Италианската кухня е една от най-хубавите в целия свят. Страната

...
Италианската кухня е една от най-хубавите в целия свят. Страната
Коментари Харесай

Петте ястия, които трябва да опитате в Рим

Италианската кухня е една от най-хубавите в целия свят. Страната е самобитен кулинарен парадайс, като всеки район може да се похвали с вековни обичаи в кулинарията.

Може би най-величественият град в Италия - Рим, е известен със славната си история и архитектура. Често обаче, що се отнася до храната, той остава в сянката на по-популярните си съседи.

Въпреки това, всеки екскурзиант, който посети величествения град, не би трябвало да пропуща да опита най-популярните ястия в Рим. Ето кои са петте ястия, които би трябвало да опитате в Рим:

 Паста карбонара

Паста карбонара

Това типично римско ядене е доста просто, само че и извънредно вкусно. Спагетите се подготвят al dente - не изцяло сварени. Към тях се прибавят сурови яйца, сирене и още лой. Ястието се смъква бързо от огъня, с цел да не се пресекат яйцата. Към сместа се прибавя леко запържения бекон. Така се получава това деликатесно ядене.

Римска пица

Известно е, че най-вкусната италианска пица се прави в Неапол. Пицата в Рим обаче с нищо не ѝ отстъпва, въпреки да е доста по друга по състав и метод на подготвяне.

Пицата в Рим, за разлика от неаполската, е с тънки и хрупкави кори. Пече на дървени въглища, като по този метод краищата ѝ постоянно са леко прегорели. Топинги рядко се употребяват, желани са главно доматеният сос, моцарелата и пресният босилек. А усетът е повече от необикновен.

 Качо е Пепе

Качо е пепе

Това е обичаен тип паста със известното сирене Пекорино Романо. Приготвя се, като прясна паста бива смесена с огромно количество пекорино и счукан черен пипер.

Сосът се сгъстява, като му се прибави малко вода, в която са варени спагетите. Сиренето придава солен привкус и присъща миризма, която не може да бъде сбъркана.

Артишок

Едни от най-популярните и вкусни в Рим са другите ястия с артишок. Така да вземем за пример, Сarciofialla Romana – Артишок по римски, участва в менютата на всички заведения за хранене целогодишно, макар че е пролетен специалитет. За него зеленчукът се измива с лимонен сок и се цялостни с римски магданоз, сол, пипер и пресован чесън.

 Паста Аматричана

Слага се в бездънен тиган с малко вода, бяло вино и зехтин, и се задушава, до момента в който омекне. По този метод той придобива замайващ лимонено-чеснов и солен усет. Дори да не обичате артишок, това ядене ще ви хареса.

Букатини ал Аматричана

Това е друго обичайно римско ядене, което безусловно би трябвало да опитате при престоя си в Рим. При него пресни домати, малко сирене, малко зехтин, лук, пипер и guanciale - специфичен тип бекон от свински бузи, се готвят дружно с паста bucatini.

Подобно на останалите, рецептата е елементарна и е лесна за подготвяне вкъщи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР