начин да не стартираме с добре познатото към този момент и в България Пармиджано Реджано (Parmesan, Parmigiano) или просто пармезан. Това сирене се прибавя настъргано към гозбите – може да се постави пармезан на разнообразни типове пици, сосове за паста и други

- Моцарелата (Mozzarella) е идващият млечен артикул, който заслужава внимание – това е прясно сирене с плътна конструкция, постоянно се сервира със салати. Моцарелата може да бъде употребена и като добавка – постоянно се употребява за пици и паста.

- Рикотата (Ricotta) е сирене, което се създава от суроватка на овче или краве мляко и има блудкав усет и гладка консистенция. Ако желаете да го сервирате вкъщи, най-хубавата компания за него са виновността с плодов мирис.

- Маскарпоне (Mascarpone) също е известно сирене в България – има плътна и кремава консистенция. Сиренето постоянно се употребява в композиция с горски плодове, смокини, а също така е и незаменима част от десерта тирамису. Комбинирайте това сирене с шардоне или шампанско. Заради сладкия си привкус сиренето Маскарпоне може да бъде комбинирано с кафе или някакъв ликьор.

 Пекорино

- Пекорино (Pecorino) е овче сирене, произхождащо от Тоскана и има характерен мирис и усет. Сиренето е с твърда консистенция – уместно е да се сервира с червени виновност.

- Горгонзола (Gorgonzola) е синьо сирене с кремообразна конструкция – особено за него е, че колкото е по-неузряло, толкоз по-лек е усетът му.

- Грана падано (Granapadano) е италианско сирене с твърда консистенция, а усетът му е леко лют, солен и с доста слаб орехов нюанс.

- Проволоне (Provolone) е сирене с полутвърда консистенция, което може да отлежава в продължение на месеци – колкото по-дълго отлежава, толкоз по-силен става усетът му.

 Качокавало

- Качокавало (Caciocavallo) е следващият италиански деликатес, който би трябвало да опитате при първа опция. Качокавало е горделивост на остров Сицилия и южния регион Базиликата. Може да се подготви от краве мляко или примес от краве, овче и козе мляко.

- Таледжио (Taleggio) е неповторимо италианско сирене, което ще ви омагьоса с усета си. Приготвя се от пълномаслено краве мляко и се отличава с оранжевиката си кора и мека сърцевина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР